Gyurkity Péter

Computex: előtérben az olcsó PC

A jövő héten esedékes tajvani Computex kiállításon minél eddiginél nagyobb szerephez juthat az olcsó PC-k szegmense, amely a gazdasági gondok ellenére is gyorsan bővül. Az Intel szintén nagy ugrásra készül a WiMAX-technológiával.

Szakértők szerint az amerikai gazdaság lelassulása nagyban hozzájárulhat az olcsó megoldások sikeréhez, ez ugyanis számos vásárlót a kiadások visszafogására késztet. Ennek eredményeként sokan visszarettennek az új, drága személyi számítógépek beszerzésének gondolatától, miközben a második vagy harmadik készülék megvásárlásán gondolkodók a technikai előnyök miatt is kacérkodnak az olcsó fejlesztésekkel.

A június 3. és 7. között Tajvanon megrendezésre kerülő idei Computex kiállítás számos ilyen készülékkel szolgál majd az érdeklődőknek, elég ha csak az Asus új Eee üdvöskéjére, vagy a gyorsan szaporodó riválisok hasonló kategóriájú megoldásaira gondolunk. Többek között az Acer is ilyen terveket szövöget, legalábbis a korábbi pletykák és a vállalat szóvivőjének azon kijelentése alapján, miszerint az eddigiektől alapvetően eltérő mobil megoldással szeretnék meglepni a vásárlókat. Az első számú cél az ár csökkentése, a minél nagyobb forgalom elősegítése érdekében.

A helyzetet jól jellemzi az egyik befektetési tanácsadó kijelentése, miszerint jelenleg "nem túl mélyek a zsebek". A vásárlók azonban nemcsak anyagi megfontolásokból dönthetnek az olcsó fejlesztések beszerzése mellett, itt ugyanis kellő hangsúllyal esik latba a megnövelt üzemidő, az energiahatékonyság, valamint a különböző vezetéknélküli technológiák támogatása. A környezetvédelmi szempontokat szintén nem hanyagolhatjuk el, bár nyilván az ár a legfontosabb tényező.

Ami az Intel terveit illeti, a WiMAX-technológia népszerűsítésével igyekeznek gyorsan kiszélesíteni a platformot. Itt a globális forgalmat 2011-re 3,5 milliárd dollárra szeretnék felfuttatni, ehhez pedig elsősorban a potenciális partnereket és a vásárlókat kell meggyőzni a megoldás életképességéről és előnyeiről. A kiállításon első alkalommal bérelhetnek majd a technológiával felszerelt laptopokat a látogatók, akik akár útközben, a tömegközlekedési eszközökön is igénybe vehetik a szolgáltatásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • roliika #17
  Az első gépem az 1 Videoton 64 volt 2 MHz és tápot nekem kellett hozzá összerakni. :D Mert használtan kaptam. Aztán lett egy 286-os kemény 16MHz-el ha a Turbo be volt kapcsolva és 20mega vinyó ami aztán akkor egy csúcs volt. :D Ma meg telóban 2-4 gigás kártya meg 200-600as proci és kevésnek érzik...szörnyűűű.
 • roliika #16
  DX4. De lehetett húzni 124MHz-ig. :D Volt aki 130-140et is kisajtolt belőle durva hűtéssel és alaplapra való poti forrasztással. :D
 • wolruf #15
  Egyébként a végső soraiddal el is mondtad az egyik legjobb funkcióját. Erre nagyon jó megoldás
 • wolruf #14
  Ehhmmm-ehhhmm... Az maximum 486 DX4 lehetett, a DX az 40 MHz vót. A DX meg kb. 66 MHz :)
  Azok a régi cép idők :)
 • roliika #13
  De ez mekkora lol már, hogy elvárjuk, hogy 500000Gigaherces legyen egy gép és ami csak 20000 az már szar meg gondolkodunk, hogy a tököm..mire használjam.

  Én sem vagyok olyan idős, de volt, hogy a 486(nem 486Mhz)DX-et a maga 100Mhz-ével csodáltam, hogy hú de faxa gép, meg gyors, meg netezni lehet vele, meg videót nézni, meg MP3at hallgani...igen 100Mhz azaz még 1/10Ghz sem. És az volt a tuti. Mostmeg itt van a 900Mhz-es gép, és..jááj hát mire jóez mekkora gagyi...szerintem pedig nagyon faxa alacsony fogyasztású, nyüstölhető, könnyű, és ha ellpoják, nem ugrik a fizetésem duplája.

  Egy rendszergazdának szerintem tökéletes egy ilyen kis laptop. Még izomláza sem lesz a nap végére a cipeléstől. Teljesen jó dolog.
 • valamit #12
  Játékra esetleg. De egy gép jósága a számodra való használhatóságán múlik. Hiába piszok gyors, ha játszani akarsz és Linux fut rajta, akkor nyilván nem a legjobb választás. Hiába piszok gyors, ha tévét akarsz nézni rajta és nincs rajta tv kártya, akkor megint csak nem jó. Hiába piszok gyors, ha neked mobilabb, könnyebben mozgatható kell, akkor egy álló nagytorony ház vízhűtéssel és 29 colos EIZO monitorral nem biztos, hogy a legjobb megoldás, de még az is lehet, hogy egy 3 kilós gépnél jobb lesz neked egy 1 kilós is. Amúgy ezek a gépek a PDA-k és a laptopok közé van belőve, méretre és kezelhetőségre is, közel laptop lehetőségekkel nagyjából PDA áron. PDA-t is, laptopot is vesznek és úgy néz ki, ezt is fogják.
 • kvp #11
  "És ez az eee pc ehető legalább vagy lehet valamire használni?"

  Fogod, odaadod a gyereknek/baratnonek/nagyszulonek. Igy nem teszi tonkre a desktop gepet/nem szakad le a keze a cipelestol/nem kell vacakolni az ujratelepitessel/nem kell harcolni hogy ki ul a gep elott. Sajat felhasznalasnal nem kell kipakolni az asztalra egy nagy laptopot/nem szakad le a kezed/nem a mobilod vagy pda-d kis kijelzojen mutogatod a csaladi fotokat. Es meg a web/youtube/email/chat/skype is megy rajta... :-)

  Ha meg nem uton van az ember, akkor ra lehet tenni egy nagyobb monitorra vagy tv-re (1200p-ig birja) es elmegy rajta a flash-en vagy kulso merevlemezen beszerzett esti film is es meg csak nem is zug ha eppen zenet hallgatsz rajta. Egy blutooth-os billentyuzettel/taviranyitoval es egy kulso merevlemezzel meg viszonylag olcso media center/letoltogep lesz belole, amit barmikor at lehet vinni a haverokhoz is.

  Persze ahol se gyerek, se nagyszulo, se baratno, se baratok, viszont van az illetonek tobb gepe es legalabb egy desktop teljesitmenyu laptopja meg meg egy pda telefonja is, annak nincs szuksege ilyen gepre, hiszen mas hardveren is el tudja vegezni azt amit akar.
 • Mberke #10
  Nem, soha nem lesz így jobb géped, esetleg magasabb teljesítményű.
  Vannak emberek akik mobil számítógépet akarnak. Ölükbe rakni a gépet és netezni utazás közben, vagy egyszerűen csak ebédszünetben a parkban. Azt akarják, hogy mindig náluk legyen a gép. De nem játszanak vele vagy komolyabb feladatokra használják, csak neteznek, szöveget szerkesztenek, filmet néznek.
  Az sem mellékes, hogy mindezek mellett, ne kelljen konektort keresni, csak este, mikor hazaér az ember feltölteni a gépet, szinkronizálni a desktop géppel.
  Ezekre a feladatokra ezek a gépek: eee PC 901, MSI Wind, stb. tökéletes megoldást jelentenek. Még akkor is ha felmegy az áruk egészen 120000 ft-ig.
  Az igényeknek megfelelöen kell venni számítógépet.
 • Gerygrey #9
  Én egyszer próbáltam egy EEE-t, Vodafone 3G-vel tökjól tudtam Youtube-videókat nézegetni rajta.

  Szerintem elértük azt a szintet, hogy az átlagos felhasználásra (netezés, meg ilyenek) többé nem kell egyre nagyobb órajelű procit és egyre több memóriát venni, a meglévő hardver pedig ami képes normális színvonalon kiszolgálni ezen igényeket, egyre olcsóbb és egyre kisebb. Minek vegyen valaki dual procis gépet Geforce 8800GTX-szel ha csak Youtube-videókat akar nézni meg e-mailt küldeni, amikor ugyanannyiért megkaphat egy gyengébb (de a felhasználás szempontjából ez lényegtelen) teljesítményű, de kisebb, hosszabb ideig üzemelő gépet?

  Szerintem nem hülyeség az EEE, sőt mióta kipróbálhattam én is erőteljesen gondolkozom rajta hogy vegyek egyet.
 • Gamecube86 #8
  És ez az eee pc ehető legalább vagy lehet valamire használni? inkább veszek egy mostani csúcs gépet 1 év múlva eeeeeeeeeeeeee pc áron és lessz egy 10szer jobb gépem :D