Gyurkity Péter

Fontos bejelentésekkel indult útjára a Computex 2005

A tajvani fővárosban megrendezett kiállítás és konferencia első napján máris több gyártó érdekes újdonsággal szolgált az érdeklődőknek, amelyek között az AMD ikermagos processzorai, illetve az ATI Crossfire technológiája bizonyult a legfontosabbnak.

Az AMD sajtóközleményben jelentette be az új Athlon 64 X2 processzorok azonnali elérhetőségét, és ezzel egy időben beszámolt az új chipekhez készülő alaplapokról, amelyek némelyike szintén napokon belül a boltokba kerül. A vállalat szerint az Athlon 64 X2 platform tagjai egyedülálló, a hagyományos Athlon 64 chipekhez képest helyenként akár 80 százalékkal nagyobb teljesítményt nyújtanak, miközben fogyasztásuk elfogadható szinten marad.

A nagyobb teljesítményről a különböző tesztoldalak vizsgálódásainak köszönhetően már meggyőződhettünk, és noha az új processzorok néhány területen - elsősorban a játékoknál - egyelőre nem jelentenek különösebb előrelépést, nyilvánvaló, hogy az új fejlesztések révén a processzorpiac újabb lendületet kap, aminek révén jelentősen csökkennek majd a jelenlegi csúcskategóriás processzorok árai. A bejelentésből kiderül, hogy az új családból elsőként az Athlon 64 X2 4200+, 4400+, 4600+ és 4800+ jelenik meg, áruk viszont nagyon magas: ezer darabos megrendelés esetén 537, 581, 803, illetve 1001 dollár. A hivatalos árlistát az AMD oldalán () tekinthetjük meg.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A vállalat másik közleménye az új platformot támogató alaplapgyártókat sorolja fel. Ebből látható, hogy több ismert gyártó, az ABIT, az Albatron, az AOpen, az Asrock, az ASUS, a Chaintech, a DFI, az ECS, az Epox, a GIGABYTE, az IWILL, az MSI, a Sapphire, a Shuttle, a Soltek és a Tyan is dolgozik saját adaptációján, és ennél jóval többen sorakoznak majd fel, hogy kivegyék a részüket az AMD ikermagos platformjának elterjesztéséből.

A rendezvényen elhangzott, hogy az ikermagos Opteronok és Athlonok a BIOS frissítése után minden gond nélkül együttműködnek a jelenlegi Socket 939, illetve Socket 940 alaplapokkal, így jelentős mértékben leegyszerűsödik a gyártók feladata, és jóval egyszerűbb lesz az átállás a jelenlegi rendszerekről.

"Amikor az AMD-nél elkezdtük tanulmányozni az ikermagos x86 processzorok megvalósításának lehetőségét, igyekeztünk a lehető legegyszerűbb utat választani, hogy minimálisra csökkentsük a problémák és előre nem látott zavarok esélyét. Ma az ikermagos processzorokat, és az AMD fejlesztői munkájának sikerét ünnepeljük. Az alaplapgyártókkal folytatott szoros együttműködésünk révén a felhasználók a processzorteljesítmény új dimenzióiba nyerhetnek bebocsátást" - jelentette ki Emile Ianni, az AMD Platforms and Infrastructure Development Group alelnöke.


Természetesen a rendezvény első napján a vállalat nagy riválisa sem akart lemaradni, és az AMD bejelentésével szinte egy időben lerántotta a leplet az új ikermagos Celeron D chipekről, amelyek a belépő szintet testesítik meg az ikermagos processzorok piacán. Anand Csandrasekher, az Intel marketingigazgatója azonban mindössze annyit árult el, hogy a Celeron D chipek már a piacon vannak, és jelentős mennyiségben gördülnek le a futószalagról. Technikai részletekről nem esett szó, sem a processzorok jelzéséről, sem valódi órajelükről. Ezen a téren csak a vállalat korábban kiszivárgott hivatalos útitervéből szerezhetünk némi információt.

A rendezvény nyitónapjának másik nagy durranása az ATI bejelentése volt, amelyből kiderült, hogy a Crossfire névre keresztelt, több grafikus kártya egyidejű alkalmazását lehetővé tévő technológia július első napján startol. A technológiát támogató lapkakészletből AMD és Intel verzió is készül, eleinte 130 nanométeres, majd 110 nanométeres gyártástechnológiával.


A korábbi híreszteléseknek megfelelően a Crossfire nem igényel speciális csatlakozót a két grafikus kártya között - az első ilyen alaplapok az ATI elsőrangú partnerei, többek között az ABIT, az ASUS, a Connect3D, a Diamond, a GeCube, a GIGABYTE, a HIS, az MSI, és a Sapphire kínálatában találhatjuk majd meg. A közlemény szerint az új, 256 MB memóriával érkező Radeon X850 CrossFire Edition kártyákat bármely X850 kártyával, míg a Radeon X800 CrossFire Edition kártyákat szintén tetszőleges X800 termékkel közösen használhatjuk. A párban alkalmazott kártyáknak a memória tekintetében sem kell megegyezniük, de ilyen esetekben a technológia korlátozásával kell számolnunk. Az első Crossfire alaplapok és grafikus kártyák júliusban kerülnek a boltokba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Inquisitor #13
  Na jah, az ATI kártyáknál viszont nem is kell, hogy kommunikáljon a két kárty, vagyis csak minimálisan ...
 • sghu #12
  Ehhh...ha nem értesz hozzá, akkor inkább ne dumálj bele.
  Az NVIDIA féle SLI egyáltalán nem úgy működik mint a 3Dfx-es. Semmilyen Scan Line Interleaving-ről nincs szó az NVIDIA-nál, hanem AFR, vagy SFR üzemmődokban működik ami mentes az eredeti SLI mód hatékonyságbeli hibáitól, és a képminőséget se rontja mint a 3Dfx-es megoldás.
  A külön fizikai összekötés pedig semmilyen problémát nem okoz, ettől nem lesz elavult (sőt nagyobb teljesítményű, mintha csak a PCI-Express-en keresztül kommunikálhatnának a kártyák).
 • Pharaoh #11
  Nem rossz ez a tajvan, minden utcasarkon egy nagy elektronikai válallat.
 • asysoft #10
  Lehet, h igazad van, mindenesetre vicces, h a Celeron D majd' egy évvel a Pentium D előtt jelent meg:)
 • PLaci #9
  Ehhh... Voodooo SLI... Az nVidia a 3Dfx felvásárlása kapcsán jutott az SLI-hez, és csak most kezdte el használni az egyébbként elavultnak számító technológiát.
  Elavult, mivel:
  1.) külön fizikai kontaktust igényel. (Voodoo-nál ez egy kábel volt)
  2.) az SLI-nél a páratlan/páros sorokat megosztva számolja a 2 kártya, így még mindig a sok redundáns (fölösleges) számítás mind2 kártyán. (a 2 csippes Voodoo5 is kártyán belüli SLI-t használt)
 • Hedgehunter #8
  Nekem sem jon be a ket kartya, mindig az ugrik be vele kapcsolatban hogy, ketszer annyba kerul.......... Tobb GPU egy kartyan inkabb..
 • mrzed001 #7
  nem tudom, valahogy ez a több grafikus kártyás megoldás nekem nem jön be. Régen sem kér azonos kártyát tettünk a gépbe, hanem +1 3d gyorsítót
 • Punkerwork #6
  számozás fog változni, lásd a 64 bites procik a 6xx-esek, a simák 5xx-esek.
 • sz4bolcs #5
  ezután is amdm lesz..
 • sz4bolcs #4
  aranyosak ezek az amd rucis csajok