Dojcsák Dániel

Internetet a Barátok Köztbe!

A 6 millió digitális analfabéta országában hiába papol bárki eBefogadásról, internet-penetrációról és annak hiányáról. Hiába írja le minden számítástechnikai lap, hogy a net jó dolog, ameddig Magdi néni nem neten keresi a recepteket, addig a rutinos netesek számára bután egyszerűnek tűnő népek úgysem fogják fel, hogy miről van szó. Mostanra a civil, vállalati és politikai szféra is egymás mellé állt, de a tömegmédia még mindig ellenérdekelt.

Előzmények: I. II. III. IV.

Több mint fél évvel ezelőtt, mikor Dombi Gábor első igazán komoly rohamát indította a digitális szakadék túloldalán lévők megmentéséért, akkor is az volt a véleményem, mint most: Egészen addig, amíg a tömegmédia nem érzi sajátjának ezt a küldetést, addig mindenki Don Quijote szélmalomharcát vívja a nemes ügyért. IT lapokban az internetet népszerűsíteni olyan, mint egy nívós borkóstolón a tablettás verzió ellen ágálni vagy mint egy fitnesz klubban a több testmozgásért kampányolni. Hogy is mondjam? Értelmetlen.

Kínkeserves dolog azért küzdeni az SG.hu hasábjain is, hogy az emberek, akik sosem használták semmire a világhálót, tegyék meg. Főleg kínkeserves akkor, ha még a saját olvasóink némelyike is azt gondolja, hogy minek azoknak a szerencsétleneknek számítógép, úgysem tudnának vele mit kezdeni. Tény, hogy nehéz kihívás lenne azoknak az embereknek a felzárkóztatása, akik egyébként is funkcionális analfabéták, esetleg leépült alkoholisták is hozzá. Náluk a technológiai sokkterápia valószínűleg sokkal többe kerülne, bármilyen eszközről is beszélünk, mint amennyi hasznot termelne az országnak, sőt valószínűleg tényleg nem is tudnának mit kezdeni a lehetőségekkel. Ki tudja mennyi emberről van szó, de legyen mondjuk laza becsléssel 2 millió.

Viszont még mindig van 4 millió, aki a szakadék szélén áll, csak rossz oldalon. Számukra lehet hidakat teremteni Kattints rá nagyi! programokkal, lehet húzni őket olcsó internettel, lehet operálni felzárkóztató kormányprogramokkal, csak mindez egy dolgot nem tud felmutatni: a motivációt. Ma még mindig vannak olyanok, akik azért sírnak, hogy drága a net, pedig a régióban már itt a legolcsóbb. Sokan a tartalom hiányát teszik felelőssé, pedig annyi tartalom és közösség létezik online, hogy abból szinte már annak változatossága miatt nem lehet választani. Ahogy Tóta W. Árpád írja egyik blogbejegyzésében, "még a legsúlyosabb perverz szörnyeknek is van klubjuk a globális neten."


Aki nem engedheti meg magának a drága notebookot, az alig pár tízezer forintért vehet olyan számítógépet, ami alkalmas internetezésre, Skype-ra, még akár játékra is. Azt pedig ne mondja senki, hogy a pénzintézetek azért reklámozzák a jobbnál-jobb hiteleiket, mert ebben az országban senki nem vesz fel ilyet. Karácsonyi hitel, nyaralási hitel, csakúgy elfogyott a pénz hitel. Ha valaki elmondta volna annak a 4 milliónak, hogy a hitel nem azért van, hogy jövő hónapig ne kelljen gondolkodni a Pató Pál szituáción, hanem azért, hogy a tőkehiányt leküzdve valami értelmes célt érjenek el és az által mozduljanak ki nyomorúságos helyzetükből, akkor lehet, hogy inkább számítógépre költötték volna a nem létező pénzüket és nem IL Ferros Suzukira.

Ja bocs, nekik nem kell ez. Már túl öregek, túl elfoglaltak, túl szegények, túl akármik. Pedig épp ezekre a szitukra passzol legjobban a "szerezzünk előnyöket könnyen, gyorsan és érvényesüljünk jobban az életben" minta. Hisztizhetünk a végtelenségig, tényleg nincs értelme. Azt a két dolgot leszámítva, hogy amennyiben mindenki internetezne, akkor még több eszement ember írogatna a fórumokba, illetve a technológiailag érett embereknek nem lenne komoly versenyelőnyük az élet minden területén többé. Mindenkinek jobb lenne, ha ez nem egy vékony kisebbség lenne a XXI. században.

Miközben a "szakma" mindent megtesz azért, hogy változzon ez a helyzet, vannak olyanok, akik ebben tökéletesen ellenérdekeltek. Az egyszerűség kedvéért nevezzük őket most vezető kereskedelmi televízióknak. Az igaz, hogy évek óta próbálja megtalálni mindkét vezető csatorna az online arculatát, csak valahogy nem sikerül nekik. Az pedig, hogy az RTL Klub új hírszájtja a BBC Online tökéletes másolata, csupán azt bizonyítja, hogy a csatorna vezetése tökéletesen inkompetens erre a feladatra. Vagy azért, mert hagyták magukat átveretni egy webfejlesztő céggel, vagy azért mert ennyire nem érdekli őket az egész téma. Persze nem az online vergődés a lényeg, hanem az a szerkesztői gyakorlat, amivel úgy tűnik, mintha szándékosan távol akarnák tartani a zombi TV nézőket az internettől.

Az internet a pornó. Az internetezésbe belehalt egy kínai kisfiú. Az interneten ellopják a bankkártyaszámokat. Az interneten pedofilokat lepleztek le. Illegális internetes szervereket foglaltak le. És persze valami szoftvercég vezetőjét megdobálták tojással.

Tipikus védekező mechanizmusnak tűnik, hogy az eddig még internettől távol tartott népeket konzerválni kell a TV előtt. Valószínűleg ezért nem láttunk még egy TV stábot sem szinte egyik informatikai tartalmú sajtótájékoztatón, pedig valljuk be, itt nálunk az SG-n csak úgy záporoznak a szórakoztató, bulváros IT témák. Simó György, a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettese pedig a három képernyő elvben hisz. Ez a három képernyő pedig a monitor, a mobiltelefon és a TV képernyő. A TV2 és az RTL Klub pedig az egy képernyő híve.


Érzik persze, hogy szorul a hurok: tudják, hogy jelenleg ők az egyetlen médium, akit komolyan megszívathat egy szabályozó szervezet, az ORTT. Ha az Index címlapján van faszpina délután kettőkor, vagy a juj.hu-n biliárddákóval döfködnek egy falusi lányt, akkor az nem gáz. Ha a TV esti műsorában melleket mutogatnak, akkor jön a sötétítés. Kimozdulni ebből úgy lehetne, hogy újabb piacokat teremtenek. Miért nem lehet megnézni mondjuk a Barátok Közt epizódjait online másnaptól, amiről lemaradtunk, mint minden normális amerikai TV csatorna/sorozat esetében? Áááá, nehogy már elveszítsünk 3000 TV nézőt. Persze az is sanszos, hogy mivel ez pénzbe kerülne, elgondolkodtak azon, hogy kit érdekelnek a szerencsétlen nézők. Az számít csak, hogy a kb. 1100 AGB Hungary által mért háztartás mit néz, a többi kit érdekel?

Nem szabad megengedni, hogy a televízión szocializálódott nép további részei felfedezzék maguknak az internetet, mert akkor már nem lesz elég simán eltávolíttatni a Showder Klub műsorait a YouTube-ról, hanem lehet, hogy pénzt kell rá áldozni, hogy meg lehessen nézni legálisan. Vagy még több pénzt az eltávolításra. Sőt nem érdemes gyerekműsorokat sem csinálni, mert a gyerekek már mind interneteznek. Mert ők már okosabbak, mint egy ötödikes. Nyilván a gonosz internet miatt bukott meg az a műsor is, mert a lurkók 90%-a szarik a tévére, helyette netezik. A fiatal értelmiségre is utolsó kísérlet egy standup comedy show, hiszen ők is interneteznek inkább, bár mivel háttértévéznek is, ezért érdemes valamit nyomni nekik, hátha ott felejtik egész estére a tévét az RTL-en.

Az pedig legrosszabb álmainkban se forduljon elő, hogy a Barátok Közt vagy a Jóban Rosszban igen népszerű epizódjainak bármelyike a buzik, drogosok, alkoholisták, EU pályázatok, mafia, szerelem, csalódás, tinédzserkor, vállalkozás és egyéb napjainkban aktuális társadalmi probléma után a digitálisan leszakadt emberek felvilágosításával foglalkozzon. Az is lehetetlen, hogy egy TV-s technológiai műsor ne éjjel 11-kor legyen és ne geekszerűen magyarázzon olyan dolgokat, ami a hozzáértőknek már ősrégi infó. A civil szervezetek megpróbáltak tenni valamit az ügy érdekében, de úgy hajtották őket el, mint egy rozzant kéregetőt a kereszteződésből.

Nemrégiben Dombi Gábor egy újabb sajtóbeszélgetést szervezett, ahol azt próbálta kideríteni, hogy vajon a média mit tehet a leszakadt rétegek bevonásának érdekében? A rendezvényre az érintett televíziók is meghívót kaptak, de még egy nyomorult segédszerkesztőt sem küldtek el, hogy legalább leszondázza, hogy miről beszélnek ezek a fura emberek. Borkóstoló volt megint a tablettás bor ellen. Azoknak, akik egyébként Vili Papa Cuvée-t isznak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ferrer #47
    Nincs mindenkinek internettye? Szörnyű.
  • ilonailona #46
    Leirok egy konkrét esetet: kellett nekem egy térképszelvény egy bizonyos területdarabkáról, ami a nyugati határszélen van. Telefon Bp-ről a határszéli földhivatalba, válasz, fáradjak be személyesen. Nincs kedvem 600 kmt-t autózni egy A4-es papirért, Budapesten pedig a dolog elintézhetetlen. Javaslatom: emailben megrendelem, árat interneten bankolva átutalom, másnap emailben elküldik az A4-es oldalt. Elvégre 2008 az E-BEFOGADÁS éve. Ugye? Az egyetlen lehetséges megoldás - 600 km leautózása nélkül - hogy FAXon elküldöm a megrendelést - EMAIL-ben nem fogadják el! Küldenek levélben egy sárga csekket, amit én a postára elbandukolva és sorbaállva befizetek. ÁTUTALÁST nem fogadnak el. Csak az általuk postán küldött CSEKKET. Utána kinyomtatják a számítógépükről az A4-es oldalt, belerakják boritékba, és elküldik. EMAIL-attachként nem küldhetik, az nem szabályos. Tiz nap alatt megvan, ha a posta is úgy akarja. Hiába mondom, hogy nem kell hitelesitett irat, csak "tájékoztatási" célú.
    Na most mit is várunk az istenadta néptől? Ki is a digitális analfabéta? Itt vagyok a szélessávú laptopommal meg a netbankommal, teljesen e-befogadó állampolgárként. Csak az ÁLLAM nem fogad be. Csókoltatom az Inforumnot az összes blablapropagandájával együtt.
    Arról nem beszélve, hogy amennyi milliárdot az állam elköltött GIS rendszerekre, az lenne a természetes, hogy bármelyik budapesti földhivatali irodában kiadnának egy térképszelvényt az ország bármelyik pontjáról. De nem. Tessék autózni!
  • Randal #45
    Gratulálok minden egyes ész nélkül fikázó hozzászólónak. Bár a BK-t csak ritkán nézem, akkor is kényszerűségből, de egyet kell értenem ilonailonával. Meg van benne valami bájos is:)

    HUmanEmber41st : Benned meg csalódtam:)
  • remark #44
    Itt van jo peldanak Kina. Nyomul kegyetlenul, es olyan pozicioban van hogy kepes a sajat feje utan menni. Kovessuk hat oket, jo peldaval jarnak elol. Lepaktalni az ordoggel, kiszivni a veret, aztan utana megerosodve neki lehet allni a sajat igazunk ervenyesitesenek.

    Vagy megsem? Szerintem aki belegondol, tobb Kinaval kapcsolatos problemat is fel tud sorolni.
  • remark #43
    Nem akarom nagyon szaporitani a szot, ugyhogy csak roviden. Jo az inas-szolga hasonlatod, tetszik nagyon, igy legalabb ertem hogy mire gondolsz.

    Ettol fuggetlenul en nem hiszem azt, hogy a problema okozoival valo "ideiglenes" lepaktalas az ut a problma megoldasahoz. Pontosan azert nem, mert ez az ideiglenesseg ez borzalmasan nehezen valosithato meg. Vagy egyaltalan nem.
  • QuippeR #42
    éppen az a baj a mai helyzettel, hogy sokan szolgaságként tekintenek a munkájukra. elmondom miért baj ez:
    -a szolgának nem érdeke, hogy fejlődjön. az sok vesződség, látható kiút nélkül.
    -a szolgának nem érdeke, hogy az ura fejével gondolkozzon. ezért sosem fogja megérteni, hogy hogyan lesz valakiből "uraság".
    -a szolga nem mer semmit tenni az uraságok engedélye nélkül, mert még a végén megbüntetik.

    és hogy hogyan kéne gondolkozni? nem, nem uraságként, aki majd mindent megold egymaga, segítség nélkül kimászik minden bajból, és mindent mindenkinél jobban tud. sokkal inkább inaslegényként:
    -az inaslegénynek érdeke, hogy fejlődjön, mert van jövőképe. egyszer belőle is mester lesz, ha jól csinálja, amit kell.
    -az inaslegény belegondol, hogy a mester mit miért csinál. ha nem érti, rákérdez. nem passzív munkaerő, hanem együtt él a munkával.
    -az inaslegény lassan de biztosan maga is mer felelősséget vállalni és dönteni. enélkül sosem lesz belőle mesterember.

    a magyar munkaerő nagyrésze fejben úgy osztja fel a társadalmat, ahogy te is tetted: szolgákra meg urakra. ha mesterekre meg inaslegényekre osztanák fel, sokkal közelebb lennénk ahhoz, hogy mindenki meg akarja tanulni a digitális eszközök kezelését. sokkal közelebb lennénk ahhoz, hogy végre ne nekünk kelljen a külső segítség, hanem kívülről kérjenek tőlünk segítséget.
  • remark #41
    Elnezest a ködös, konkretumokat nelkulozo, demagogiaba hajlo megfogalmazasert. De bizonyos dolgokrol nehez nyiltan irni. Ahhoz is ero kell, hogy az ember nyiltan felvallaljon bizonyos allaspontokat.

    De ha nem erted hogy milyen problemarol es milyen megoldasrol beszelek, akkor kerdezz (kerdezz konkretan), es akkor konkretabb valaszt probalok adni.
  • remark #40
    A masoknak valo termelesbol, szolgamunkabol, nem fogunk megerosodni. Az ero belulrol kellene fakadjon, es nem fog sosem kivulrol erkezni a sultgalamb, annak ellenere sem fog, hogy el az emberek koreben egy ilyen mitosz. (Es kinek jo az, ha egy orszag lakossag inkabb egy mitoszban hisz, semhogy sajat kezebe vegye eletenek iranyitasat?)

    Vagy ha esetleg arra celzol, hogy a szolgamunkabol ugy lehet majd megerosodni, hogy mindent majd okosan csinalunk, es atverjuk azt aki minket atverni jott Magyarorszagra, akkor bizony nagyon pozitivan latod a dolgokat. Erre szerintem nem leszunk kepesek, mert olyan gyengek vagyunk, es az erok amikkel szembenallunk olyan hatalmasak, hogy kepesek _mindenben_ diktalni nekunk. Meg a sajat kis pitianer szolga politikusaink is azt csinalnak velunk amit akarnak (kivetel nelkul mindegyik), hogyan akarsz igy szembemenni a vilaggal?

    Ha lenne bennunk ero, akkor esetleg kothetnenk szamunkra kevesbe elonytelen alkukat. Kevesbe elonyteleneket. De hogy elonyoseket mikor fogunk tudni kotni? A dolgok alapveto rendjenek megvaltoztasa nelkul soha. De... a tortenelem soran ijeszto dolgok tortentek mar. Birodalmak buktak bele abba hogy szembeszalltak a "hoditokkal". Pl. amerikai elnokok es kepviselok egesz sorat gyilkoltak meg azert mert orszaguk szamara elonyos alkut akartak kotni (bele is buktak mind, igy van az hogy az amerikai is szolga nep ma mar). Magyarorszag ehhez kepest csepp a tengerben, sulytalan, erotlen.

    A szolgasagra epitve pedig nem lehet ezen a helyzeten valtoztatni. Az embereknek fel kellene fogniuk, hogy csak az van, amit maguk megteremtenek maguknak. A tobbi csak igeret, illuzio, rovidtavu haszon, a jovo elkotyavetyelese, esetleg masok kifosztasabol szarmazo konc. Ezek kozul melyik az, amelyikre nyugodt lelkiismerettel alapoznad a jovodet?

    A kerdes nem az, hogy sajat erobol meg tudjuk-e oldani a jelenlegi problemainkat, hanem az, hogy van-e egyaltalan barmi mas alternativa? En ugy latom, hogy nincs. Viszont a problema komolysaga miatt hajlok arra, hogy ne egymagunkban, hanem mas, hasonloan nehez helyzetben levo orszagokkal, nepekkel osszefogva alljunk neki a valtoztatasnak. De ehhez az osszefogashoz megint csak ero kellene, bolcsesseg, es tudas. Es a jelenlegi rendszer mindossze ezektol az alap dolgoktol fosztja meg az embereket...
  • QuippeR #39
    nem kell behódolni, de valahogyan meg kell erősödni, és ehhez a legkézenfekvőbb, hogy másoknak termeljünk exportra. erre jelenleg az országban nagyon-nagyon kevés hazai cég képes versenyképesen. ha szerinted saját erőből, multik nélkül meg tudjuk oldani a jelenlegi problémákat itthon, akkor többet tudsz mint én, de azért remélem igazad van.
  • remark #38
    Tenyleg az lenne a jovonk zaloga hogy megprobaljuk minel jobban szolgalni a "patronus nagyhatalmakat"? A gondolattol is hanyinger kerulget.

    Arrol nem is beszelve hogy ezen mentalitas kovetkezteben mar nem egyszer sikerult nagyot buknunk a tortenelem soran...