Gyurkity Péter

GDDR5 az új Radeon sorozatban

Az Nvidiával egy időben az AMD is megszellőztette következő sorozatának fontosabb részleteit, amelyek közül az új memóriát emelik ki, mint a legfontosabb alapfeltételt a nagyobb teljesítmény felé vezető úton.

A hét közepén több forrás is beszámolt a Radeon HD 4000 sorozatba tartozó, jelenleg is fejlesztés alatt álló chipek várható közeli érkezéséről. Egyelőre annyit tudunk, hogy a hivatalos rajt májusról júniusra csúszott át, ám a 4800-as jelölésű vezérlőkből több különböző változat is készül, már most is a sorozatgyártás fázisában.

Az eddig többnyire ATI RV770 kódnéven emlegetett fejlesztés lehetőséget ad az AMD számára, hogy ismét versenyképes termékkel álljanak elő. Ezt elsősorban a vadonatúj memória, a GDDR5 alkalmazásával szeretnék elérni, amelyben a Qimonda lesz a segítségükre. A napokban elhangzott interjúkból megtudhattuk, hogy a processzorgyártó nagyon optimista ezen memória mutatóit illetően és teljes mértékben számít partnere segítségére, már csak azért is, mert jelenleg egyelőre a Qimonda tudja megfelelő mennyiségben szállítani a szükséges chipeket. Bár erre a Samsung és a Hynix is szerződött, ők még kissé le vannak maradva ezen a téren.

Az AMD természetesen a kártyák teljesítményét szeretné megdobni, a fogyasztás szinten tartásával. Erre minden lehetőségük megvan, hiszen a Qimonda már most rendelkezik 512 Mb-es, 3,6, 4,0, illetve 4,5 GHz-en futó memóriachipekkel, amelyek bár az eddiginél bonyolultabb gyártástechnológiát igényelnek, kedvező mutatóikkal lehetővé teszik, hogy a grafikus chipek és kártyák méretének növelése nélkül javítsanak a fejlesztések főbb adatain. Az AMD ennek megfelelően jelezte, hogy a nagy, monolitikus chipek ideje lejárt, vagyis ők a több vezérlő egyidejű alkalmazásában látják a jövő útját - vagy éppenséggel nem tudnak kellően erős chipeket előállítani.

Az 55 nanométeren készülő grafikus vezérlők a friss hírek szerint 480 egyesített shaderre, 32 textúrázó egységre, 256 bites memóriainterfészre, valamint egy újgenerációs videómotorra épülnek. A Radeon HD 4850 512 MB GDDR3 memóriával érkezik 250 dollárért, míg a 4870 (512 MB GDDR5 memóriával) 350 dollárt kóstál majd. Őket követően megjelenik egy harmadik változat, a 4870 X2, amely nevének megfelelően két chipet tartalmaz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RecoPhile #23
    Na egy ilyennek örülnék ha házban lenne :)
  • GABOR16 #22
    "Gondolom, R700-at és RV770-et akartál írni. A 2db RV670 múlt idő. (A V a value rövidítése. Persze a mihez képest változott, most már a 2-chipes kártya a csúcs.)"

    Tényleg ezt elírtam :) ... RV770 és R700 akart lenni..
  • dez #21
    "Ez nem igaz, nem áll meg természetesen, csak a jelenlegi igények nagyobbak mint amit 1 chipből kilehet hozni gazdaságos méretben..."

    Persze, nyilván. De itt konkrétan az #5-ös alján feltett kérdésről volt szó, amire nem volt megfelelő fade2black válasza. Az más kérdés, hogy ameddigre megfelelően kis csíkszélesség mellett összejön pl. 2x ennyi tranyó, gazdaságosan gyárthatóan, addigra talán az már kevés lesz az igényekhez képest.

    Tegyük hozzá azt is, hogy az Nvidia le van maradva csíkszélességben, az AMD-nek már a jelenlegi GPU generációja is 55nm-es.

    "Ha igazak a pletykák, hogy a GT200-as nVidia chipek 65 helyett 55nm-en készülnek, az nem volna meglepő, végül is minden idők eddigi legösszetettebb GPUjáról lesz szó..."

    Szerintem az AMD új chipje összetettebb, ami a mikroarchitektúrát illeti (5-way superscalar vs. sima scalar, az is SIMD egységek által), az egységek számát is figyelembe véve. Persze az Nvidiának 2x szélesebb lesz a memóriainterfésze, de ez felesleges bonyolítás, inkább nekik is a GDDR5-öt kellett volna alkalmazniuk, akkor elég lett volna 256 bites is.

    "Szerintem látszik, hogy ez már a gyártható méretkategória maximumát nyújtja jelen technológia mellett..."

    Végülis a GPU gyártók már jó ideje az aktuális határ közelében vannak. Szóval nekem idekívánkozik: "ez már tényleg". :)

    "tehát eddig az látszik, hogy a RV600 (2db R670) jobb megoldás lesz kihozatal szempontjából.."

    Gondolom, R700-at és RV770-et akartál írni. A 2db RV670 múlt idő. (A V a value rövidítése. Persze a mihez képest változott, most már a 2-chipes kártya a csúcs.)
  • tomcsa4 #20
    Jó nem történt semmi, szerencsére nem anyázva nyitottál, mint ahogy divat internet szerte (bár ez is halványulóban hál égnek). Emlékszem anno a GF 4 MX 440-esemet 1,4 ns-mos memóriával szerelték. Igaz az DDR1 volt. De van egy gainward vagy gigabyte 8600GTS ha jól emlékszem, ami a referencia órajel alatt van, mert lassabb memória van rajta (igaz ezáltal olcsóbb is). Kicsit bonyolult nekem is a dolog, nehéz megjegyezni. bár felesleges is.
  • turul16 #19
    JEDEC szabvanyt is olvastam anno , attol meg keverhetek roviditeseket. :)
  • GABOR16 #18
    Persze, de nem is azon az áron megy mint ahova sokan beakarták rakni mikor meglátták a teljesítményt... (15-20e Ft)
  • Déta #17
    Azért a 4/3 magos Phenom-okról sok mindent ellehet mondani, csak azt nem, hogy drágák... Már bocs, de nézd meg mennyibe kerül egy Q9xxx és azután ítélkezz. Tudom, mert Én is arra spórolok már jó ideje és még sokat fogok...
  • GABOR16 #16
    Meglehet nézni az AMD Phenomokat is... a 4 magos felépítés miatt nagyon nagy, és csak drágán gyártható 65nm-en... Ezért nincs olcsó 4 és olcsóbb 3 magos Phenom... Olcsóbban adni nem volna gazdaságos (inkább a szerverek alá csinálták azt is, és asztalira nincs is szerintem nagy gyártási tempó.. azaz csak kicsivel csinálnak többet mint ami kell..)
  • tomcsa4 #15
    Nekem egy picit a Pentium D jut eszembe: kihozták a maximumot abból a technológiából (csíkszélesség), de lassú volt és kibaszott sokat fogyasztott, ráadásul melegedett is. Lépnie kell az nvidianak is!
  • GABOR16 #14
    Ez nem igaz, nem áll meg természetesen, csak a jelenlegi igények nagyobbak mint amit 1 chipből kilehet hozni gazdaságos méretben... Ha igazak a pletykák, hogy a GT200-as nVidia chipek 65 helyett 55nm-en készülnek, az nem volna meglepő, végül is minden idők eddigi legösszetettebb GPUjáról lesz szó... Más kérdés, hogy vajon 55nm-en mennyivel lesz gyárthatóbb, mert még úgy is túl nagy a jó kihozatal eléréséhez... (vélhetőleg a fogyasztása is messze nagyobb lesz mint bármely más korábbi egychipes megoldásé).. vélhetőleg nem lesz olcsó, és nagyon rossz kihozatali aránnyal fog rendelkezni, ami még inkább a felsőszegmensbe fogja kényszeríteni asztali vonalon.. azaz az ezen chippel szerelt kártyák maximum használtan lesznek majd 40 ezer forint körül és alatt (nem hiszem, hogy hosszú ideig lesz piacon).. A GPU energiaigénye ráadásul az 1 kártyán 2 GPU-s megoldást is nagyon lehetetlenné teszi..

    Szerintem látszik, hogy ez már a gyártható méretkategória maximumát nyújtja jelen technológia mellett... ha a szilícium ostyán hiba keletkezik maráskor akkor nem egy kis chipet kell kidobni, hanem egy igen nagy, jó részt lefoglaló darabot (szerencsés esetben a hiba a letiltható részek egyikében keletkezik, és majd a kártya eladható a kisebb kategóriában olcsóbb lapkaként, így csökkentve a veszteséget...)

    tehát eddig az látszik, hogy a RV600 (2db R670) jobb megoldás lesz kihozatal szempontjából.. a teljesítményt, és fogyasztást meg majd meglátjuk... :)