Berta Sándor

Biometrikus jellemzők alapján azonosít az elektronikus háziállat

Két brit kutató egy olyan eljárást fejlesztett ki, amelynek a segítségével különleges elektronikus házi kedvenc hozható létre. Az új fajta háziállat a jelszavak és a PIN-kódok helyett a biometrikus információk alapján azonosítja a gazdáját.

A megoldás lényege, hogy a felhasználóknak nincs szükségük többé jelszavakra és azonosítókra, nem kell időt tölteniük ezek kitalálásával, illetve megjegyzésével, hanem elegendő egyetlen eszközt használniuk. A készüléket Pamela Briggs, a Northumbria Egyetem pszichológusa és informatikusa és Patrick Olivier, a Newcastle-i Egyetem informatikusa közösen alkották meg és biometrikus démonnak nevezték el. A digitális háziállat biometrikus jellemzői alapján azonosítja a gazdáját és segít neki a különböző szolgáltatások (például a bankautomatákból való pénzfelvétel) igénybe vételekor. Ezenkívül az embereknek lehetőségük van arra is, hogy mint korábban a tamagocsit, a démont is szeretgessék, dicsérgessék vagy játszanak vele.

"A mi megoldásunk kombinálja a biometrikus azonosítás előnyeit az egyénre szabható elektronikus háziállatokkal" - írta a kutatási dokumentumában Pamela Briggs és Patrick Olivier. Az új fajta házikedvenc hátránya, hogy csak a tulajdonos közvetlen közelében működik, vagyis, ha az illető távol van, funkciói sem érhetők el, sőt egy idő után képes meghalni.

A két szakember számára az ötletet Philip Pullman Pate "His Dark Materials" című trilógiájának első kötete, a nemrég megfilmesített Arany iránytű adta. Ennek történetében a főhősöket egy személyes állatka kíséri, amely az emberi lelket testesíti meg és a kettő csak együtt létezhet, egymás nélkül meghalnak. Nos, sokan azt hihették az évekkel ezelőtt megjelent tamagocsit már nem lehet túlszárnyalni, azonban ők alighanem tévedtek. Kérdés persze, hogy az elektronikus démon elterjed-e egyáltalán és miképpen válik majd be a mindennapokban. Talán nem állunk messze az igazságtól, ha úgy véljük: számos felhasználó minden bizonnyal marad majd a jól bevált jelszavainál és PIN-kódjainál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #5
    "De legalább van humorérzékük: "biometrikus démonnak nevezték el"."

    Nincs humorerzekuk. A demon a hatterben futo szolgaltatas neve unix-os korokben. A microsoft inkabb agent-nek (ugynoknek) nevezi ezeket a programokat. A cikk irojanak az otlete, hogy a hatterfolyamatot pakoljuk bele a mindenki altal kedvelt microsoft word-os gemkapocs ruhajaba es jelenitsuk meg tagykent a valos vilagban. (lasd radios pluss azonositokartya beepitett ujjlenyomat olvasoval) Az egesznek az a lenyege, hogy ne akard allandoan elhagyni a belepokartyadat, hanem vigyazz ra. Inteligens embereknel ez a tamgagocsi effektus nelkul is megy.
  • Turdus #4
    Nemtom, csak nekem borsódzik a hátam ettől?
    Eleve a biometrikus azonosítást egy nagy baromságnak tartom. Úgy leellenőrzik a kilétemet (mikor elsétálok egy szenzor előtt), hogy nem tudok róla? Hol maradnak a személyiségi jogaim?
    De legalább van humorérzékük: "biometrikus démonnak nevezték el".
  • moran #3
    Ray Bradbury: 451 Fahrenheit
    A rendőrkopó (robot) biometrikus adatok alapján azonosította az elkövetőt, aztán széttépte.

    William Gibson: Számláló nullára (Count Zero)
    A regény úgy kezdődik, hogy a főszereplő feromonjaira beállított robotkutya felrobbantja a főszereplőt.

    Hajrá, előre, gyerünk...
  • kvp #2
    A leirt otlethez legkozelebb talan a japan chobits nevu rajzfilmben az egyik szereplo altal hordott kisallat formaju kulcstarto hasonlit, ami egyben egy nagyon egyszeru szamitogep is (sms/email/ora/stb). Az alapotlet az, hogy az emberek kevesbe felejtik el es jobban vigyaznak egy virtualis haziallatra mint a radios azonositokartyajukra. Ezt egeszitenek ki biometrikus azonositassal, ami a teljes rendszer olyanna teszi, mint egy radios azonositokartyaval kombinalt ujjlenyomatolvasot, amit az emberek azert simogatnak allandoan mert aranyos es a kabalajuk. Sok ember szamara ezzel elfogadhatoval valna a biometria es a radios azonositas.

    Szamomra nem igazan tunik hasznosnak a dolog, de csak azt tudom mondani, mint a viccbeli informatikus a beszelo bekarol akit ha megcsokolna kiralylany lenne: kiralylanyra nincs ideje de a beszelo beka az 'cool', es ezzel zsebrevagja.

    ps: Egyebkent ha mar chobits, akkor a leghasznalhatobb a fohos baratjanak a jatekrobotja, ami kiugrik a taskabol es rohangalas kozben hangosan kiabal ha email-t kap a tulajdonosa, majd keresre felolvassa az, de szukseg eseten telefonnak vagy pda-nak is hasznalhato. Az legalabb vicces lenne, ha mar nem igazan hasznos.
  • nickwearby #1
    Idétlen hülyeség.

    Bocs attól, akinek ez bejön...