Berta Sándor

Írisz szkennerek kerülhetnek a müncheni repülőtérre

A német kormány meghosszabbítja és jelentősen kibővíti az eredetileg 2007 decemberében lejáró Automatizált, Biometria Által Támogatott Határőrizet (ABG) nevű programot.

Az ABG eddig egyetlen helyen, a Frankfurt am Main-i repülőtéren működött. Az FDP-frakció kérdésére adott német kormányzati válaszból azonban kiderült, hogy a programot hamarosan kiterjesztik a müncheni légikikötőre is. A 1,5 millió eurós beruházás azonban csak azután kezdődhet meg, hogy arra áldását adta a Német Szövetségi Számvevőszék. Az ABG alapvetően az íriszlenyomatok levételén és tárolásán alapul. A német hatóságok így akarják megakadályozni, hogy az ország területére terroristák vagy szervezett bűnözők léphessenek be. A német belügyminisztérium tavaly októberi jelentése szerint a megoldás személyiségi jogi szempontból megfelelő és nagyban növeli az ország biztonságát.

Az adatvédelmi szakemberek ugyanakkor ezúttal is másként vélekednek a kérdésben. Okkal - tehetjük hozzá, hiszen a c't számítástechnikai magazin már 2002-ben bemutatta, hogy mennyire egyszerűen kijátszhatók a használt rendszerek. A frankfurti repülőtéren felszerelt berendezések tesztelésében 2004 február óta 22 779 német és más uniós állampolgár vett részt, naponta átlagosan 100 embert ellenőriztek így. Azonban minden tizedik esetben az azonosítás téves volt, így közbe kellett lépnie a kezelőnek. A hiba oka, hogy az íriszminta levétele túl hosszú ideig tartott.

Az idei költségvetésben a német kormány 100 000 eurót különített el a frankfurti tesztek folytatására és a háttérben már folynak a müncheni egyeztetések is. Peter Schaar német adatvédelmi biztos ugyanakkor koránt sincs elragadtatva a programtól és annak azonnali leállítását követelte, mondván a jelenlegi törvényekkel ellentétes módon tárolják a mintákat és a hatóságok visszaélnek az emberek önkéntes segítségével. Ráadásul szerinte az Európai Unióban szinte mindenütt az ujjlenyomat-minták felhasználását részesítik előnyben az írisz- és más mintákkal szemben. "Az ABG üvegpolgárokká teszi az embereket. Nem az adatgyűjtés állítja meg a bűnözőket, hanem a jól képzett és jól felszerelt rendőrök" - nyilatkozta Gisela Piltz, az FDP parlamenti frakciójának belpolitikai szóvivője is. A német kormány a rendszerek kiépítéséhez és működtetéséhez pénzügyi segítséget kért az Európai Uniótól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Argathron #7
    Csak annyit mondok, hogy 3D.
  • RealPhoenixx #6
    Csatti hulyegyerek ezt irta multkor:
    "Legalább a cikket olvasd el. Te magad bocsájtod ki ezt a fajta sugárzást, ők csak felfogják. "

    Mert tudatlan kis faxparaszt, es nem tudja mi az a T-ray :-)

    Argathron:
    Mar bocsi hogy belexolok, de:
    Van egy magyar ceg, aki veri a mellet, hogy o hitelesitett videorogzitest vegez.
    Mindezt ugy, hogy digitalisan tarolja az adatokat, es valojaban senki sem hitelesiti, csak ok hitelesitik sajat magukat a kovetkezokeppen: sehogy
    De a lenyeg, hogy a sok szerencsetlen hozza nem ertotol jo sok penzt levakarnak, es ebbol megelnek.
    Masfelol, ami digitalisan van rogzitve mint kepi informacio, az hamisithato, szval Roliika sztem ezt akarta irni, ezert pedig ne szold le, mert ezt te bukod, es konnyen visszacsap read a minositesed :-)
  • RealPhoenixx #5
    Nah ez a rendszer csak azert muxik, hogy a penzesebb embereket/uzletembereket kontroll ala vegyek, aki pedig tul sokat utazik, annak biztosan utana fognak nezni adohatosagok es egyebek, vagy ha pedig nem azok, akkor majd azok, akik kormanyzati korokben vannak, es hozzafernek ezekhez az adatokhoz, majd megzsarolgatjak szepen az ilyen uzletembereket hogy ezert meg azert vegyek be oket a vallakozasokba.

    Ha egy vallalkozas pedig nem no akorara, hogy repcsin kelljen folyamatosan utazgatni annak ugyeben, akkor az a vallalkozas erdektelen szamukra, illetve az is, amelyik eseteben mar ott vannak (akkor mar csak sakkbantartasra okes a dolog, de az is tobb a semminel, egy uj "politikus - munkakerulo kis zsarolgatos ...... eseteben pedig kezdodhet minden elolrol").
  • roliika #4
    Mindíg csak ilyeneket mondasz hogy hülye vagyok, meg gugli mg miért nem nézek utána, meg úristen, de soha semmi konkrétum, hogy azért vagy hülye, mert...

    Itt nem retina hanem írisz scanről van szó ami simán hamisítható, nem értem mi a problémád ezzel.
  • Argathron #3
    "Egy puszta nagy felbontású képpel lehet hamisítani"
    Jézusom.
    Roliika; mint ezt már sokszor mondtam és most ismét meg kell tennem, mindig azt hiszem, ennél rosszabb már nem lehetsz, de mindig újra és újra bebizonyítod, hogy de igen, lehet.
  • willcox #2
    Mikor vezetik már be a spermavizsgálatot? Még örülnék is neki, ha dögös kurvák vennék le a mintát. Kellemest a hasznossal! Ráadásul az ellenzők száma is jelentősen lecsökkenne, sőt, inkább az lenne a gond, hogy mindenki mintát akarna vetetni :) Nőknél maradhat az írisz, vagy ujjlenyomat, férfiaknál meg kizárólag úgy, ahogy leírtam. És persze választható legyen, hogy éppen melyik testnyíláson akarja valaki a mintát szolgáltatni.
  • roliika #1
    Egy puszta nagy felbontású képpel lehet hamisítani. Ezek nem tartanak lépést a fejlődéssel...sokkal biztonságosabb és gyorsabb módszerek is vannak. Pl.: Tenyér erezet letapogató, vagy van már ruhán át látó "sugár" is, ezzel meglehetősen egyértelműen lehetne bárkit azonosítani, vagyis a kettőt kombinálva.