Berta Sándor

Rasszista Warner-rajzfilmek a YouTubeon

A népszerű videomegosztó portálon jelenleg összesen tizenegy, a Warner Brothers által korában készített rasszista rajzfilm látható.

A Censored 11-nek is nevezett alkotások 40 év száműzetés után bukkantak fel újra, ugyanis a videókat 1968 óta nem láthatta senki. Akkor vette le őket a műsoráról a Warner Brothers. Ugyan az oldal már április 16-án törölt néhány videót, azonban a helyüket újabb művek foglalták el és azok még mindig megtekinthetők. A Warner Brothers egy e-mailben reagált az ügyre, amely szerint az érintett művek, legyenek azok régiek vagy újak, a kiadó tulajdonát képezik, azokkal kapcsolatos minden jog őket illeti meg és ezeket a jogaikat meg is fogják védeni, függetlenül attól, hogy a rajzfilmek miről szólnak.

Ricardo Reyes, a YouTube szóvivője elmondta, hogy teljes mértékben együttműködnek a konszernnel a szerzői jogsértések felderítéséért és kiszűréséért. Azonban elvárják azt is, hogy a felhasználók szintén jelezzék, hogy ha a számukra nem tetsző tartalmakkal találkoznak oldalaikon. Amennyiben viszont ez nem történik meg és az emberek nem tiltakoznak, a videókat nem fogják eltávolítani, kivéve, ha szerzői jogsértésről van szó. Ebben az esetben ugyanis kötelességük lépni.

A Censored 11 már az első bemutatásakor, 1943-ban óriási vitát váltott ki. A színes bőrűek érdekvédelmi szervezete, a National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) azonnal tiltakozott ellenük, igaz sikertelenül. Richard McIntire, az NAACP kommunikációs igazgatója egy e-mailben azt írta, hogy a Warner Brothers őrizze meg ezeket az alkotásokat, de lehetőleg trezorokban, jó mélyen, a világtól elzárva.


A videók közül többet feltöltő WMAV01 nevű felhasználó érvelése szerint a műveket soha nem tiltották be, és történelmi értékük van. Az alkotások más oldalakon, többek között a foundrymusic.com-on is fellelhetők, de a banned-cartoons.com-on DVD-n is megvásárolhatók. Egy, az animációk és a rajzfilmek történetét kutató szakember, Michael Barrier úgy vélte, hogy a tizenegy filmet "előzetes tájékoztatással az intelligens, felnőtt nézőknek kellene bemutatni".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • newtrep #43
    én nem törölném le ezeket a rajzfilmeket.ezek a rajzfilmek a 40es évek amerikáját tükrözik ahol négerelnyomás volt meg a hábotus elentétek .ezek nem jo dolgok viszont érdekes ahogy a régi amerikai mádia a népre hatot.ezeket a videket meg kell hagyni persze csak korhatárosan
  • Amergin #42
    A bölcsészek közül kellene kikerülnie azon értelmiségnek amely a 'nemzet lelkiismerete' kellene hogy legyen. Ezzel szemben ők árulók lettek, pár krajcárért eladták a lelküket.
    Nem tiltakoznak az ellen, hogy hazájuk gyarmati sorba került hanem magasról tojnak rá. Vagy elmennek szépen, kitelepülnek a gyarmattaróinkhoz és onnan "emelik fel szavukat" a magyar közállapotok ellen.
    Népetek melletti kiállás híján miért vártok tiszteletet magatoknak?
    TISZTELET A CSEKÉLY SZÁMÚ KIVÉTELNEK!
  • Stirner #41
    Nem termelő bölcsész? Az lehet, sok a naplopó. De épp tőlük nem látni azt aki teszi a dolgát. Egyébként mit termelnek a menedzserek? A politikusok? Az ujságírók?
    Utoljára Kambodzsában "oldották meg" a bölcsész problémát....
  • ziipp #40
    Mondjuk az igaz, hogy sok olyan magyar is van, aki cigányokhoz hasonlóan támogatásból él. Ezért kell magát a támogatási rendszert átalakítani, így egy csapásra két legyet is üthetünk.
  • ziipp #39
    AHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHWWWWWWWR!

    Na. Jól meg fogtad a probléma lényegét. Mivel magyar vagyok, nekem dolgoznom kell a lákásért, nekik meg nem. Éteeed?
  • Amergin #38
    Ma Magyarországon HIVATALOSAN gyakorlatilag nincsenek zsidók max. az az 1-2 ezer kaftános. Miért? Azért mert NEM alakítottak kisebbségi önkormányzatot lévén hogy a MAZSIHISZ szerint "a zsidó az egy vallás". Eszerint csak a kaftánosok a zsidók.
    Másfelől, ha a zsidók asszimilálódtak, és gyakorlatilag nem léteznek, akkor hogyan létezhet antiszemitizmus, és hogyan tudják a zsidók számon tartani a beolvadt zsidókat? Sőt, ha a zsidók és cigók úgymond magyarok, akkor felelősek saját, állítólagos holokausztjukért?
  • Su0my #37
    SZDSZ a legnagyobb gyűjtőhelyük. Nekem az igazi zsidókkal semmi bajom, de pl azokkal akik4 hónap alatt, ha jól számoltam a 6. holocaust emléknapot szervezik, akik tönkreteszik az országot (a magyar 'baloldalon' nem is igazán az MSZPvel lenne a baj, hanem ez így hülyén hangzik, a kis sz*rzsák SZDSZ-el, ők hozzák a külföldi zsugát), azokkal nem tudok mit kezdeni. De hozzáteszem, őket a zsidó közösségen belül is utálják.


    Remélem, a mi generációnk nem lesz olyan elfuserált, mint a most hatalmon lévő, és sikerül kitolni a kátyúból országunk szekerét. De akkor nem igazmagyarkodni, meg hasonló hülyeségeket kéne csinálni, hanem szépen megfogni egymás kezét.
  • Su0my #36
    Nagy Lajostól kezdve vagyunk lejtőn.
  • Su0my #35
    akkor menj el szemműtétre... legalábbis én úgy értem,hogy a cigóknak jó ez a helyzet. ők nem akarnak integrálódni. azt az 1-2 kivételt, aki meg igenis, azokat MINDIG tárt karokkal fogadják. nem mindenki, de mindig van esély.
  • Su0my #34
    szép lenne, ha így lenne:) ma MAgyarországon 100000 (SZÁZEZER) tartja el kb a többi 9,9 millát. Szerintem a cigányoknál (nem tudom miért kell csillag, az amerikait, franciát sem csillagozzuk.) is roszabb a sok nem termelő bölcsész, mert ők, igaz nem erőszakosan, de sokkal többet lopnak. Miért van ilyen nyakatekert adórendszerünk? Miért kell lassan egy WC-papírhoz is kérvényt kitölteni? hogy eltartsák a sok nem termelő bölcsészt. És mindezt a termelő réteg. De most ne hegyezzük ki rájuk. Magyarországon uez a 100000 ember fizet csak adót. A többi meg maszek fekete, stb, ha tudja, még felvesz valami kis nyugdíjat is, lopják a gázt, nem fizetnek adót, de elsőként verik amellüket a gázártámogatásnál a sorban. soroljam? Nem kell. És én igazságtalannak tartom ezt. Ha én/szüleim fizetnek adót, akkor miért kell a sok mocskos csalót ebből támogatni? Eltartani? Persze van egyfajta társadalmi szolidaritás, aki rászorul, annak szívesen adok a pénzemből. De áh... Ez Magyarország.


    [/OFF ]

    Avval meg én is tényleg egyetértek, hogy igenis kell tudni nevetni a feketéken is, meg a cigányokon is, a magyarokról szóló vicceken is nevet az ember, nem? Meg miért tabu a bőrszín? Ők keltik saját maguk ellen evvel a rasszizmust. De pl az is igaz, hogy már lassan JOBB egy nem fehér ember, mitn a fehér (pedig nem, és ezt most NE értsétek félre. =.). Példa is kell? Obama miben különleges? :)