Berta Sándor

Pakisztán: vizsgálat a YouTube-blokád ügyében

Látszólag teljes a zűrzavar a népszerű videomegosztó platform pakisztáni blokádja kapcsán. A helyi kormány mindenesetre az ügy tisztázására azonnali vizsgálatot rendelt el.

A pakisztáni távközlési hivatal ugyan alig két óra elteltével megszüntette a korábban elrendelt blokádot, azonban az ügy várhatóan nem marad következmények nélkül. Nabiha Mahmood, a hivatal szóvivője elmondta, hogy ők utasították az internetszolgáltatókat a blokád megszüntetésére és az internetkapcsolatok helyreállítására. Arról, hogy miért is volt szükség a cenzúrára azóta is megoszlanak a vélemények. A hivatal egy másik szóvivője korábban úgy nyilatkozott, hogy egy a holland Geert Wilders által készített és az iszlámot sértő, kigúnyoló és istenkáromló videó, valamint az ismert Mohamed-karikatúrák miatt született meg a döntés.

Abdullah Riar pakisztáni információstechnológiai miniszter ugyanakkor a Financial Timesnak azt nyilatkozta, hogy szándékosan semmiképpen sem akartak kényelmetlenséget okozni a videomegosztó honlap és annak látogatói számára. A politikus azonban megjegyezte, hogy lépniük kellett, mert ha nem teszik, a szélsőséges muszlimok szánhatták volna el magukat válaszlépésre.

"Nagyon nehéz helyzetben van Pakisztán. Amennyiben nem állítjuk meg a YouTube-ot, akkor sokkal nagyobb baj is történhetett volna. A múltban már akadtak példák hasonló reakciókra. Mivel még nincsenek korszerű technológiai megoldásaink, ezért kénytelenek voltunk az egész oldalhoz blokkolni a hozzáférést.
Amennyiben heteken belül megérkeznek az új rendszerek, azokkal képesek leszünk akár az egyes tartalmak vagy URL-ek blokkolására is" - közölte Abdullah Riar.-

Mint ismeretes, korábban arról számoltunk be, hogy a Pakistan Telecom bakizott, mert az oldal blokkolására vonatkozó kormányzati utasítást helytelen módon próbálta meg érvényesíteni. A pakisztáni kormány - a megfelelő tartalomszűrők hiányában - a felvétel azonnali eltávolítását nem tudta megoldani, ezért a szélsőségesek reakciójától tartva inkább két órára blokkolta az egész YouTube-ot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vorpal #5
    Tiéd a humorpont,DD
  • NEXUS6 #4
    Ja értem, ha blokkolják, akkor már nem lesz a Világhálón! Legalább is számukra;)

    Milyen oroszlán? Nincs is oroszlán!!! - mondta a strucc.;)))
  • Anakyn #3
    ...van pakisztáni munkatársam... LOL!
  • Vorpal #2
    Pakisztán gyakorlatilag olyan mint egy US paródia - ez a szélsőséges muszlim duma haláli,DD

    Kb: a Kossuth téri keritések a gonosz náci zombik ellen vannak - és hála az istennek, hogy nem történt nagyobb baj.D
  • Vorpal #1
    "Amennyiben heteken belül megérkeznek az új rendszerek, azokkal képesek leszünk akár az egyes tartalmak vagy URL-ek blokkolására is" - közölte Abdullah Riar.-"

    Ez igen - végre egy ember aki tudja, hogy kell megoldani a dolgokat ... pfuj