SG.hu

A 15 év felettiek fele kerüli a számítógépet

A 15 év felettiek több mint fele továbbra is kerüli a számítógépet, jelentősek a regionális különbségek. A használat leggyakoribb helyszíne az otthon. A prioritás a szabadidős tevékenységeké.

A BellResearch által éves rendszerességgel elkészített piackutatás folyamatos figyelemmel kíséri a hazai lakosság számítógéphasználatának jellegzetességeit. A legutóbbi, 2007-es adatfelvétel idején a 15 évesnél idősebb honfitársaink több mint kétötöde [44 százaléka] ült kisebb-nagyobb rendszerességgel a gép elé, ami közelítőleg 3,8 millió lakost jelent. A PC-használók népességen belüli aránya évről évre növekszik ugyan, ám a gyarapodás üteme moderált. Az utóbbi öt évben megközelítőleg 10 százalékkal lett magasabb a mutatószám; sokat mond, hogy ezzel együtt sem teszik ki a számítógép-használók a vizsgált célcsoport felét.

A PC-t használók arányát illetően mutatkozó jelentős különbségek alátámasztják a digitális szakadéknak nevezett tünetegyüttes súlyosságát. Hazánkban például a legkevésbé fejlett régió [Délkelet-Magyarország] és az élen járó Budapest közötti eltérés másfélszeres. Sőt a községekben és a fővárosban lakók adatai között ennél is nagyobb, átlagosan kétszeres különbséget találunk. Az adatok szerint a mai napig jelen van bizonyos eltérés a nők és férfiak számítógép iránti affinitásában is, nem beszélve az alacsony és a magasabb végzettségűek közötti, valamint az egyes korcsoportok között fennálló hatalmas különbségekről.

A felzárkóztatást célzó programok részleges sikereként értékelhető, hogy a számítógép használatába az utóbbi 1-2 évben belekóstolók között felülreprezentáltak a közép- és időskorúak, a középiskolát végzett, de érettségivel nem rendelkező lakosok, valamint a kevésbé fejlett régiókban élők.


Annál is inkább érdemes új csoportokat is bevonni a PC-használók táborába, mivel az adatok alátámasztják: a számítógép igénybevétele a különböző helyzetekben egy idő után magától értetődővé válik. Erre utal például, hogy a jelenlegi használók jellemzően intenzíven és gyakran igyekeznek kiaknázni az eszközök jelentette előnyöket: háromnegyedük heti több alkalommal, sőt többségük naponta használ számítógépet. Egy átlagos PC-használó közel napi két órát tölt a monitor előtt. Mindez egyrészt kedvező előjel, hiszen azzal az ígérettel kecsegtet, hogy elegendő csupán az ajtót megmutatni, a többi már megy magától. Másrészt viszont még inkább hangsúlyossá teszi a leszakadók lemaradását, hiszen a számítógépet nem használók így relatíve egyre több előnytől esnek el, egyre nagyobb lesz a lemaradásuk.

Az otthonokban mért PC-penetráció elérte a 40 százalékos értéket. Ennek ismeretében nem meglepő, hogy a számítógép-használat domináns helyszíne is a lakás, az otthon. A hagyományos közösségi hozzáférési pontok közül jelentőséggel jóformán csak az oktatási intézmények bírnak. Az összkép inkább arról árulkodik, hogy a számítógépet használók jellemző módon már otthonra is beszereztek maguknak gépet, így az összes többi helyszín, ahol még monitor elé ülnek, inkább az otthoni hozzáférés kiegészítője, és csak speciális esetekben, illetve célcsoportoknál helyettesíti azt.

Kész tényként könyvelhetjük el, hogy a számítógépek mára szervesen beépültek mindennapjainkba. Kutatási adatok sora támasztja alá, hogy a személyi számítógép használatának számos célja közül a munka csupán az egyik terület. Bár talán itt érzik leginkább kézzelfoghatónak a számítógépek előnyeit a felhasználók, a szabadidős tevékenységek [szórakozás, játék vagy hobbi] felülkerekednek a használati prioritásban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sector512 #8
    Szerintem mondjuk ne abból induljunk ki hogy mindenkinek adótartozása van :D Amúgy tök jó dolgog ha neten fizeti az ember a dogokat szerintem is. Amióta így csinálom kevesebbet idegeskedek sorbanállás meg bunkó postáso miatt. Szerintem se legyen mindenki informatikus, de net előbb utóbb lesz mindenhol :) Ez kb olyasmi mint mikor bejöttek a mobil telók. Akkor is emlékszem minden második embertől azt lehetett hallani hogy minek az tök felesleges blablabla...
  • dixieflatline #7
    Egy 15 éves gyerek ne is a számítógép előtt töltse az idejét. Játsszon a barátaival, legyen a friss levegőn, satöbbi.
  • Hellion #6
    Nem korrekt.

    Ahhoz kell folyószámla + bankkártya + külön olyan kártya amit netes vásárlásokhoz/ügyintézéshez használnak.

    Mindezek azért, hogy ne postán vizessük be a számlákat. (És a bank külön lenyúl pénzt az átutalásokért is.)

    Amugy persze akinek van ilyen sok vacka hozzá, intézze online a dolgait. De, miért olyan nehéz elfogadni/elhinni, hogy vannak olyanok is, akiknek nem kellenek ezek a bankszámlák, kártyák. Hogy az állambácsi belenézzen (ahelyett, hogy a seggembe nézne bele például) vagy azért, hogy az apeh maffia módszerekkel, levegye, ha valaki tartozik. Ennyit a folyószámlákrol, nekem in gyen sem kéne.

    Amugy meg miért is kéne mindenkinek informatikusnak lennie? Így is a 15 év alattiak annak hiszik maguk, mert a tanárbácsi elmagyarázta az excellt meg a word-ot. Hát attol senki sem lesz informatikus. (Ellentétben abbol, aki '86-'92 közt commodoron 64-en kezdte, folytatva a 286-386-486-p1-p2-p3-p4-stb stb-> Dos 3.0-6.22 -> win3.1-w95-w98-w2000-xp -> Linux(elterjedtebb disztribuciók) HTML, php, flash -> gép összerakás: ház, táp, alaplap, ram, hdd, odd, plusz pci kártyák, stb. (Müködjön!) -> ebböl megcsinálni 20-at (mondjuk) -> telepíteni rájuk OS-t -> hálózatba kötni (LAN, internet(biztonság!)) -> ÉS: folyamatosan halad a legujjabb technikai szarságokkal.) Na! Nagyábol EZ számít informatikusnak, amit felsoroltam. Az ilyen kis 15 alatti pöcs bélák (HA MÁR A CIKK EZT A KORT EMLITI) nem számítanak informatikusnak, messze nem. És nem is kell mindenkinek azzá válni. Ez egy szakma. Alapokkal persze nem baj, ha valaki tisztában van, de nem kéne ráerőszakolni mindenkire. Én biztos "tiltakoznék" ha rám akarnák erőltetni. (Persze nem kell, mert jómagam a fentebb felsorolt rétegbe tartozom(így szeretem a gépet/netet))

    Ennyit akartam mondani.
  • Tinman #5
    Szerinted.

    Szerintem:

    1. Nincs net:
    Feleség telefonálásba kezd a barátnőkkel /jobb esetben/---> magas számla, perpatvar

    2. Van net:
    Menj be egy netkávézóba, foglalj helyet és keresd meg az asszony melyik chat csatornán kelleti magát unalmában.
  • Zsoltika 007 #4
    Korrekt érvelés :P
  • Laslow #3
    Ki mondta, hogy értenie kell az adatbázistervezéshez?
    Viszont felvázolom, miért jobb, ha van net a lakásokban:

    1. Nincs net eset:
    A feleséged munka után 35 percet sorbaáll a csekkekkel a postán, közben a lassú ügyintézésen és a levegőtlen, túlzsúfolt teremben felb*ssza az agyát is, tök idegesen ér haza azután, hogy már a gyerek is hazaért a külön angolról... ---> nem lesz szex.

    2. Van net eset:
    A feleséged munka után hamar hazaér (még viszonylag frissen), neten 2 perc alatt befizeti a befizetnivalót, aztán amíg a gyerek a külön angolon van még marad időtök és kedvetek egy kis szexhez is.. :)
  • Vorpal #2
    ezek tökjó számok egyetértek - a feleségem a jó szexen kivül miért kell, hogy az adatbázistervezéshez is értsen.
  • savior #1
    es az miert is lenne jo, ha mindenki otthon kockulna? tok jo a szamitogep meg minden, de nem hiszem hogy jo lenne ha mindenki ezzel toltene a szabadidejet