Berta Sándor

Internetes Szabad Véleménynyilvánítás Nemzetközi Napja

Először tiltakoznak a civil szervezetek egy nemzetközi nap keretében közösen az internetes cenzúra és a kiberdisszidensek fogva tartása ellen.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) által életre hívott és az UNESCO által is támogatott Internetes Szabad Véleménynyilvánítás Nemzetközi Napját hivatalosan március 12-én tartják meg. A rendezvény keretében az RSF honlapján bárki, aki egyetért az online cenzúra eltörlésével petíciókat írhat alá és virtuálisan tüntethet az internetes szabad véleménynyilvánításért akár a pekingi Mennyei Béke terén, akár a havannai Forradalmi téren. Az akció szerdán délelőtt, közép-európai idő szerint 11 órakor kezdődik.

Bárki létrehozhatja saját virtuális figuráját, amelynek segítségével részt vehet a tüntetéseken. Pekingen és Havannán kívül virtuális demonstrációt tartanak Egyiptomban, Eritreában, Észak-Koreában, Myanmarban (Burmában), Tunéziában, Türkmenisztánban és Vietnamban. Az RSF 2006-ban már szervezett egy hasonló akciót, "24 óra az internetes cenzúra ellen" címmel. Akkor 40 000 felhasználó kattintott a szervezet honlapján elhelyezett interaktív világtérképre. A Riporterek Határok Nélkül ezt a látogatói számot szeretné az idén túlszárnyalni.

Világszerte összesen 63, csak Kínában pedig jelenleg 49 kiberdisszidens ül börtönben. Bűnük szinte minden esetben, hogy szabadon el merték mondani a véleményüket. Az RSF várhatóan holnap nyilvánosságra hozza az Internet ellenségei című listát, valamint a bloggerek és a kiberdisszidensek kézikönyvét.

Csak az idén négy esemény borzolta a kedélyeket. A év elején Myanmarban tovább szigorították a hatóságok a világháló ellenőrzését és letartóztattak egy ellenzéki bloggert. Február elején számoltunk be arról, hogy egy fiatal afgán egyetemi hallgatót azért ítélt halálra egy helyi bíróság, mert egy iráni oldalról egy olyan bejegyzést töltött le és terjesztett, amely azt a kérdést tárgyalta, hogy ha lehet egy férfinek négy felesége, akkor a nőknek miért nem lehet négy férjük. Végül február elején Oroszország, majd nemrég Izrael kapcsán derült ki, hogy az online cenzúra szigorítását, illetve bevezetését tervezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sarkiroka #6
    szólásszabadság
    az... nesztek szabad állam. nem mondom hogy szűrték a tartalmat, de furcsa volt hogy egyetlen nagy T-s intenetezőnél se jött be... azóta ismerős felhívta őket. persze ők nem szűrnek semmit volt a válasz. azóta elsőre bejön. nem is kell kommentálni
  • sathinel #5
    Remélem az ilyen terorista gondolkodású majmokat lelövik és utánna nem kell a barmok után szégyenkeznie az országnak. Ha ennyi eszed van és ilyen baromságokat mondassz mint a romakirály ellenzéki vezető, akkor gondolkozz el mi volt alatta. Majnem megszavazták hogy ha minisztert, vagy vezető beosztásban lévő vezetőt szidsz, akkor megbüntethetnek. Pedig most leírhatom hogy köcsög tolvaj gyurcsány, és nem lessz belőle gondom. A szólásszabadság nagyon messze áll tölletek ha ezekkel egyformán gondolkozol. Nemhiába néznek le minket külföldön. Gondolkozni nem kell csak demagóg baromságokat szajkózni minden nap, és a nép nagyrésze annyire birka hogy észre sem veszi megvezették. Egyik kutya másik eb. Ha eddig nem jutottál el akkor ezután sem fogsz felnőni idáig valsz.
  • Amergin #4
    A szemétnek a kukában a helye. A hétvégén tavaszi nagytakarítást tartok
    Remélem sokan segítenek majd rendet rakni.
  • sanner011 #3
    Te nagyon fekete-fehérnek látod a világot szerintem.
  • Amergin #2
    Sajtó és szólásszabadsághoz: 1848 máshogy is végződhetett volna!
    Tudósítónk a helyszínről jelenti:

    1848 március 15-én az ismert jobboldali radikálisok: Petőfi Sándor, Jókai Mór, Vasvári Pál, Irinyi József, Degré Alajos és más szélsőségesek illegális, be nem jelentett tüntetést tartottak a Nemzeti Muzeumnál amelyen az államforma erőszakos megváltoztatására szólítottak fel és az általuk "idegen megszálló hatalomnak" nevezett Habsburg-ház és a törvényes uralkodó V. Ferdinánd ellen uszítottak.
    A Petőfi Sándor és Jókai Mór gyaníthatóan tagjai a "Márciusi Ifjak" nevű terrorszervezetnek.
    A tüntetők a rosszemlékű piros-fehér-zöld színű náci kitűzőt a "kokárdát" használják jelképül. Az egyre erőszakosabbá váló tüntetők az MTV-székházhoz vonultak, ahol be akarták olvastatni a 12 pontos "követeléseiket".
    Az illegális tüntetést végül a hatóságok a hatályos törvények alapján feloszlatták.
    A legnagyobb parlamenti ellenzéki párt vezetője Kossuth Lajos közleményben jelentette be hogy elhatárolódik az utcai politizálástól és semmilyen közösséget nem vállal az utcán randalírozó csőcselékkel akiket a császári udvar fizetett provokátorainak tekint.

    ----------------------------------------------------------------------------


    Mindennemű esetleges hasonlóság a valósággal pusztán a véletlen műve
  • kernerster #1
    Az összes országról lehetett tudni, hogy ott valamilyen szinten korlátozzák a szólásszabadságot. Egyedül Izrael a kivétel. Furcsa, hogy ezt így M.o.-n nem mondta még egy sajtóorgánum sem. De aztán most utánaolvastam; Izraelben megszületése óta működő cenzúra van. Érdekes....

    Hogy ezt így miért írtam le? Nagyon meglepődtem, azért.