Gyurkity Péter

Intel: 45 nm négy magon, még gyorsabban

Az Intel a jövő héten kezdi meg a gyors 45 nanométeres négymagos asztali processzorok forgalmazását, amelyek eredetileg a hónap elején érkeztek volna. Az AMD is javít, mégpedig a Barcelona magos Opteronoknál.

Az X-bit Labs értesülése szerint a processzorgyártó a jövő héten kezdi meg a Core 2 Quad Q9550 és Q9450 értékesítését. Ez a két asztali négymagos chip a gyártástechnológiában, illetve a sebességben jelent előrelépést, a négymagos sorozaton belül ugyanis eddig még hiányoztak a hasonló teljesítményű változatok. Most végre pótolják a hiányt, így igazi erőművekre tehetnek szert azok az otthoni felhasználók, akik igényt tartanak a nagy sebességre.

A megjelenést korábban azért voltak kénytelenek elhalasztani, mert hibát fedeztek fel az új fejlesztések rendszerbuszában. Ennek kijavítását azonban a C1 stepping már tartalmazza, így minden akadály elhárult a megjelenés elől. A Q9550 2,83, a Q9450 pedig 2,66 GHz-es órajelen fut, az FSB frekvenciája 1333 MHz, a másodszintű gyorsítótár mérete pedig immár 12 MB. Ez jelenti az igazán nagy előrelépést - az órajel mellett - a sorozat első példányához, a Q9300-hoz képest. Az új négymagosok fogyasztása igen kedvező, 95 watt, amely természetesen a fejlett gyártástechnológiának köszönhető. Az árak a következőképpen alakulnak: a leggyorsabb Q9550 530, a középen elhelyezkedő Q9450 316, a harmadik helyet elfoglaló Q9300 pedig 266 dollárt kóstál.

A legutóbbi elemzői találkozón nagy hangsúlyt helyeztek a 45 nanométeres chipek sorozatgyártása körül felmerült problémák ismertetésére. Paul Otellini vezérigazgató elmondta, hogy keményen dolgoztak a gyártás fellendítésén, és mostanra eljutottak oda, hogy összesen 72 változatot kínálnak a három fő szegmensben (asztali, szerver- és mobil), naponta 100 ezer példányt készítenek el, gyorsan növelve az eddig összesen 3,5 millió darabos eredményt. A tervek szerint már a harmadik negyedévben beérik a 65 nanométeres elődök arányát, így fele-fele arányban osztozik majd a két generáció a gyártáson.

Eközben persze az AMD sem tétlenkedik, és egy videóinterjúból kiderült, hogy a B3 steppinges Barcelona Opteron chipek a hónap végén jelennek meg, legfeljebb 2,3 GHz-es órajelen, 75 wattos fogyasztással, míg a 105 wattot igénylő, 2,5 GHz-es példány a második negyedévben érkezik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • LackoMester #22
    OK,értem:-)azon leszek,h.jól válasszak -köszi
  • RealPhoenixx #21
    LackoMester -> lasd 8-as hozzaszolast, meg a tobbit :)
    /olvasd el megegyszer pls/ :-)

    Jo valasztast
  • LackoMester #20
    Kezdjük az elején,h.nemvagyok piszok gazdag,és csak 1 jó gépet próbálok összehozni,érdekes elgondolkodtat amit mondtál,mindemképpen utánnanézek...Az SSD tetsik,mindenféle képpen hamarosan beszerzek 1 32-64GB karit..
  • Csaba42 #19
    Jesszus, sokan a 4 magos procikat veszik meg lassan, én meg még azon tűnődöm, hogy váltsak-e kétmagos rendszerre. Kissé le vok maradva - vagy csak szimplán sz*rok a gépfejlesztésbe. :( Egyébként nem tudom, mit tököl az AMD, de én addig nem vennék új procit, amíg az AMD minden adukártyáját ki nem játszotta (vagy már megtette?).
  • RealPhoenixx #18
    LackoMester: bocsi, de csalodni fogsz a DDR3-asokban nagy valoszinuseggel

    Oke, legyen hogy piszok gazdag vagy, megveszed a legujabbat, tegyuk fel 1 millat tudsz raszanni.

    Majd mikor szepen ketyegteted a DDR3-at, akkor jon az arcul csapas, mert nemhogy ar/teljesitmeny viszonylatban kiba xar, hanem siman teljesitmenyben is.

    Ha neked a ramsebesseg szamit, akkor opteron konfig az ajanlott, es akkor nem intel.

    NB: DDR3-om csak kb 2200-on felulit erne meg megvenni, mert ott kezd kijonni, hogy van ertelme, amugy nincs, mert ha keves DDR3-ast teszel a gepbe, es megy a swap, akkor kb ott vagy, mintha vettel volna 4G rammal egy SD ramos gepet, de tudod mit? Vegulis ugy teszed ossze ahogy akarod, nem engem szivatsz vele :)
    *miert ily gorcsosen DDR3-om? nem vagom, talan vagibol? vagy mi masra okes?*

    Ucso optimalis ajanlat:
    megvarod az intel uj fejleszteset, kb 1 ev, vagy egy kicsivel tobb, es akkor mar hasonloan jol fogja nyomni az intel is a ramot, mint egy opteron konfig, termeszetesen ahoz pedig kell majd az uj intel proci.

    Jah, meg valamit tok erre a rammaniara mondani:
    ha annyira kell a procko teljesitmeny, akkor 2 darab xeon 4 magos procit (darabja 100e) es belecsavarod egy 5400-as chipsetes tuningbarat alaplapba, majd mellenyomsz ramot, es igaz hogy meg dual chanelben is lassabb lesz a ram, de tuttko hogy nem fog hibazni, a procikat pedig magonkent felnyomod 4G-re, es ez kb olyan lesz, mintha 8*4GHZ-s geped lenne.

    De ha ennel is extrabbat akarsz, akkor fogod, es nem 2 darab xeont veszel, hanem 4 darabot, es ......,

    Vagy ha ennel is extrabbat, akkor inkabb veszel egy termet, kondikat kotsz be, majd beleveszel egy szerverparkot

    Nah kb ennyi ertelme van a DDR3-om eroltetesenek is!

    Joetvagyat :)
  • LackoMester #17
    RealPhoenix
    igen a X38 DDR3 is létezik,de max 1333DDR3 memókat támogat(1600 csak OC)és nekem a 1600-as kell,rohadt drága,egyábként egyenlöre csak 4 GB tervezek.Tervezem a 64 bites rendszert,de már csak az uj gépemre+SSD-ez egyenlöre még új nekem,egy kis utánnajárást igényel..valami linket esetlegt ahol az SSD bövebben leirva megköszönném(az alpokat értem).köszi
  • RealPhoenixx #16
    Nwis86: Mivel SSE4 illetve 4.1 van bennuk, ezert azonos orajelen kb 5-10%-al jobbak, de 10-nel biztosan nem tobbel.

    Tuning: ahogy en nezegettem a dolgokat, kb 5%-al jobban tolhatoak, a stepping persze nagyon szamit, az intel oldalan fent vannak az infok, milyen procikbol milyen steppingesek jelentek meg, nyilvan az adott csoportban talalhato extreme edition steppingje a legjobb, szval olyasmi steppingel rendelkezo gyartmany csoportbol kell valasztani dobozos peldanyt, es akkor talan kifogsz egy faint!

    LackoMester: X38-as lapok kozt is van DDR3-as, de !
    A DDR3 kegyetlenul draga, 8G DDR2 1066-os tok faxa tuningra is, es olcso is!
    Ekkor 64 bites rendszer alatt swapet lekapcsolod, es kiraly gyors az egesz rendszer, masfelol pedig ha hagyomanyos winchester helyett SSD winchit tolsz bele, az kb ugy megloki az egeszet (latvanyosan), mintha egy brutal cumod lenne, pl: 1 jo minosegu SSD winchi ugy kaszal, mintha raidelve kotnel kb 6 hagyomanyos winchestert, stb (konkret ertekeket neten talalhatsz)
  • Nwis86 #15
    remélem ezek közül valamelyik lesz fél év múlva mostani procim utódja:) addig talán megfizethetőbbek lesznek és lesz tapasztalat tuning terén. Bár más oldalakról szedet infok alapján nem sokkal lehet őket Q6600 as tuningja felett hajtani szóval kérdés megéri-e,
    meg kíváncsi lennék menyire fognak melegedni mostanim is 48-60 fok:( akkor +2 maggal:S
  • LackoMester #14
    RealPhoenixx-köszi a tanácsot,
    mindenféle képpen DDR3 1600Mhz memókat szeretnék,ezért is ragaszkodom az X48-hoz vagy a NForce 790-hez,mert ugye az X38 csak 1333Mhz memókat kezel(1600az csak Oc-ban lehetséges).
  • JTBM #13
    C2D procim van, sokszor csúcsra jár mind a két mag.
    Jó lenne gyakorlati tapasztalatot hallani arról, hogy a 4 mag vajon mind ki van-e járatva a gyakorlatban?

    Ma már lehet kapni az új 45nm-es C2D procikat laptopokhoz, de a desktop procikat még nem lehet megvenni, se itthon, se máshol Európában. (Pár szerencsés persze mindig van...)

    Nekem egy 8400-asra fáj a fogam, remélem, a 100K/nap termelésből előbb utóbb nekem is jut egy. ;-)))