Gyurkity Péter

Asus Eee PC már Windowsos változatban is

A cég munkatársai nem véletlenül takargatták a hét elején az olcsó laptop új változatának rendszerét, ez ugyanis már a Windows XP-t takarta. Európában továbbra is sovány az utánpótlás.

A cég beváltotta korábbi ígéretét és a Linux után a Windows operációs rendszernek is esélyt adott az olcsó platformon. Egészen pontosan a Windows XP jelenik meg az Eee PC-n, természetesen némi felárért cserébe, hiszen a licencet az Asusnak is meg kell fizetnie. Nemcsak az új, hanem a meglévő készülékeken is elérhetővé válik a Microsoft szoftvere, emiatt különösebb változás nem várható.

"Az Eee PC elsöprő sikernek bizonyult a tavaly októberi megjelenés óta eltelt időszakban. A vásárlóktól beérkező visszajelzések segítségével még jobban illeszkedhetünk a piaci igényekhez, főként az idén megjelenő újabb változatokkal" - jelentette ki magabiztosan Jonathan Tsang, a cég igazgatótanácsának elnökhelyettese.

Véleménye szerint a Windows megjelenése három fő szempont miatt jelent előrelépést, ezek sorrendben: az ismerős környezet és felhasználói felület (amely egyben a teljes kompatibilitást is magával hozza), a Windows Live szolgáltatások, valamint a Microsoft Works funkciók elérhetővé válása, amelyek a munka terén könnyítik meg a felhasználók dolgát.

A Windows-alapú Eee PC még ebben a hónapban megjelenik, ára azonban valamivel magasabb lesz a megszokottnál. Ez még nem is lenne nagy probléma, Európában azonban a jelek szerint továbbra sem dicsekedhetnek az utánpótlás folyamatosságával. Ez már korábban is komoly problémákat szült, és egyes értesülések szerint az Asus 70 százalékkal maradt el a valós piaci igények kielégítésétől, teljes lefedettségről tehát szó sem lehet. A cég elnöke a CeBIT alatt jelezte, hogy május előtt semmiképpen nem változik a helyzet, így az európai vásárlóknak továbbra is türelemmel kell lenniük a cég iránt.

Érdekes, hogy az utánpótlási gondok ellenére az Asus szerint teljesíthető az első negyedéves terv - meglátjuk, ez valóban így lesz-e.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • floatr #18
    Hehe, majd jól duplaannyiba kerül majd nem? :)
  • PíszLávJuniti #17
    Beos nem rossz, de még vannak hiányosságai. A Haiku, meg annyira erősen bétás, hogy ftp se megy mindenhova, a rendszer beragadt alkalmazásokat nem bír lelőni minden esetben :)
    Beossal(Zeta) az volt a gondom, hogy Java nem ment fel rá, és a virtuális memóriát nem lehetett a fizikai ram méretéhez képest beállítani.
  • strogg #16
    nembaj, ha van wines vertio. A lényeg, hogy verseny alakult ki. Nem vagy röghöz kötve egyik OS-el sem. Ha neked a linux a nyerő veszel lkinuxosat, ha a win, veszel wineset. Mellesleg nekem az első dolgom lenne bepróbálni egy BeOS-t rajta. Imádom a linuxot, de a beos nagyságrendekkel ráver több szemponból is. (pl: sebesség) Meg is nézem a neten, hogy valaki próbálkozott-e már vele.
  • acdc #15
    Mikor eloszor meglattam eloben olyan kis edes volt a picke viszont a feher olyan jatekszerunek tunt,es az anyagminoseget is eleg gagyinak ereztem,a fekete lattan mar inkabb mini notebook jutott az eszembe.(bar szep teljesitmeny ezert az arert egy pda vagy egy jobb mobil tobbe kerul)
    Erre leszek kivancsi http://www.ipon.hu/?news=1919
    Aluminium boritas mar csak egy hackelt macosx kene ra es kesz van az Ihp vagy HpBook
  • PíszLávJuniti #14
    Már az is elég ok lehet a váltásra, ha a pdamat nem kezeli, vagy az adóbevallás progi nem fut rajta. Ha olyan van, persze arra meg virtuális gép :)
    De addig nem dobok rá követ, amíg nem próbáltam mind a két változattal, mert lehet hogy sebességben megöli az xp, vagy amit akarok használni rajta progi.
  • llax #13
    Én szinte biztosan lecserélném... Már csak azért is, mert a meglévő külső perifériáim kb. 3/4-éhez nincs gyári Linux-os driver...
  • homeless #12
    És szerinted hányan szenvednek ilyennel, amikor ott van rajta egy jól használható, kis erőforrás igényű op. rendszer?

    #11: felfér és marad ~500MB, hurrá...
  • sanner011 #11
    Xp felfér 2 gigás vinyóra. Tapasztalat a p2-es korból. :)
  • llax #10
    Pl. egy "lecsupaszított" XP-t. Ha kidobálsz belőle minden felesleges dolgot, akkor akár 500MB, vagy még annál is kisebb tárhelyre is feltehető. Ha kiiktatsz minden olyan szolgáltatást, amit egy ilyen gépen amúgy sem tudnál használni, akkor az erőforrás igénye is minimálisra csökken.
  • Polemius #9
    Fából vaskarika.

    Mármint ilyen gépekre xp-t tenni.