Gyurkity Péter

Mégis csúszik az amerikai virtuális határfal

Nem is keveset, hiszen a nemrégiben bejelentett indulási dátumot akár 3 évvel is eltolhatják. Az illetékesek technikai problémákra és a kezdeti periódus eredményeire hivatkoznak.

A hír már csak azért is igen érdekes, mert a hónap közepén még arról írhattunk, hogy elkészült a virtuális határfal első szakasza, amely megkezdheti a munkát. Most azonban kiderült, hogy technikai jellegű problémák miatt akár három évet is csúszhat az átadás, pontosabban a szűrése megindítása, addig ugyanis folyamatos tesztelésnek és tökéletesítésnek vetik alá a kísérleti régiót.

A Reuters a Washington Post csütörtökön megjelent cikkére hivatkozva számolt be a csúszásról, hozzátéve, hogy a Belbiztonsági Minisztérium első embere, Michael Chertoff, múlt pénteken még a sikeres átadásról beszélt. Az eddig 20 millió dollárt felemésztő, első 28 mérföldes szakasz azonban a jelek szerint még nem áll készen az éles bevetésre, így a Project 28 néven emlegetett program jelentős csúszást szenvedhet el. A minisztérium határbiztonságáért felelős illetékese elmondta, hogy szeretnének mindent a lehető legjobb módon megoldani, ezért döntöttek a halasztás mellett.

Az Egyesült Államokban a becslések szerint jelenleg mintegy 12 millió illegális bevándorló tartózkodik, többségük Mexikóból szökött át a jobb élet reményében. Jellemző, hogy a déli, délnyugati államok jó részében már a spanyol a második legtöbbet használt nyelv (ez nyilván Los Angeles környékén eddig sem volt túl meglepő), illetve hogy az idei elnökválasztási hadjárat egyik legfontosabb témája éppen a bevándorlás, valamint az illegális foglalkoztatás.

A Bush-adminisztráció a déli határon mintegy 700 mérföldön (1130 kilométeren) át húzódó valódi falban látja a megoldást, ezt egészítené ki különböző csúcstechnológiás eszközökkel a virtuális fal. Ez utóbbi szenzortornyokat, kommunikációs állomásokat takar, amelyet kis létszámú személyzet irányít és felügyel - a program természetesen óriási összeget emészt fel, így nem kevesen támadják azt. Legfrissebb jelentésükben javuló eredményekről számoltak be az illetékesek, ám biztosra vehetjük, hogy a kritikusokat ez sem győzi meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Power #9
    Nélkülük gyakorlatilag összeomlana az amerikai gazdaság, mert ezen szakmák 99%-át az illegális bevándorlók látják el.
  • snorbi #8
    Azért biztos van belőle valamennyi haszna, mivel a mehikói bejárónő, kertész, bébiszitter, etc. a szokásos amcsi bér alatt dolgozik.
  • syn7h37ic #7
    A nyugati vasfüggöny lassan leereszkedik.
  • willcox #6
    Szerinted az olcsó munkaerő miatt nincs hasznuk? Már hogyne lenne! Minél olcsóbb a munkaerő, annál nagyobb a haszon! És mindezt illegális bevándorlókkal, akiknek bármilyen keveset lehet fizetni. Ha lázadozik, akkor azonnal visszatoloncolható, hiszen illegális bevándorló, és jöhet egy másik, aki még nem lázadozik.
  • Ronny #5
    Az amerikaiaknak a mekákból semmi valódi hasznuk. Gondolom az ott regnáló hatalmi elitet érted alatta!
  • PepeLopez #4
    egy sor drótkerités egy sor akna még nem készült el :)
  • Lavigne #3
    ROFL
  • willcox #2
    Fog az csúszni még többet.
    Az amerikaiaknak nem érdekük egy ilyen felállítása. Egyrészt azért, mert szerintem sokat kaszálnak másodlagosan az embercsempészetből, másodlagosan azért, mert kell az olcsó munkaerő, harmadrészt azért, mert egy olyan hosszú határszakaszt úgysem lehet hatékonyan védeni.
  • Mister #1
    volt ( azóta is kifogástalanul működik ) a haveromnak 10! éve már virtuális fala a dunaparti telkén a dunaparton 60 méter hosszan, felállítani beüzemelni 3 óra volt, de csak mert a madzagnak kellett ásni egy hosszú árkot, és az nem 10 perc, de mi kézzel ástuk ki.