Berta Sándor

Firefox: cél a 30 százalékos piaci részesedés

A Mozilla Alapítvány nem elégedett meg a böngésző eddigi eredményeivel, hanem újabb ambíciózus célt tűzött ki maga elé. A szervezet szeretné világszerte átlagosan 30 százalékosra növelni a böngésző piaci részesedését.

Becslések szerint a Firefoxot letöltők fele próbálja ki a programot és az utóbbi felhasználók fele rendszeresen használja is a szoftvert. Jelenleg körülbelül az internetezők 12 százaléka használja rendszeresen a programot. Az aktív felhasználók száma havonta átlagosan 3,7 százalékkal nő. A cél, hogy ezt az értéket 10 százalékra tornásszák fel, így 2008 júniusára elérhető lenne a bűvös 30 százalékos piaci részesedés. A Mozilla Alapítvány éppen ezért tovább szeretné népszerűsíteni a Firefoxot. Arról azonban, hogy ez miként történhetne meg, megoszlanak a vélemények.

A vitát egy szakember, JT Batson bejegyzése váltotta ki. A Mozilla Alapítvány Mike Beltzner és JT Batson segítségével kidolgozott egy 12 pontból álló tervet, amelyben szerepel többek között egy támogatóoldal létrehozása, egy marketingprogram a Firefox ikonjainak megváltoztatására, hogy az emberek az ikonokat látva a jelenleginél hamarabb felismerjék mit takar a grafika. Emellett felmerült az ikonok Asztalon való jobb elhelyezésének lehetősége, valamint a kiegészítők, témák és más eszközök felhasználóbarátabbá tételének gondolata is.


A XiTi Monitor francia piackutató intézet felmérése szerint a nyílt forráskódú böngésző sikeresen növelte felhasználói táborát és tovább erősítette európai pozícióit, így a piaci részesedése Európában már elérte a 27,8 százalékot. Ezzel párhuzamosan az Internet Explorer piaci részesedése tovább csökkent és jelenleg Európában 66,5 százalék. A Firefox Szlovéniában (47,9 százalékos piaci részesedés) a legnépszerűbb, a második Finnország (45,4 százalék), a harmadik Szlovákia (40,4 százalék), a negyedik pedig Magyarország (39,7 százalék). A szoftvernek Ausztráliában a legnagyobb a piaci részesedése, az ötödik kontinensen eléri a 28,9 százalékot.

A Firefox tudatos fejlesztését támasztja alá az a hír is, miszerint hamarosan külön válnak a Mozilla és a Thunderbird útjai, és a Mozilla Alapítvány a jövőben kizárólag az előbbi program fejlesztésére akar koncentrálni. Mike Shavernek, az Alapítvány egyik menedzsere pedig a Black Hat számítástechnikai biztonsági konferencián kijelentette: "Arra törekszünk, hogy a Mozilla Alapítvány által fejlesztett programoknak a kritikus minősítésű hibáit és biztonsági réseit legfeljebb tíz napon belül kijavítsuk, illetve befoltozzuk." Ezek a tervek mind azt szolgálhatják, hogy a Firefox megerősítse piaci pozíciót és folyamatosan növelje felhasználói táborát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Griphons #44
    huuu: gondod van a böngésző-kompatibilitással? és fejlesztőnek hívod magad? java-t írsz javascript helyett?
    Nézz már szét pls, hogy az IE6 (vagy akár7) ismer és kezel több szabványt, vagy az FF!
    Egyelőre az FF vezet a W3C versenyben, ezt jobb ha tudod, és hidd el az igazi fejlesztők ff-en fejlesztenek. nem azért mert divat, vagy ff mániások, hanem mert olyan eszközöket kínál, amihez az ie hozzá se szagol (pl ie-t is emulál ha kell, developer eszközök garmadája, stb...). Az Operát nem bántom, jó megoldás az az egyszerű usereknek, nem rossz browser. a Safari meg még gyerekcipő M$ platformon.
  • JeD #43
    Kedves huuu!

    Talán elkerülhetők lennének a félreértések (mellesleg sonicXX tökéletesen értette, miről van szó), hogyha JavaScriptről akarsz beszélni, akkor JavaScriptet írsz, ha meg Javaról, akkor Javat. Szerintem egy fejlesztőtől ennyi elvárható, a teniszező sem tollast válaszol, amikor megkérdezik, mit játszik.
  • huuu #42
    huuu sonicXX!!

    Nem semmi tán te írtad az explorert pubi?:)
    Nagyon ügyi vagy hogy a tudatodig nem jut el, hogy js-ről van szó...
    na de további jó okfejtést és történelmet.
  • Penge4 #41
    Az mindegy, mivel az Opera 9.50-ben is nagy ugrás lesz. A renderelő motort kicserélik, sokkal gyorsabb lesz és rengeteg eddig hibás oldalt is normálisan fog megjeleníteni, lesz valami nagy újítás is benne, amit még jelenleg titok fed, az RSS olvasót is fejlesztik és a levelezőt is (POP3-nál amit a levelezőből törölsz csak az törlődik a szerverről is meg ilyesmi), szóval az is hoz egy rakás újdonságot.
  • LowEnd #40
    Én mindhárom böngészőt viszonylag rendszeresen használom. User-ként.
    Eredetileg explorer, később rájöttem, hogy jobb böngészni firefox-szal, de mostanában kezdek rákapni az operára.

    Az opera gyors, és faszán jelenít meg minden (általam látogatott) weboldalt, valamint a zoom funkció a yahoo-chess-en nélkülözhetetlen. (flash.) :)

    Asszem lecserélem lassan a firefoxokat az összes otthoni gépen, hacsak az új verziókban nem lesz nagyon nagy ugrás.
  • Penge4 #39
    Mint mondtam, nem véletlenül. Valamilyen böngésző mindenképp kell, különben mivel töltenéd le a kedvenc böngésződet?

    Nem mondtam, hogy nincsenek igényes programjai, de egy IE nem versenyezhet egy Operával, a beépített CD/DVD író nem versenyezhet egy Neroval, az MS Paint a PhotoShoppal, vagy akár a CorelDraw-val. Nem is azt a célt szolgálják. Akiknek megfelel (az átlagusernek) azok használják az alap szolgáltatásokat éppen ezért folyamatosan fejlesztgetik, de akiknek az adott területen kiemelkedő szoftverre van szükségük, azok letöltenek egy olyat.

    Annyi mindent meg nem integrálnak az oprendszerükbe. Még a Vista is csak zip-et kezeli natívan, rar-t nem. Az alap CD/DVD író még mindig nem támogatja a képfájlokat...stb.

    Szóval nem lenne nekik veszteség, de mivel böngésző kell mindenképp, így ha akarnák se vehetnék ki. Meg hát házon belüli szoftvereket integrálnak bele eleve, hogy stabil legyen és együttműködjön a rendszerrel.
  • selyem #38
    "A Microsoftnak egy centtel sincs több pénzük belőle, ha az emberek IE-t használnak"
    ez közvetve nem igaz. nem véletlenűl rakják bele az oprendszerbe az IE-t is.
    A MS nek jol fel fogod érdeke hogy igényes programokal legyen tele az oprendszerük. Kölönben miért váltana a mezei user mindig új oprendszerükre?
    Nem csak a directx 138 al fogják meg az embert..... Az átlag embernek olyan rendszer kell (kellene) amiben minden olyan alapbol benne van amit késöbb használni szeretne. és ezért add pénzt. Nem véletlen hogy minden szar ami eszükbe jutt beleraknak.
    Egyébként meg preztis veszteség az MS nek az IE visszaszorulása. Ami újabb pénz.
  • Penge4 #37
    "Félnek hogy ezzel a lépésel mégtöbben mondjuk a FF felé fordulnának.
    Érthető is lenne mert az FF behozza a nem szabványos oldalakat is, a szabványos oldalak mellet."


    A Microsoftnak egy centtel sincs több pénzük belőle, ha az emberek IE-t használnak. Éppen azért egyszerűek és nem professzionálisan kiélezettek a Windows beépített szoftverei, hogy azonnal bárki könnyen használatba tudja venni, de ha komolyabb funkciókra is szüksége lenne az adott szoftverterületen, akkor letölt egy arra kiélezett third party progit.
    Amúgy igen, a nem szabványos oldalakért a quirks mód felelős, ilyen minden böngészőben van, ha nem lenne, akkor nem is hozna be az egész internetről 20-30 oldalnál többet. Nyugodtan lehetne benne quirks mód.

    "2. Azért arra én is kiváncsi lennék, az Opera felhasználók mekkora része használja az IRC/Torrent klienst.
    No meg a widgeteket."


    Widgetek közt vannak egész hasznosak is, mondjuk nem ártana ha lehetne sidebarra is csoportosítani vagy ilyesmi.
    A torrentkliens azoknak tökéletes, akik csak néha töltenek nyitott trackerekről. Nekik nem kell külön telepíteni egy torrentklienst csak ezért. Aki meg rendszeresen torrentezik annak egyértelmű, hogy profibb kliens kell. De az utóbbi időben elég sokat fejlődött, szóval már látok benne jövőt, hogy majd az Opera 10-ben, vagy 11-ben kiválthatja sokak számára a uTorrentet is akár.

    "Röviden: Az Opera egy fos."

    Röviden: Nagy az Isten állatkertje.
  • Sanyix #36
    És ha nem is kapcsolod be, ezek a funkciók nem is látszanak. Egyébként az rss alap hogy hozzátartozik egy böngészőhöz, torrent, meg levelezés nem, de nem is kötelező használni. És így telezsúfolva is kisebb mint az alap ff :)

    Minden része testreszabható, csak utána kell nézni.
    Aki pedig media player plugint hiányol az operából, az gondolkozzon már el miért akar egy olyan dzsunka fos lejátszót használni mint a wmp. Nekem soha sem hiányzik, mert vlc-t vagy mplayert használok, és a codecpackos faszkodás is kimarad.
  • balee66 #35
    Köszönjük tartalmas hozzászólásodat, rengeteget okultunk belőle, reméljük máskor is megtisztelsz minket ilyen és ehhez hasonló kommentekkel...