SG.hu

A magyar netezők 45 százaléka vásárolt már online

A magyarországi internetezőknek majdnem a fele (45%) vásárolt már online. Az elektronikus kereskedelmet időmegtakarító megoldásnak vélik az emberek, habár a potenciális online vásárlók harmada egyben kockázatosnak is tartja.

Az internetezőknek több mint a fele (51%) szeret vásárolni és a többségük (91%) tisztában is van az online vásárlás lehetőségével. Ebből adódóan nem is csoda, hogy az internetezők 45%-a már vásárolt a világhálón. Azok, akik legalább havonta egyszer vásárolnak az interneten az összes "e-vásárló" negyedét (24%) teszik ki. Ezen felül, az internetes vásárlást már korábban kipróbáló válaszadók 23%-a az eddiginél is gyakrabban szeretne majd a jövőben online vásárolni.

A felhasználók online vásárlásra való ösztönzése érdekében az eladóknak különleges figyelmet kellene szentelniük árpolitikájuknak. A kutatás eredménye szerint, a válaszadók gyakrabban vásárolnának, ha különleges kedvezményekkel (16%), vagy alacsonyabb árakkal (18%) találkoznának. Mivel az internet-felhasználók több mint harmada (36%), aki hallott már valaha is az online vásárlás lehetőségéről kockázatosnak ítéli meg azt, a tranzakciók biztonságának növelése valószínűleg újabb ügyfeleket hozhatna.


Az internetezők többsége az online üzleteket részesíti előnyben az aukciókkal szemben. Az előbbiekben a vásárlók mintegy 92%-a költött már pénzt korábban. Legnagyobb előnyként az ott történő vásárlással nyert időmegtakarítást (50%) és a rendelés leadásának tetszőleges idejét (42%) jelölték meg. A felhasználók többségének fontos a termékinformáció megbízhatósága és az, hogy valóban azt a terméket kapják kézhez, amit megrendeltek. Minden negyedik válaszadó szerint ezek a főbb előnyei az online boltoknak az aukciós oldalakkal szemben. Ezen felül, az internetes vásárlók nagy hányada elégedett — az online üzletekben valaha is vásárolt internetezők 70%-a nem találkozott semmilyen problémával a vásárlás folyamán.

Habár az aukciók kevésbé népszerűek, mint az online üzletek — a internetes vásárlók csupán 24%-a vásárolt valamilyen terméket aukciós oldalon — ez a vásárlási mód is számos előnnyel rendelkezik. Az aukción pénzt költő felhasználók szerint a pozitívumok közé tartozik a hagyományos üzletekkel szemben a nehezen fellelhető tárgyak beszerezhetősége (48%) és az olcsóbb árak (45%).


Az internetezők leggyakrabban könyveket, CD lemezeket és filmeket vásárolnak. Az internetes áruházak ügyfeleinek 61%-a, az aukciók vásárlókörének 43%-a fizetett ilyen termékekért. Érdekes módón, a fenti termékkategóriáktól eltekintve teljesen mást keresnek a vásárlók az online boltokban és az aukciós oldalakon. Az utóbbiakat számítógépes eszközök, ruházat vagy ékszerek esetén részesítik előnyben. Azok közül, akik már vásároltak korábban aukción, minden negyedik személy fizetett ilyen termékért az adott oldalon. Ugyanakkor az internetes áruházak vásárlói vonat-, busz- és repülőjegyeket (33%), valamint mozi- és színházjegyeket vettek jellemzően.

A Gemius által elvégzett kutatás eredményeiből jól látszik az e-kereskedelem fellendülése Magyarországon. Ennek ellenére mindig sok területen lenne szükség fejlesztésre, a már meglévő szolgáltatások javítására. Az e-kereskedelem népszerűsítése érdekében az internetes kereskedőknek a lehető legvonzóbbá kellene tenniük ajánlataikat mind az ár, mind a biztonság tekintetében. Figyelembe véve az internetezők online vásárlás iránt mutatott érdeklődését, további fejlődésre számíthatunk ebben az üzletágban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!