MTI

Az online jegyüzérek ellen Nagy-Britannia

Az egymilliárd fontos (közel 340 milliárd forintos) nagy-britanniai online jegyüzérkedés megtisztulását szeretné a törvényhozók egy befolyásos csoportja, miután az események szervezői "parazitáknak" nevezték a virágzó üzletág haszonélvezőit.

A különböző sport-, és kulturális eseményekre vásárolt jegyek újraeladása rendkívül jövedelmező üzletnek számít az eBay, Viagogo, Seatwave valamint az ezekhez hasonló online aukciós és jegybörzeoldalakon, ahol az eladó és a vevő könnyen egymásra talál egy minimális jutalék fejében. A jegyekkel való üzérkedés azonban felbőszítette az események támogatóit, akik egyszerűen "profitéhes parazitáknak" titulálták az aukciók szervezőit, mert bár a jegyek sokszor pénztári árak többszöröséért kelnek el, a szórakoztatóipar ebből semmit sem kap. Jó példa erre a Led Zeppelin együttes tavalyi londoni koncertje, a 125 fontért (42 ezer forintért) beszerezhető jegyekért az interneten átlagosan 7425 fontot (2,5 millió forintot) adtak - a Seatwave szerint.

A zenei ipar az egyre csökkenő CD-eladásokkal küzd, miközben az élő koncertek még mindig sokat számítanak. A jegyek újraeladása a sokkal kedvezőbb feltételeket teremtő internetre költözött, miközben egyes árusok gyanús ügyleteket folytatnak. Sokszor már a hivatalos árusítást megelőzően hirdetik a jegyeket, jótékonysági rendezvényekre adott ingyenes belépőket pénzért adják tovább, néhány esetben pedig hamis jegyeket árulnak. A művészek és a sportolók érthető módon azért neheztelnek az üzérekre, mert a jegyek óriási összegekért cserélnek gazdát, miközben a többletbevételekből ők semmit sem kapnak - mondta John Whittingdale az angliai kulturális, média- és sportszövetség elnöke.

A szövetség és a törvényhozók is vonakodnak attól, hogy törvényekkel szabályozzák az online jegykereskedelmet, azonban ha nem születik egy önként választott megoldás, talán nem marad más választás - tette hozzá az elnök.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • teddybear #3
  "akik egyszerűen "profitéhes parazitáknak" titulálták az aukciók szervezőit, mert bár a jegyek sokszor pénztári árak többszöröséért kelnek el, a szórakoztatóipar ebből semmit sem kap"

  Na itt van a kutya elásva, az utolsó félmondatban. Irigylik mástól a hasznot. Bár, ha ők dobnák fel a jegyeket az ebay-ra.... Hát lehet, hogy néha a nyakukon maradna az egész. Milyen égő lenne, minden jegy el kelt, és többen vannak a színpadon, mint a nézőtéren.
 • teddybear #2
  Hát, ha van ennyi pénzed rá..
 • szombi #1
  k*rva anyátok majd sorban állok, nem?