Berta Sándor

StudiVZ - kilépéssel fenyegetőznek a hallgatók

Németországban a StudiVZ-botrány óriási vihart kavart. A hírre, hogy a hallgatói portálon lévő személyes adatokat eladhatják számos diákcsoport alakult, és sok regisztrált tag kilépéssel fenyegetőzik.

A botrány azután robbant ki, hogy kiderült: a StudiVZ német hallgatói platform üzemeltetői jövőre komoly változásokat terveznek és felmerült annak lehetősége, hogy értékesítik a jelenlegi 4 millió látogató személyes adatait. A német honlap vezetői próbálták elejét venni a botránynak, azonban ez nem sikerült. Hiába jelentették be, hogy újra változtatnak a szabályokon, az egyetemistákat és a főiskolásokat nem sikerült meggyőzniük. Egyre több diák törölte a profilját, fotóit és hangot adnak véleményüknek is.

Az elmúlt napokban számos, "Döntsük meg a StudiVZ-t!" és hasonló című felhívás látott napvilágot. "Ez a profil sztrájkol" - ez a szöveg szerepel például egy brémai főiskolás profiljában fotója helyén. De eltűntek a hobbijára, az e-mail címére és az azonnali üzenetküldő programokban használt neveire vonatkozó adatok is. Vannak, akik álinformációkra cserélték a valódi adataikat, mások Wolfgang Schäuble, az online házkutatások legnagyobb pártfogójának fényképét tették a profiljukba, rajta a felirat: Stasi 2.0. Jelenleg már 53 különböző tüntetőcsoport létezik az oldalon, neveik lényegre törőek: "Új AGB - Ki kell lépnem!", "Eltűntem!" stb.

"A leginkább az zavar, hogy a cég a bizalmunkkal játszik. Nagyon veszélyes dolognak tartom az általános használati feltételek (AGB) állandó megváltoztatását" - foglalta össze véleményét az Arno Nym álnevet használó dortmundi főiskolás. Julian Junge, a "Figyelem - a StudiVZ megváltoztatta az AGB-t!" nevű csoport alapítója időközben már több mint 7500 tagot tudhat maga mögött. A Torsten Wanka, a Lahri Tudományos Főiskola hallgatója által létrehozott "Az új StudiVZ AGB - Eltűntem!" nevű csoportba is szinte percenként lépnek be a felhasználók: ugyan csak december 14-én alapították, de már több mint 2100 tagja van.

"Azt követeljük, hogy a portál változtassa meg a használati feltételeket, de ezúttal vegyen figyelembe minden adatvédelmi előírást és ne továbbítson semmilyen adatot a reklámügynökségeknek. Tanulók millióinak bizalma forog kockán. Két fő vélemény van, az egyik azonnal kilépne, a másik semmitmondó információkkal tölti majd tele a profilját" - szögezte le Torsten Wanka. Mások, mint Peter England, a Halle-Wittenberg Egyetem diákja és Nora Teichert közel sem ennyire harciasak, inkább tárgyalásos úton oldanák meg a kialakult súlyos helyzetet és továbbra is a honlap tagjai akarnak maradni. A StudiVZ egyik alapítója is reagált a tiltakozásokra és személyes levélben hívta megbeszélésre a tüntetőket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #3
    Kissé emlékeztet arra, amikor a Freemailnál csak úgy betették, hogy felhasználhatják az adataimat reklámszemét terjesztésére. Az nem számít, hogy C3 korból maradt őskövület vagyok, kapom a szemét hitelkártya ajánlatokat ...
    IWIW is gyanus.
    A német srácoknak meg hajrá!
  • Sir Quno Jedi #2
    DDOS támadást nekik, spamolják teli az összes hivatalos fiókjukat, törjék fel az oldalt, szabotálják a működést minden lehetséges módon. A diákok találékonyak, felelőtlenek és vakmerőek, kár őket felbőszíteni.
  • Razgon #1
    Jó kis lecke lesz ez a honlap üzemeltetőinek, remélhetőleg...