Berta Sándor

Digitális sivatag Európa közepén

Hiába olcsó ma már a szélessáv, még Németországban is vannak olyan területek, ahol hasztalan keresnénk DSL-hozzáférést vagy más szélessávú elérést.

Az oldal nem érhető el vagy csak nagyon lassan töltődik be. A képek és grafikák megjelenítése végtelennek tűnő időbe telik. Ezekkel a problémákkal szembesül naponta az a körülbelül 5 millió németországi felhasználó, akiknek jelenleg csak modemes kapcsolatuk van. 2008-at írunk. Ma már az e-mailek teszik ki a levélforgalom többségét, a reklámújságokat felváltották az online hirdetések és az emberek szinte mindent az interneten végeznek, legyen szó ismerkedésről, kapcsolattartásról, pizzarendelésről vagy helyfoglalásról. Ebből az online világból azonban számos település lakói kimaradnak - nem önszántukból. Az egyik ilyen város a 4800 lakosú mecklenburg-előpomerániai Lübtheen.

Németország hiába számít technológiai szempontból a világ egyik legfejlettebb államának, sok tekintetben komoly problémákkal küzd, számos település még ma is a szakemberek által egyszerűen csak digitális kőkorszaknak nevezett körülmények között él. A német gazdasági minisztérium szélessávú hozzáféréseket mutató térképe szerint 1400 településen egyáltalán nincsen szélessávú elérés. Ezen városok és falvak többsége gyéren lakott régiókban található. Az ok egyszerű: ezekre a helyekre a távközlési cégeknek nem éri meg kivinni a vezetékeket, így közel egymillió háztartás, hivatal és cég kénytelen lemondani a nagy sávszélességű internetezésről.

"Közel 2500 településen nincsenek megfelelően kiépítve a szélessávú internethozzáférések, vagyis a probléma minden ötödik német állampolgárt érint" - közölte Wolfgang Heer, a VATM távközlési szolgáltatókat tömörítő szervezet munkatársa.

"Amennyiben egy cég valamit küld nekem e-mailben, akkor van, hogy egy negyedórát is a számítógép előtt kell ülnöm, mire megérkezik. Már tavaly volt egy gyűlés, mert szeretnének változtatni helyzeten, hiszen a lassú elérés mindannyiunknak pénzbe és időbe kerül" - összegezte tapasztalatait Werner Habicht, egy lübtheeni autószerelő műhely tulajdonosa. Lübtheen helyzete csupán azért érdekes, mert mellette van egy autópálya, vagyis nem mondható, hogy a senki földjén feküdne.

"Egyszerűen szégyellem magam, amikor azt kell mondanom az érdeklődő cégeknek, hogy nem érdemes ideköltözniük, mert itt még normális internetkapcsolat sincs. Itt van a MEGA-park, Mecklenburg-Előpomeránia legnagyobb ipari parkja. 300 hektáros, van autópálya-leágazása, de DSL-hozzáférés az nincs. Ez egy katasztrófa" - nyilatkozta Wolf Sieg, a ludwigslusti körzet gazdasági fejlesztési társaságának vezetője.

A kisváros egyetlen szerencséje, hogy a legnagyobb cég, a Brüggen GmbH, Németország legnagyobb teherautóváltó gyártóüzeme még kitart. A vállalat összesen 300 alkalmazottat foglalkoztat. A helyiek már számtalan esetben írtak a Deutsche Telekomnak, de mindhiába. A kisváros nem érdekli a konszernt, túl messze van, túl sokba kerülne a fejlesztés, túl kevés előfizető lenne. A német gazdasági minisztériumot azonban nem érdeklik a kifogások, meg akarják szüntetni a digitális fehér foltokat. A szakemberek most azt vizsgálják, hogy az egyes településeken mely szélessávú technológiák (például műholdas internet, WLAN stb.) kiépítése lenne a leggazdaságosabb.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sathinel #13
    Romániában betfalván 5 megás internet is elérgető, pedig alig van pár ház, és utca. + az összes kábeltévé mint itt pesten, + még román adók is. Elég durva hogy nálluk van ilyesmi, ahol meg rózsaszín Tré cégcsoport valamelyike van ott meg szopnak az emberek. És még csodálkoznak hogy köpködnek rájuk.

    Német kormány elfogadta vagy el akarja hogy a tréonline ha fejleszt, akkor nem engednek mást be az országba még egy ideig. Nincs korrupció?:D
  • PíszLávJuniti #12
    It iz.
    A WiMAXot erre találták ki.
  • szombi #11
    mondom én.
    Várja a mocskos TELEKOM, hogy valaki még fizessen is érte.
    Persze hogy megérné neki kihúzni a netet, de még vár vele hogy közpénzből kaszálhasson!!!

    Ja, és lehet hogy Németországban nem olyan korrupt a rendszer, hogy hurokhasználatért 4-5000Ft-ot is
    lezsebelhet a júzertől, bár a német munkásembernek ez sem jelentene óriási megterhelést.
    Bárcsak lenne 20-30 milloóm, mennék is ki németbe, megcsinálnám a netet egy-két ilyen kisvárosban, aztán KASZÁLNÉK!!!
  • Viszpi #10
    Érdekes, nálunk vidéken egy 15xx fős faluban van mikrós net a WLAN B ill G hálózaton keresztül. Igaz drága (mondjuk ez is csak nekünk, emrt németeknek 6-8k/hónap az nem összeg) meg azért van, hogy szétesik kicsit és a minimumot se tujda, főleg szélsőséges időjárási körlömények között, de a modemes nethez képest még mindig 10-20x gyorsabb a legkisebb csomag is. Nem csúcsforgalmi időben meg 80-90%-on kihasználható a sávszél. Ha ez megéri itt nálunk Mo-n, akkor egy 4-5000 fős német községben egy nagyobb céggel még a közelben nem éri meg? Valami hibádzik nekem ebben a dologban...
  • bakagaijin #9
    Commandante, olvass bele az eredeti cikk kommentjeibe, Pankow nagy részében sincs DSL. Az kb 5-10km Berlintől...
  • bakagaijin #8
    Erre találták ki a földi mikrohullámot, azzal el lehet lőni valami közelebbi pontig és onnan szétosztani. Nem kell kábelezni (plusz földet venni), és elég nagy távolságot át lehet vele hidalni. Ez különösen a sík területeken működőképes, jópár évvel ezelőttig a MOL + AHRT-nek is ez volt az országos backup hálózata, de lehet még most is megvan.

    A "kedvenc" telkós köcsögség amit itt elkövettek az volt, hogy városba RLL-t telepítettek. Azt ami városban abszolut használhatatlan, mert üres tág helyekre, ld. tanyára tervezték. Öetkerben ez kb félpercenkénti szakadást jelentett, ugyanannyi pénzért. De ugyanezt eljátszották az ISDN-el: válcsá analógról mert az jó, aha meg a régi technológiát és a németek felhalmozott raktárkészletét el kellett sózni többszörös áron. De az ELMŰ is ilyen, ha áram kell vegyél meg x oszlopot 30-50ezeré darabja, hogy aztán havonta még fizessél pluszban. Folytassam a sort? Nem jól van ez így...
  • HöfEE #7
    MErt te valószínűleg egyszerre élsz németország összes településén és tudod , hogy milyen a helyzet az ország egész területén.
  • Commandante #6
    Nem tudom a cikkíró honnan szedi ezt a maszlagot, de én itt Németországban egyvalakit ismerek, aki még mindig ISDN-es modemmel nyomja: barátnöm 67 éves muterja egy 600 fös faluban. Igazából minden ötvenedik és nem minden ötödik állampolgárt érint a dolog.
  • AranyKéz #5
    Heh, az állami tévé színvonaláról ne is beszéljük. Arról meg főleg ne hogy NEKED mennyibe kerül az a szar.

    És akkor még kiváló visszaélések is lehetnek vele úgymint cenzúra, politikai ellenfelek azonnali lefülelése, satöbbi.
  • szombi #4
    ,,ha az állam internetet biztosítana mindenhol mint köz tv-t''

    Ezt felejcsd el kú*va gyorsan, mert a szemét mocsok TELEKOM is pont erre vár, ezér nem építi ki.
    Nálunk is megcsinálta ezt, és a korrupt politikusaink sokkal hamarabb rákaptak a horogra.
    Ja igen, ha az állam biztosít, akkor is cégek fogják kiépíteni, és többszörösét elkérik érte!
    gondolkoggyá má embör!

    WLAN szerintem esélytelen, mert az optikát akkor is ki kéne húzni odáig.

    Amúgy meg nevetséges ez az egész mizéria. Ha van telefon, akkor biztosan van
    föld alatti trönkvonal a főközpontokhoz. Ha van ilyen, az nem csak úgy el van ásva,
    hanem jó vastag csőben nyugszik. Ebbe a csőbe fillérekért behúzhatnak egy optikát,
    nem kell feltúrni miatta a fél országot! Csak a TELEKOM vár, míg valaki fizet is érte...
    A mi kis falunkban is így volt. Felsorakoztunk a Posta elé hogy láthassuk,
    merrefelé túrják fel a földet egészen Zalaegerszegig csak azért, hogy legyen Csonkahegyháton ADSL.
    Erre a két szaki csak vigyorgott, és megmutatták, hogy a java már 20 éve le volt fektetve,
    csak egy 12 kilométeres optikai szál kellett. Mindez 20 millióért!!!!!!!!!