Gyurkity Péter

Milliók maradhatnak le a digitális átállásról

Nem itthon, hanem az Egyesült Államokban fenyeget azzal a kötelező átállás, hogy több millió háztartás marad adás nélkül. Az egy év múlva bekövetkező platformcsere sokak számára túl korai lehet.

Legalábbis ettől félnek az amerikai műsorszórók, mégpedig a legfrissebb felmérésekre hivatkozva, amelyek korántsem festenek kedvező képet a televíziónézők felkészültségéről, különösen azok körében, akik számára még nem adott a szükséges technikai háttér. Könnyen előfordulhat, hogy milliók maradnak majd adás nélkül 2009. február 18-án, amikor is végrehajtják az átállást, és végleg elhagyják a hagyományos analóg műsorszórást.

A Nielsen Media Research 21 millióra becsüli azon háztartások számát, amelyek még mindig az éterben továbbított hullámokra támaszkodnak a televíziózásban. Ezek közül 14 millióban kizárólag régi, analóg készülékek találhatók, amelyek mindenképpen cserére, avagy kiegészítésre szorulnak. Egy év múlva ugyanis a digitális technikára felkészített készülékekre, vagy a megfelelő konverterekre lesz szükség ahhoz, hogy a televízióadás megjelenjen a képernyőn - ennek hiányában a nézők lemondhatnak minden képi tartalomról. Erre, vagyis a digitális technika alkalmazására kötelezi ugyanis a műsorszórókat az a szövetségi törvény, amely 2009-ben határozta meg az átállás határidejét.

Ez utóbbiak azonban most nagyon borúlátók, a felmérések ugyanis a nézők tájékozatlanságáról tanúskodnak. A televízióállomásokat tömörítő országos szövetség szerint az érintett háztartások 61 százalékában még csak nem is hallottak az átállásról, míg a Leichtman Research Group felmérésében alig 19 százalék jelezte, hogy teljesen tisztában van annak következményeivel.

Hogy javítsák az említett arányokat, az elkövetkező egy évben 700 milliót költenek felvilágosításra, reklámokra, helyi előadásokra, valamint egy országos túrára, amelyet két átalakított busszal hajtanak majd végre. A Kongresszus eközben 33,5 millió dollárt különít el azon kuponokra, amelyekkel az 50-70 dollárba kerülő konverterek árából 40-et lefaraghatnak a televíziónézők. Minden háztartás legfeljebb kettő ilyen kupont kérhet, ennek egyetlen feltétele, hogy 90 napon belül felhasználják azt.

A műsorszórók arra számítanak, hogy az átállás napján átlagosan 5-7 százalékkal esik majd vissza a nézettség. Ez számukra meglehetősen nagy érvágás lesz, nem csoda, hogy ilyen nagy összeget költenek a káros következmények mérséklésére. Ez itthon is követendő példa lehet, amikor eljön az idő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dez #64
  száma -> aránya
 • dez #63
  Vili, ismerjük a Cableboyt, de nem hinném, hogy 0,001%-nál nagyobb lett volna a visszaélések száma... Szóval ez nem nyomós indok. A cableboyok fizujának v. egyéb díjazásának megspórolása annál inkább.

  A fogyasztónak valószínű jobban megérné inkább várni 1 napot, de a lakás több pontján ingyen többfélét nézni/venni (mint legtöbb helyen eddig), mint minden pontért külön fizetni... Szóval itt is inkább a szolgáltató érdeke a dolog. Meg a többi, amit írtál.

  A fogyasztó szempontjából ez inkább visszalépés.

 • totya4 #62
  Nem tudom mi a túrónak az MTV műsorát HD-ben nyomni... Amit ott meg lehet nézni az max a híradó, és nem túlzottan érdekel hogy a bemondónő arcán hányszáz pattanás/bőrhiba van ami amúgy nem látszana sima PAL szabványú adásnál :) Arról nem beszélve hogy drága mulatság lesz ez, mivel minden mozgókamerát és a komplett stúdió berendezését ki kell cserélni, ez pedig nagyon súlyos pénz, az MTV mindig veszteséges, vajon akor miből fedezi majd ezt? Ja, megint az adónkból szó nélkül? Nyilván a pályáztatást valamelyik rokon cége nyeri, amelyiknek az alvállalkozója lesz mondjuk a Sony...
 • shabba #61
  DVB-T-n nem tudom mi lesz az M1,M2 HD-val. Anno az MTV úgy gondolta és erre volt egy kidolgozott terveztük, hogy ők majd megkapján a multiplexek harmadát, legalább kettőt. És arra terveztek tematikus adókat, meg egy HD teszt adást. De aztán jött a politika és minden lesöpört az asztalról, ugrottak a tematikus adót, meg a teszt HD, mert kellett a hely a seggnyaló politikai adók számára, mert ugya ez egyeseknek olyan fontos.

  Valahogy nehezen tudom elhinni ezek után hogy az MTV majd kap egy újabb multiplexet amire felrakja majd a két HD adóját, hisz annál több ott úgysem férne el. Ráadásul a tender nyertese is abban érdekelt hogy minél több, számára pénzt termelő adóval töltse meg a rendelkezésre álló szűkös frenvenciákat, mert ő meg a saját profitjában érdekelt. Valahogy ebbe nekem kevésbé fél bele a két HD MTV adó, de ez persze csak az én magánvéleményem. Ki tudja mi lesz, ebbe a hülye országban mindig, mindenről a hozzá nem értő politikusok döntenek, így a szakmai racionálításnak sok szerep nem jut.

  SDV-hez modernebb eszközök kellenek, ami tényleg valóban ott hatékony ahol sok adót szórnak, főleg HD-ban mert ott jön ki jobban a frekvenia hatékonyság. Ezért is kezdték el tavaly a nagy amcsi kábelcégek az SDV-ra való átállást, mert ott a HD tartalmak szám idén alaposan növekedésnek indul majd. Viszont ott ahol új hálózat épül ki, nincs értelme elavult eszközöket telepíteni, ott is a legújabb technológiát érdemes használni, hisz nem pár hónapra előre terveznek hanem hosszútávra. És idehaza a kábeles DTV fejlesztéseknek még igencsak az elején járnak a szolgáltatók.
 • shabba #60
  "Azért a szűrős megoldást nem olyan könnyű kijátszani, legalábbis a user egymaga nem csinálhat semmit (hacsak fel nem töri a UPC szekrényt)."

  Minden rendszer belölről, az emberi tényező irányából a legsérülékenyebb. A kódolt rendszert is pont ezért pártolják a kábelesek. A szűrőt a szerelő rakja fel, ő megkenhető, haveri alapon is lehet jóindulata. Vagy csak szimplán lehet lusta, ha épp nincs olyan szabad szűrő a dobozba ami kellene, akkor ráköti a még szabad nagyobbra és így kap ingyen többletet a fogyasztó. Ráadásul a szolgáltató ezt nem is igazán tudja kontrollálni, mert csak azért nem fognak embereket alkalmazni, hogy a szerelőket felügyeljék. Utána meg kellenének a felügyelőket, felügyelő felügyelők, mert ugye az emberi tényező.

  A kódolás jobb ilyen szempontból, távolról menedzselhető, lekérdezhető elektronikusan, sőt ugyanúgy elektronikusan összevethető a számlázási rendszerrel így azonnal kibukik ha valami nem kerek. Ebbe a rendszerbe még a belső munkatársak sem igazán tudnak úgy belenyúlni, ne bukjanak le mert viszonylag jobban ellenőrizhető.

  Ráadásul egy távolról menedzselhető, elektronikusan védett rendszer rugalmasabb kiszolgálást tesz lehető. Ha pl. az ügyfél felhívja a szolgáltatót hogy ő nagyobb csomagot szeretne, akkor ez akár azonnal aktiválható és mire leteszi az ügyfél a telefont már a bővített csomagot kapja, ami számára elégedettséget szül. Ellenben szűrőnél ki kell küldeni egy technikust, akit tartani kell, ami munkabér, a kiszállásának költségét fedezni kell, időbe telik mire helyszínre megy és átszűrőz, ráadásul ezt úgy teszi hogy a munkáltatónak nincs fölötte monitorozási kontrollja.

  Egy elektronikusan menedzselhető rendszernél elég egy telefonos ügyfélszolgáltatos, aki amúgy is kell, ő felveszi a rendelést, nincs kiszállási díja. Csak felveszi elektronikusan a rendelést, a rendszer pedig annak megfelelően módosítja a távoli eszköz jogosultsági rendszerét, ugyanúgy ahogy pl. ez netszolgáltatás esetén is megoldható. A váltás azonnal megtörténik, az ügyfél elégedettebb, ráadásul szolgáltató szempontjából is kevesebb benne a visszaélésre lehetőséget adó pont és költséghatékonyabb is.
 • dez #59
  Jaj, na ne már. Ha 4:3-as az adás, az a baj, ha meg 16:9-es, akkor az?

  (Mielőtt valaki félreértené azt az első mondatot: "A képkockák felbontása 1920x1080 pixeles lesz, amit 1080i hd-formátumnak is hívnak".)
 • dez #58
  Ezt én sem tudtam. A UPC-nél pl. még analóg, és amilyen "ütemet diktálnak", valószínű így is marad még egy ideig. Nálunk elég jó a kép, és 3 tuner van a lakásban (tévé, video, pc). Nagyon nem örülnék, ha még azért is fizetnem kellene, hogy két külön adást fogjak, 3.-ra meg nem is lenne lehetőség. Ugyanakkor mondjuk szívesen nézném az mtv-t HD-ban. :) Legjobb lenne, ha azt a szűrős+kártya nélküli sima digitális tuneres megoldást választanák. (Akkor sok modernebb tévéhez nem is kellene semmi kiegészítő kacat.)

  Azért a szűrős megoldást nem olyan könnyű kijátszani, legalábbis a user egymaga nem csinálhat semmit (hacsak fel nem töri a UPC szekrényt).
 • dez #57
  Hát nem tudom, az utóbbi fél évben a gyerekcsatornák vannak az első helyen, és a főzőcsatornák a másodikon, szóval nem annyira követtem, de úgy vettem észre, egy katasztrofális időszak után jobb lett a helyzet ilyen szempontból. (Gondolom, sokan panaszkodtak, hogy ezek a "reklámok" kicsit kontraproduktívak. :P)
 • phoenix1 #56
  Pontos információk a dvb.org oldalon.
 • Inquisitor #55
  "A Magyar Televíziónál a nagyfelbontás azt jelenti, hogy az adás képaránya a jelenlegi 4:3-ról szélesvásznú 16:9-re változik, ami jobban passzol a modern lapostévékhez, a hang pedig 5.1 csatornás lesz."

  Ez marhajó, mert akkor aki a régi 4:3 tévéhez vesz dekódert, az majd nézheti a kép 2/3-át kitöltő fekete csíkokat! :D


  "Mivel az MTV még véletlenül sem szeretné, ha több évnyi nyugdíjak mennének rá a plazmatévék beszerzésére, ezért az átállás viszonylag fájdalommentes lesz. Egyrészt a digitális átállás időtartama alatt a hagyományos, 4:3-as képarányú adást is megtartják, és így a hd-technológiával legyártott adások akár húszéves tévéken is foghatóak lesznek,..."

  Akkor még sem, tévedtem.

  "... igaz ebben az esetben kevesebb a képi információ, mert a kijelző alján és tetején vékony fekete csík jelenik meg."

  Ja nem, még sem. Így jártunk. :D