shabba#61
DVB-T-n nem tudom mi lesz az M1,M2 HD-val. Anno az MTV úgy gondolta és erre volt egy kidolgozott terveztük, hogy ők majd megkapján a multiplexek harmadát, legalább kettőt. És arra terveztek tematikus adókat, meg egy HD teszt adást. De aztán jött a politika és minden lesöpört az asztalról, ugrottak a tematikus adót, meg a teszt HD, mert kellett a hely a seggnyaló politikai adók számára, mert ugya ez egyeseknek olyan fontos.
Valahogy nehezen tudom elhinni ezek után hogy az MTV majd kap egy újabb multiplexet amire felrakja majd a két HD adóját, hisz annál több ott úgysem férne el. Ráadásul a tender nyertese is abban érdekelt hogy minél több, számára pénzt termelő adóval töltse meg a rendelkezésre álló szűkös frenvenciákat, mert ő meg a saját profitjában érdekelt. Valahogy ebbe nekem kevésbé fél bele a két HD MTV adó, de ez persze csak az én magánvéleményem. Ki tudja mi lesz, ebbe a hülye országban mindig, mindenről a hozzá nem értő politikusok döntenek, így a szakmai racionálításnak sok szerep nem jut.
SDV-hez modernebb eszközök kellenek, ami tényleg valóban ott hatékony ahol sok adót szórnak, főleg HD-ban mert ott jön ki jobban a frekvenia hatékonyság. Ezért is kezdték el tavaly a nagy amcsi kábelcégek az SDV-ra való átállást, mert ott a HD tartalmak szám idén alaposan növekedésnek indul majd. Viszont ott ahol új hálózat épül ki, nincs értelme elavult eszközöket telepíteni, ott is a legújabb technológiát érdemes használni, hisz nem pár hónapra előre terveznek hanem hosszútávra. És idehaza a kábeles DTV fejlesztéseknek még igencsak az elején járnak a szolgáltatók.