Gyurkity Péter

A HD utódján dolgoznak Japánban

A japán NHK egy szupernagy felbontású formátumot fejleszt, amely reményeik szerint legkésőbb 2015-ig megjelenhet a kereskedelmi műsorszórásban. Az alkalmazott készülékek mérete azonban korlátot szabhat a felhasználásnak.

A BBC által megrendezett Festival of Technology alatt Masuru Kanazawa, az NHK Science and Technical Research Laboratory fejlesztőmérnöke beszélt a technológia újdonságairól, annak előnyeiről és az ezzel együtt járó kényelmetlenségekről. Ilyenek is vannak ugyanis, főleg a most használt, kifejezetten a Super Hi-Vision használatára kifejlesztett készülékek nagy mérete miatt.


A vetítővásznat tévé válthatja fel

Az NHK laboratóriumában speciális tesztpéldányokat állítottak össze, hogy megfelelő módon kísérletezgessenek a formátummal. Mivel a Super Hi-Vision (más néven Ultra High-Definition TV) 7680x4320 pixel felbontást támogat, legalább 60 hüvelykes televízióra van szükség az adások megtekintéséhez, ami rögtön fontos korlátot jelent a széleskörű felhasználásban - még akkor is, ha a kiállításokon most már megszokott a 150 hüvelykes óriások jelenléte. Az NHK azonban nem érte be ennyivel és kifejlesztett egy kísérleti 500 hüvelykes példányt, amelyet egy szintén korai stádiumban lévő 22.2, többcsatornás surround hangrendszer egészít ki.


Nagy problémát jelent, hogy jelenleg mindössze kettő darab kamera tudja rögzíteni az anyagot a megfelelő formátumban, és mindkettő rendkívül nagy és nehéz - nem beszélve arról, hogy naponta legfeljebb 20 percnyi műsort rögzíthetnek velük. 18 percnyi anyag nem kevesebb mint 3,5 terabájtot foglal el, ami szintén nem lebecsülendő nehézség. Mindazonáltal egyes hollywoodi stúdiók és a japán kormány is érdeklődik a projekt iránt, utóbbi például 300 millió jennel támogatja a munkát.

Remények szerint a szabvány legkésőbb 2015-ig készen áll majd - kérdés, hogy mennyire lesz életképes a fejlesztés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • shabba #24
    A monitorok felbontásának és a TV broadcast szabvány felbontásainak semmi köze egymáshoz. Gondolj arra az SD képminőség 480 vagy 576 soros, és az elmúlt évek alatt is voltak ennél nagyobb monitor felbontások, mégsem cserélgették le a broadcast szabványt féléventre. A HD-nál sem fogják még igen hosszú ideig. A szabványok hosszabb időintervallumra készülnek, a felhasználóknál kint lévő akár több száz millió elektronikai eszközt nem lehet félévente cserélgetni kisebb változtatások miatt és a kompatibilítást sem lehet állandóan felrúgni. Ott mindig nagyobb léptékben történnek a változások és azok hosszú időre szólnak. Lehet hogy a következő lépcsőfog majd ez az UDTV lesz, de még a szabvány elkészülte is oly távoli, mire valóban kereskedelmi termék lesz az meg még távolabbi legalább 15 év.
  • JTBM #23
    Így van, inkább minden évben egy kicsit fejleszteni, mint 20 évente egy nagyot.
    Az 1080p és a DVD között ég és föld a különbség.

    Egyébként szvsz. úgy is ez a fokozatos fejlődés fog bekövetkezni, mert a számítógépek diktálják a tempót, márpedig a monitorok felbontása már ma is 1600p a 30"-es monitoroknál és 1050p a mainsteam monitoroknál. (ami majdnem megfelel az 1080p szabvány video formátumnak)

    2 éven belül 1600p lesz a mainstream a számítógépeken és ezt követni fogja a video is, valamint kényszerűségből meg fognak jelenni az 1600p-s TV-k is.
  • Darth Sith #22
    ezthívják bőrlehúzásnak. Az igazi váltásoknál, igazi előrelépések legyenek, ne csak ilyen felbontás piciny mértékü javulása. Akkor már legyen az 1080p ről kapásból 4360p pl :)
  • Gabesz84 #21
    és évente lehetne eszközt cserélni ha lépést akarsz tartani a technikaval...
  • JTBM #20
    Szvsz. nem nagy ugrást kellene tervezniük, hanem fokozatos váltást. 720p -> 1080p -> 1600p? -> 2040p? -> stb., stb.

    Ez tartható lenne, évente lehetne lépni egy lépcsőt.
  • Inquisitor #19
    "Az UHD-TV meg már oly távoli jővő, legalább 15 év, 2025 előtt ebből aligha lesz kereskedelmi termék."
    Hát pedig arról regélek lentebb, hogy a 2007 hannoveri vásáron egy halom 4K felbontású kereskedelmi terméket mutattak be. Meg arról, hogy a japánok már évek óta készülnek az átállásra ... Az meg melyik világcéget érdekli, hogy M.o. a világ végén, a mérhetetlenül kicsi piacával hol tart?
    Mondjuk ezeknél akkor volt 1-2Mp-s fényképező, CCD-s optikai zommal a fényképezőgépekben, amikor nálunk még 640x480-as gagyi CMOS érzékelős hulladék telefont se árultak. Meg itt még GPRS nem volt, amikor odaát már videotelefonálásra képes hálózat volt.

    Zola2000, nem semmi szemed lehet, bár szvsz egy jobb minőségű régi 2Mp-s géppel még mindíg sokkal jobb képeket lehet csinálni, mint egy olcsó gagyi mai 7-8Mp-s géppel.
  • savior #18
    szerintem meg a hd felbontas is felesleges. mondjuk igenyesebb termeszetfilmeknel latszik a kulonbseg a dvd es hd minoseg kozott, de filmeknel nem. tul sok a vagas, tul tavolrol mutatjak a dolgokat, sok jelenet sotetben vagy felhomalyban jatszodik... egyszeruen otthoni hasznalatra 1-2 termeszetfilm miatt nem eri meg hd-t hasznalni.
  • shabba #17
    Az 2K és 4K az digitális mozi szabvány nem broadcast. Nem is olyan rég lett véglegesítve és az ilyen eszközök is csak az elmúlt években kezdtek terjedni és a mozikban megjelenni. Az UHD-TV meg már oly távoli jővő, legalább 15 év, 2025 előtt ebből aligha lesz kereskedelmi termék. Addig még bőven elleszünk az 1920x1080-as HDTV-vel.
  • shabba #16
    Japánban legkorábban 3 év múlva kezdik el kiépíteni a 4G mobilhálózatokat és akkor sem egy pillanat alatt fogják lecserélni a teljes hálózatot, hanem fokozatosan évek alatt fog átcserélődni. Európában és usa-ban sem előbb indulni, mivel addig nem lesznek elérhető eszközök. De ha már lesznek itt is szépen lassan megjelenik majd, de tömegesebb felfutást 2012 előtt nem érdemes várni. Az 5 meg 6G pedig oly távoli dolgok.
  • zola2000 #15
    Japánban már kezdik lecserélni a 4g mobilhálózatokat 5gre, miközben azon gondolkodnak nem kéne e egyből 6gre állni hogy az ilyen 33megapixeles adásokat lehessen a mobileszközökbe streamelni XD. Egyébként én pl egy fényképnél is észreveszem a különbséget a 2 és a 8 megapixel között, nem értem miért mondják sokan hogy ehhez nagyképernyő kell.