Gyurkity Péter

Az online üzletek is elhagyják a HD DVD-t

A héten az első ütést a filmkölcsönzésre szakosodott Netflix vitte be a már így is rossz helyzetben lévő formátumnak, ezt követte később a Best Buy hasonló bejelentése. A Plextor eközben hibrid megoldásokkal próbálkozik.

Az amerikai Netflix hétfőn jelezte, hogy a HD DVD formátumban megjelenő nagy felbontású tartalmakat az év végéig fokozatosan kiszorítják, így a kínálatban 2009-től kezdve már kizárólag a konkurens Blu-ray lesz megtalálható. Új kiadványokat már semmiképpen nem vesznek át a Toshiba vezette tábortól, ami egy újabb partner elvesztését jelenti számukra. A lépés jelentősége nem túl nagy, mivel a kölcsönzők már eleve letették voksukat egyik vagy másik szabvány mellett, a Best Buy döntése azonban valóságos mélyütést jelent.

Az online üzletlánc ugyanis az Egyesült Államok legnagyobb ilyen vállalata, és a jövőben ők is a Blu-ray termékeket és kiadványokat részesítik majd előnyben. Bár a HD DVD-vonal példányait nem törlik a kínálatból, a weboldalon kitüntetett helyen szerepel majd a Sony-féle rivális és az üzletlánc kifejezetten ezt a szabványt ajánlja majd a nagy felbontású megoldások iránt érdeklődő vásárlóknak. Ez már komoly csapás a Toshiba táborára nézve, hiszen így potenciális ügyfelek százezreit, millióit veszíthetik el, akik ha nem is mindig az online boltban vásárolnak, de első információikat általában onnan szerzik be.

"Azon a véleményen vagyunk, hogy a Blu-ray a sokak által várt, gyorsan felemelkedő, kizárólagos nagy felbontású szabvány, így amellett döntöttünk, hogy ezt a formátumot támogatjuk" - magyarázta Brian Dunn, a Best Buy elnöke-vezérigazgatója. Ezzel a Toshiba tábora még inkább visszaszorul, közleményük - amelyben a szokásos módon sajnálkoznak a veszteség miatt - pedig nem sok hatással van már a piacra.


A Plextor ezalatt két újabb PC-s lejátszót dob piacra Európában, amelyek támogatják a HD DVD szabványt, igaz csak annak olvasását. A PX-B920SA esetében CD/DVD és Blu-ray korongokat is írhatunk, míg a PX-B300SA csak a régi szabványoknál teszi lehetővé a pörkölést, a nagy felbontású utódoknál csak az olvasás elérhető. Mindkét termék SATA-illesztőre csatlakozik, a megjelenés pedig február végén esedékes - a pontos árat nem közölték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Axon #9
    Most Beta vagy VHS?
  • NEXUS6 #8
    Jól bexoptak azok a kiadók akik felvállalták a HD-DVD kizárolagos támogatását (Paramount, Universal), mert ugye a karácsonyuk az ugrott. De végül is az a 100 milkó amit kaptak asszem nagyjából kárpótolta is őket.
  • dez #7
    (Mármint léptetés oda-vissza, forgótárcsa forgatásának megfelelően, várakozás nélkül. Vagy bármely frame lecserélése, v. frémenkénti írás, pl. régebben a renderelt animokat így lehetett felvenni. Mindezt már nem is tudom, hány éve/évtizede.)
  • dez #6
    (Aztán leváltotta a Digital Beta.)
  • dez #5
    Jaja, az stúdiótechnika, ami néhány évvel ezelőtt még minden normális stúdióban ott volt. (Az is lehet, hogy egyes kisebb stúdiókban most is van.) Beta SP kazettákra rögzítették a tévéműsorokat, és arról is mentek adásba. Ezzel vágtak, szerkesztettek is. Mivel képes volt frame-enként kezelni az anyagot (írás/olvasás/léptetés, stb.), persze megfelelő minőségben.
  • BlackRose #4
    Az ott Beta SP (profi) és nem pedig Betamax, és amikor azt vették nem 1000+ dollárba került hanem annak a többszörösébe. :)
  • Aramir #3
    Höhö, csak nehogy igaza legyen a végén
    eBay
  • OliApa #2
    Mert annyian licitálnak a Sony Beta formátumú VHS kazettáira is . . .
  • Axon #1
    Talán hosszútávú befektetésnek megérné beszerezni egy HD-DVD készüléket és néhány lemezt. Szinte látom, ahogy 10-15 év múlva az internetes árverési oldalakon, hogyan licitálnak majd a gyűjtők egy-egy "régi" hd-dvd lemezre vagy lejátszóra.