Berta Sándor

Piacvezető lett Európában a Firefox

A Mozilla Alapítvány nyílt forráskódú böngészője sikeresen növelte használói táborát és tovább erősítette európai pozícióit. Egy francia piackutató intézet felmérése szerint a Firefox piaci részesedése elérte a 27,8 százalékot.

A XiTiMonitor francia piackutató intézet legfrissebb felmérése szerint a Firefox piaci részesedése Európában elérte a 27,8 százalékot. Ez 3,7 százalékos növekedésnek felel meg az idén márciusban regisztrált értékekhez képest. Az Internet Explorer piaci részesedése tovább csökkent és jelenleg Európában 66,5 százalék. A piackutatók összesen 96 000 weboldal látogatói adatait rögzítették egy héten keresztül.

Továbbra is megfigyelhető az az érdekes folyamat, hogy míg Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Olaszországban és Ukrajnában a Firefox még mindig alig éri el a 20 százalékos piaci részesedést, addig Szlovéniában és Finnországban az 50 százalékos álomhatár megközelítésével már gyakorlatilag piacvezető böngészőnek számít.


A lista első helyén 47,9 százalékos értékével Szlovénia áll, a második Finnország (45,4 százalék), a harmadik Szlovákia (40,4 százalék), a negyedik pedig Magyarország (39,7 százalék). Az ötödik helyen Lengyelország (39,6 százalék), a hatodikon Horvátország (39,5 százalék), a hetediken Írország (38,6 százalék), a nyolcadikon Németország (38 százalék) található. A lista kilencedik helyét Csehország (36,6 százalék), a tizediket pedig Lettország (34,2 százalék) szerezte meg.

"Minden vállalat számára fontos terméke piaci részesedése, azonban más stratégiai szempontokat is előtérbe kell helyezni. A böngésző pedig integrált része a vállalati megoldásoknak, éppen ezért a Microsoft számára az egyik legfontosabb az Internet Explorer pozícionálása ezen a területen" - kommentálta a felmérés eredményét Thomas Lutz, a Microsoft szóvivője.

Tény, hogy ma már minden harmadik internetező a Firefoxot használja és világossá vált, hogy az Internet Explorer 7 megjelenése sem tudta megváltoztatni ezt a folyamatot. Ráadásul komoly gondot jelent a Microsoft számára, hogy a XiTiMonitor szakemberei szerint eddig csupán az Internet Explorer 6-os verzióját használók egyharmada váltott az IE új változatára. A további alternatív böngészők közül egyébként az Opera 3,5, a Safari pedig 1,7 százalékos piaci részesedést tud felmutatni Európában. A Firefoxnak Ausztráliában a legnagyobb a piaci részesedése, az ötödik kontinensen eléri a 28,9 százalékot. Európában ugyanez az érték 27,8, Észak-Amerikában 18,7, Dél-Amerikában 15,5, Afrikában 14,7, Ázsiában pedig 14,3 százalék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Madve #45
    Avant Browser a nyerő! Sebességben veri IE-t is firefoxot is. Alapból ki van egészítve egy raklap funkcióval, szóval nem kellenek lassító extensionok. Igaz IE alapú, de mégis jobb. De ha vki mindenáron ff-t akar használni, hét megtalálja Avant ff alapú verzióját is a neve Orca browser. Na jó, néha operát is használok, ha vmi linuxos oldal nem akarja beengedni avantot az explorer alapja miatt. Egyébként ff-et is használtam egy ideig, de túl lassú nekem...
    http://www.avantbrowser.com/
    Orca browser
  • Dj Faustus #44
    1. Pár hiba:
     * language attribútum már a HTML 4.01-ben is Deprecated (helytelen, ellenjavallt) státuszú volt. XHTML-ben ki is esik.
     * előttem elmondták - tessék megnézni a W3C DOM specifikációját
     * a jobb klikk letiltása meg halottnak a csók
    2. Pár hiba:
     * type attribútum hiányzik. Már a HTML 4.01-ben is kötelező volt használni.
     * A görgetősáv színezése
      - Nincs benne a W3C CSS specifikációjában.
      - Nem a dokumentum kinézetét vezérli - ami a CSS feladata lenne - hanem a böngészőét.
      - Ha rossz színeket adsz meg, megeshet, hogy színvakok, látássérültek helyzetét nehezíted meg -> kevesebb potenciális látogató. Meg egyébként is: minek bizgetni a felhasználó böngészőjét?
    3.
     * Keretek - ósdi, elavult technika
     * <embed> - :D
     * Nem is szólva az ActiveX-es aktivizáció problémájáról
     * No meg a WMV platformfüggőségéről, a Firefox alá ActiveX ajánlásáról, a non valid oldalkialakításról nem is szólva.
  • MetaMórfózis #43
    A számból etted ki a szót. Mellesleg, az opera platformfüggetlenül is szinezi a scrolblarjait, ha jól emlékszem. (persze, ettől még nem szabványos, csak nekik nem tört le a kezük, hogy implementáljanak egy egyébként tök fölösleges feature-t)
  • kogasom #42
    1. Pofázás előtt kérlek nézd meg a szabványos event registrationt, utána gyere szép példakódokkal.
    2. A scrollbar színének állítása nagyon szép és jó dolog, csak nagyon nem szabványos, úgyhogy ennek a hiánya nem róható fel egyértelműen hibnak. Amúgy meg akiknek nem windowsa-van, semmit sem vesznek észre az ilyen szinezésből. Ha nagyon kell, javascriptel meg lehet oldani.
  • BlueGold #41
    Egy-két példa a Firefox HÍRES kompatibilitásáról:
    1.
    <script type="text/javascript" language="javascript">
    function click() {
    if (event.button == 2)
    {
    alert('<!-- Szöveg! -->');
    }
    }
    document.onmousedown = click;
    </script>
    2.
    <style>
    <!--
    BODY {
    SCROLLBAR-BASE-COLOR: #F0122D;
    SCROLLBAR-ARROW-COLOR: #FFF788;
    }
    -->
    </style>
    3.
    Tv adók

    Amúgy néha használom (még az is lehet, hogy éppen akkor mértek )
  • djukel #40
    Koszovóban senkinek sem kell ez a progi?
  • Dj Faustus #39
    Ááá, nincs...
    ...csak egy kis különbség van a webes nyelvek támogatásában - e miatt kell IE alatt feltételes megjegyzéseket és különböző IE hackeket használni (a setAttribute-ról; a PNG nem-támogatottságáról; a két fajta plugin beépítés szükségességéről <object clsid=""...> vagy <object type=""...> illetve <object clsid=""...> vagy <embed>; az ActiveX aktiválásáról nem is beszélve).

    ...kis eltérés van a kijavított hibák százalékában is FF 2.x
    IE 7
    Opera 9

    ...különbség jelentkezik a platformfüggetlenségükből és a forrásuk nyíltsága/zártsága okán
  • Blackman #38
    azért akkora egetrengető különbség nincs a két böngésző között, hogy egyes emberek itt ennyire elfogultak legyenek.. ez kb. már zsigerből jön egyeseknél..
    viszont tény, hogy a thunderbird nekem is sokkal szimpatikusabb mint az outlook.. csak ez a hülye cache-elési hiba ne lenne benne:/
  • echo #37
    egyébként amik jó kis extention-ök szerintem: linkification, download statusbar, copy plain text, adblock plus, tab mix plus.
  • echo #36
    és a durva az, hogy a win-nek meg azért van akkora piaci részesedése, mert, hogy arra van a legtöbb szoftware. az a szomorú, hogy ilyen külső okokból, mint ez, vagy az IE azáltal, hogy a WIN-be van integrálva, durván domináns az MS, amúgy középszerű termékekkel...