35
  • AtomHeart
    #35
    Hagyd szegenyt!
  • bvalek2
    #34
    Igazad van, Rambót kell Redmondba küldeni hogy rendet tegyen
  • rigidus
    #33
    > Egy olyan világban, ahol az új verzió = 5-szörös gépigény (elrettentő példa: Vista), ez komoly fegyvertény. Ez az igazi fejlődés

    En a valodi technologiai fejlodest nem Visztakhoz hasonlitom, hanem a szakma lehetosegeihez - amelynek ma mar koztudottan (sajnos vilagszerte) a fejlesztoi kozossegek 95%-a a hiret sem ismeri. Innovaciot, vagy egyaltalan komoly technologiai elorelepeseket Visztakhoz hasonlitani kb. olyan lenne mint ha a magyar eletszinvonal "javulasat" mittomen burmai allapotokhoz hasonlitgatnank onmagunk vigasztalgatasara.
  • fade2black
    #32
    akkor már inkább Ubuntu, Debian még mindig Debian.
  • fade2black
    #31
    "Amíg XP-m volt átlagosan 250-300 megát evett maga a rendszer (512 MB RAM-ból), a Vista 400-500 megát eszik (1278 MB RAM-ból), de mint hogy azt már valaki leírta a Vista memóriaéhsége nagyban függ a gépben lévő memória nagyságától a megújult memóriakezelésnek köszönhetően...."

    És az új memokezelés sokkal jobb lett egy pl: gyakran használt programok ha idle a géped bemásolódnak a memóriába ésha elinditod nem a hddn kel kotorászni mert már rég ott van a memoriában. Az se okoz gondot ha kell a ram másra egyszerüen felülírja azt amire nincs szükség.
  • DjDano
    #30
    "XP-nek 128 MB olyan, mint Vistának fél Giga. Igaz hogy nem 5-szörös, csak négyszeres növekedés..."

    Az XP esetében a minimális memóriaigény elvileg 128 MB ram, de javasolt legalább 512 MB. A Vista-nal 512 MB a minimum, de ott is javasolt legalább 1 giga. Mindebből látszik, hogy a te 4x-es gépigényed maximum 2x-es memóriaigényt jelent... A játékok természetesen mindkét oprendszernél felsrófolják a memóriaigényt.

    Amíg XP-m volt átlagosan 250-300 megát evett maga a rendszer (512 MB RAM-ból), a Vista 400-500 megát eszik (1278 MB RAM-ból), de mint hogy azt már valaki leírta a Vista memóriaéhsége nagyban függ a gépben lévő memória nagyságától a megújult memóriakezelésnek köszönhetően....




  • bvalek2
    #29
    Látod, a Linux már annyira felhasználóbarát, hogy a hozzám hasonló bénáknak is működik. Hülye vagyok a konfiguráláshoz, a parancssortól irtózok, csak leültem a gép elé, betoltam a Debian telepítő CD-t, aztán mást sem csináltam, mint egérrel kattintottam a Tovább gombokra a grafikus telepítőben.

    Úgyhogy az én példám egyrészt legyen elrettentő (úristen, már ilyen linuxosok is vannak ) másrészt innen üzenem a többi hozzám hasonló lámának, hogy a Linux felnőtt a feladathoz. Nálam minden automatikus, mindenhez volt driver, mindenhez volt kodek, gyors, nincs vírus, ráadásul hülyebiztos (különben nem tudnám most sem használni...)

    És mindezt Debiannal. Persze, régen nem volt vele egyszerű az élet, de a Windowssal ellentétben a készítők nem a dollárok számolgatásával töltötték az időt, hanem güriztek hogy legyen egy jó rendszerük desktopra is. Aki már odáig eljutott, hogy tudja, mi az a partíció, és az FTP, az már elég okos hogy otthon Linuxot használjon.
  • r4pid
    #28
    Ill nem is néztem volna meg... 1szer néztem meg mert valami zabálta memóriát és végignéztem mindent és megakadt a szemem rajta
  • r4pid
    #27
    Könyörgöm ne legyetek már ennyire csökött agyúak (már bocs...) Nem írtam volna be ha nem kérdezték volna -.-

    Olvass vissza pls néhány sort és megtalálod:

    "Vki esetleg tud saját tapasztalatokat megosztani erről a kevesebb memóriahasználatról? Mert én elég szkeptikus vok ezzel kapcsolatban.."
  • AtomHeart
    #26
    "nem neked is" helyett "nem is neked"
  • AtomHeart
    #25
    Te egy elvakult linux fanboy vagy, ezzel a hsz-el nem neked is akarok valaszolni, csupan a tobbi forumozot szeretnem figyelmeztetni, hogy ne a Te postod buzditsa oket a linux kiprobalasara! Meglehet, hogy keservesen csalodnak...

  • Narxis
    #24
    Ha boldogabb vagy, nézegess a MB-okat, biztos fontos dolog minden megnyitott lapnál megnézni. :)
  • sly007
    #23
    ClamAV,Avast, stb. De kicsit meg kell izzadni azért hogy olyat találjon az ember amelyik valós időben vizsgál. :-) Amióta Linuxot használok, lassan el is felejtem, hogy létezik olyan, hogy vírus, trójai, stb. :-)
  • Su0my
    #22
    "természetesen nincs is sok reinstall mert vírusom volt"

    ezt úgy értem, hogy nem nekem (SZERENCSÉRE nem használok linuxot->unixot inkább, leopard :P->pontosabban most sajna XP :S), hanem én nem sok ilyen esetet hallottam:)
  • Su0my
    #21
    u.i.: de van rá vírusirtó!!!!
  • Su0my
    #20
    "- Vírusírtó? Az mi? És mégis mit írtson Linuxon? :D"

    khm khm ... :) igen, ez az, amibe sok linuxos beleesik :) ugyanis van linuxra is vírus->csak szerencsére sokkal kevesebb és azok között is alig van ártalmas. de azért ez a hozzáállás sem biztos, hogy jó :)

    amiért ezt a szép felkiáltójelet kaptam egyik az nagy hatalommal rendelkező admin jóuramtól, az egy hasonló vita okán született, ugyanis egy kb. 50-55 IQ-val rendelkező fórumtárs próbált meggyőzni arról, hogy ő egy fensőbb létforma, lévén ő nem használ sem vírusirtót, sem tűzfalat, mert ő tud netezni, etc. linuxra én sem ismerek vírusirtót, természetesen nincs is sok reinstall mert vírusom volt, de azért azt se felejtsük, el vannak rá vírusok. pont. volt is erről cikk, igaz az egy egyáltalán nem kártékony példányról szólt:)
  • Su0my
    #19
    "idióta baromság"

    érdekes, hogy ezt a jelzőt használod más hsz-ére, ugyanis a te szösszeneteid 101%-át illetném hasonló melléknevekkel...
  • sly007
    #18
    Azt ne felejtsük el, hogy a fél IE bele van integrálva a Windows-ba. Tehát van egy rakás olyan programrész amit már tartalmaz az OS. De beszélhetünk arról is, hogy a program mekkora része van virtuális memóriában. Szóval nem olyan egyszerű ez. :-)
  • r4pid
    #17
    Ja és összehasonlításképpen: ugyanazon a 64 bites vistán 32 bites explorer 30 megát foglal el msn.com-ot megnyitva, 64 bites explorer pedig 20(!) megát szintén msn.com-on
    1etlen ok amiért nem a 64 bites explorert használom hogy nem jeleníti még meg a flasht (pl jútúb)
  • r4pid
    #16
    64 bites vistán a firefox 3 beta 3 jelenleg 51 megabájtot használ. 5 perce volt h 36ot láttam de cikk kedvéért megnéztem és megint más volt.
  • bvalek2
    #15
    Ugyanazon a bolygón élünk?

    Debian Etch van fent, KDE-vel. Minden egyből ment, hálózati beállítás, kamera, USB, DVD-író, chipset, videókártya, hang, processzorhűtés, alaplapi hűtés vezérlése. NVidia 3D driver letöltve, egyből ment.

    - OpenOffice van fent, könyvet írok vele (azért a majomkodásért amit vele művelek, szentségtörés lenne a LaTeX...). Microsoftos állományokat is vele nyitom meg, semmi probléma.

    - Kaffeinnel filmnézés, és vagy az, vagy mplayer minden formátumot lejátszik.

    - Netezés Firefoxxal, őt nem kell bemutatni, Linuxon még egy picit stabilabb és gyorsabb is, Flash megy, Java megy.

    - aMSN-el, Kopete-vel, XChattal, meg persze google mail-lal beszélgetek messzire került ismerőseimmel. A Google Earth linuxos változatával nézem meg hogy hol laknak.

    - CD és DVD írás K3B-vel, adat-CD, hang-CD, bootolható CD, DVD-k dettó.

    - Zenei CD-t beteszem, felajánja a grabbelést, tetszőleges formátumban (WAV, FLAC, OGG, MP3, meg még valami). USB kulcsot is felismeri. DVD-t is.

    - Letöltés KTorrent. Szokták kérdezni, hogy milyen torrentoldalakat használok. Azt szoktam válaszolni, hogy nem tudom. KTorrent keresőjét használom. Az megtalálja, aztán klikk a linkre, és jön...

    - Tűzfal? hol kell beállítani? Linuxnak van beépített, piszkálni még sose kellett...

    - Vírusírtó? Az mi? És mégis mit írtson Linuxon? :D

    A teljesítményről annyit, hogy mindezt 512 MB művelem és a rendszer villámgyors, akkor is, ha mindent egyszerre csinálok.

    De ha valaki menőcsávó, és Windowssal akar szopni, hát térdeljen le, és csinálja. A Microsoft majd minden egyes verzióval egyre méretesebbet és szőrösebbet rak a csőrébe...
  • AtomHeart
    #14
    "Minden másra ott a Debian, profi asztali oprendszerré fejlődött. "

    Ez valami rossz vicc?
  • Yv@n
    #13
    "De ha veszek 1 Giga RAM-ot, akkor abból nem fogok 50%-ot az operációs rendszerre pazarolni."

    Akkor a gyengébbek kedvéért méghegyszer: cache-elésre használja, de foglaltként jeleníti meg, amint egy programnak szüksége van rá(pl játszol) kitakarodik belőle, és jóval kissebb az eltérés az xp memória használatához képest, mint amit desktopon tsk manager alatt amúgy látsz.

    "Mindenben felveszi a versenyt a Vistával"
    Na ne röhögtesd már ki magad :) Nem keveset használok debian-t, de azért ekkora egetverő baromságot állítani nem mernék.
  • bvalek2
    #12
    XP-nek 128 MB olyan, mint Vistának fél Giga. Igaz hogy nem 5-szörös, csak négyszeres növekedés...

    Az igaz, hogy a memória olcsóbb lett. De ha veszek 1 Giga RAM-ot, akkor abból nem fogok 50%-ot az operációs rendszerre pazarolni. Még a 12,5% is soknak tűnik egy oprendszerért, de ha az ember a régi játékaival játszik, akkor beletörődik. Minden másra ott a Debian, profi asztali oprendszerré fejlődött. Mindenben felveszi a versenyt a Vistával, méghozzá az XP gépigényével.
  • Kovász
    #11
    Vki esetleg tud saját tapasztalatokat megosztani erről a kevesebb memóriahasználatról? Mert én elég szkeptikus vok ezzel kapcsolatban..
  • DjDano
    #10
    5x gépigény idióta baromság...

    Amugy meg imádom, hogy amikor 2 giga dual ram 10 rongy alatt kapható, egyesek még mindig pár 10 megán képesek elmélkedni...
  • bvalek2
    #9
    használata az eddiginél kevesebb memóriát igényel

    Egy olyan világban, ahol az új verzió = 5-szörös gépigény (elrettentő példa: Vista), ez komoly fegyvertény. Ez az igazi fejlődés
  • waterman
    #8
    mindent ki lehet kapcsolni, ami idegesítheti az embert. meg engedélyezni mindenfélét. ha meg valaki ártalmas kódot helyez el egy weblapon és az átlag juzer inkább minden biztonsági funkciót kikapcsol, akkor nem a böngésző fejlesztőjére kell mutogatni.
  • rigidus
    #7
    Azert nagyon ne eld bele magadat. Ugyanazt a feladatod most nem 42MB-bol hanem 36-bol oldja meg.
  • DjDano
    #6
    Én is elégedett vagyok vele, aki válalkozóbb kedvű letöltheti a Minefield kódnevű naponta frissülő FF3 prebeta4-es változatot is
  • fade2black
    #5
    Énis kipróbáltam, ez láthatóan nagyon jó LESZ. De még nem az mert erősen béta.
  • r4pid
    #4
    Már jópár napja használom és pozitív tapasztalatom van vele kapcsolatban. Ahogy most írok pl folyamatosan aláhúzza pirossal, mert 1előre még csak angol helyesírást támogatja, ez elég idegesítő:D A sebessége nagyon gyatra 64 bites vistan, nem tudom miért ilyen iszonyat lassú pedig 100mbes netről használom (lehet proxyval akad össze vagy VPN-nel)
    Amúgy a keresőfunkciója nagyon tetszik, elég látványosra sikerült az egész szal bejön. 1-2 foltozás még elkell neki de nagyon zsír lesz ha kész lesz.
  • Walaki
    #3
    "ráadásul a használata az eddiginél kevesebb memóriát igényel"
    Ezért őszintén tisztelem a fejlesztőket!
  • bvalek2
    #2
    Egy béta szoftvert még nem is lehet ajánlani sehová.
  • eaposztrof
    #1
    hangzatos ujitasok, de ketlem hogy feleven belul fogom ajanlatni a felhasznaloimnak. felek hogy lassan a firefox is olyanna valik mint az IE alapbeallitasokkal: ahhoz hogy egy oldalt 100%-osan megtekints, vegig kell vergodnod a biztonsagi figyelmezteteseken.