Dojcsák Dániel

Áprilisban lesz csak magyar nyelvű Vista SP1

A Windows Vista Service Pack 1 készen áll! - jelentette be a Microsoft, de a várakozásoktól eltérően hozzátette, hogy a frissítés nem a mai naptól, hanem csak márciustól áll a PC gyártók és a felhasználók rendelkezésére. Az egy éves operációs rendszer első javítócsomagja a teljesítmény, a megbízhatóság és a biztonság területén is többletet ígér.

Számos múlt heti spekulációval és beszámolóval ellentétben a Vista SP1 még nem érhető el mától. A mennyiségi licenc-szel rendelkező vállalatok csak március 1-én juthatnak hozzá a frissítéshez, míg az egyéni felhasználóknak március közepéig kell várni, amíg a Windows Update webszájton elérhetővé válik a letöltés. Sőt, mivel a Microsoft a frissítések letöltéséhez nem használ p2p megoldásokat, ezért a nagy kezdeti terhelésre tekintettel az automatikus letöltésre állított gépekre csak áprilisban érkezik meg a bónusz csomag.

A kiegészítő viszont nem lesz hajlandó minden gépre települni, ugyanis az MS több meghajtó programot "problémásnak" talált, ezért az olyan rendszereken, melyeken ezek közül bármelyik is megtalálható, nem ajánlja fel az SP1-et letöltésre. A nem megfelelő vagy a nem megfelelően telepített driverek minden bizonnyal hibákat okoznának az SP1-re frissített Windows futásában, ezért először ezeket az elemeket kell újrainstallálni. A probléma ezzel az, hogy a Microsoft nem közölte, hogy körülbelül mennyi gép érintett ebben, és pontosan mely eszközök melyik verziójú meghajtóiról van szó.

Az SP1-ben rejlő újdonságok többnyire kezdeti hibákra jelentenek gyógyírt, beleértve számos kompatibilitási és biztonsági problémát. Emellett számos frissítés is érkezik, melyet az MS a felhasználók kéréseinek megfelelően alakított ki. Ezekhez az információkat a Vista felhasználók visszajelzéseiből gyűjtötték össze, a "vásárlói élmény fokozó program" (Customer Experience Improvment Program) keretén belül, de a rendszerhibák és összeomlások után automatikusan készített riportokból is igyekeztek következtetéseket levonni.

A globális bejelentések csupán az öt fő támogatott nyelvre, azaz angol, francia, spanyol, német és japán nyelvekre vonatkoznak, az összes többi (36) alapnyelvet tartalmazó második verzió megjelenésére (RTM) várhatóan az év első negyedévének végén kerülhet sor, azaz a magyar nyelvre váró felhasználók csak áprilisban kapják meg a nekik járó SP1 adagot. Aki viszont már nem szeretne tovább várni és a megjelenésig is szívesen ismerkedne a frissítéssel, az a Technet oldalain ismerkedhet meg annak legfontosabb elemeivel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asysoft #5
    Tudtommal igen.
  • fulcsa #4
    "mivel a Microsoft a frissítések letöltéséhez nem használ p2p megoldásokat"

    Nem baj, mi majd használunk!
  • marcee #3
    És akinek angol vistája van magyar MUI-val, annak jó az angol SP1?
  • concrete #2
    a 36ban a magyar is benne foglaltatik ?
  • gabr #1
    Hát má pedig tölthető a 36 nyelvű RTM cucc! ;)