MTI

5 és fél milliárdért népszerűsítik a távmunkát

A távmunka népszerűsítésére európai uniós támogatással 5,5 milliárd forint fordítható a következő hat évben, ebből a program első részében az idén és jövőre 2,3 milliárd forint használható fel - közölte Lőrincz Leó, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főosztályvezetője.

A tervek szerint elsőként egy irodát alakítanak ki a hivatalnál, ahol körülbelül hat dolgozó foglalkozik majd a távmunka országos népszerűsítését szolgáló programok szervezésével. Ennek során közbeszerzési eljárás keretében cégeket bíznak meg tájékoztató kampányokkal, a multinacionális, nagy-, közepes és kisvállalatokkal történő kapcsolatépítéssel, kapcsolattartással. Az akciók célja, hogy meggyőzzék a vállalkozásokat egyes munkakörök távmunkába szervezésének gazdasági előnyeiről, bemutassák a külföldön sikerrel alkalmazott módszereket.

Abban, hogy nagyobb legyen Magyarországon a távmunkában foglalkoztatott dolgozók aránya, alapvető a munkáltatók hozzáállása. Akkor létesítenek majd több távmunkahelyet, ha ez gazdaságilag is kifizetődő lesz számukra. Ugyanakkor az is fontos, hogy rendelkezésre álljanak ehhez a munkaerőkereslethez a távmunkára felkészült, képzett munkavállalók. Az iroda feladata lesz olyan akciók indítása is, amelyek a munkavállalókat ösztönzik a számítástechnikai és más, a távmunkában hasznosítható ismeretek elsajátítására.

Jelenleg főként adatrögzítést, adatfeldolgozást, telefonos ügyfélszolgálatot, telefonos értékesítést, adatfelvételt, rendszerfelügyeletet helyeznek ki a vállalatok távmunkába, de ebben a formában lehetne végezni még sok más tevékenységet is. Így például különféle ügyviteli, pénzügyi, számviteli, könyvelési, tervezési, számítógépes programfejlesztési munkákat. A távmunka végezhető otthon, távmunka központokból, vagy mobil módon is.

A távmunkavégzés keretében több hátrányos helyzetű álláskeresőnek adódna majd lehetősége a munkavégzésre. Így például megváltozott munkaképességű munkavállalóknak, vagy a gyes, gyed közben munkát vállaló nőknek. A távmunkavégzést az egész országban szeretnék elterjeszteni, még a hátrányos munkaerőpiaci helyzetű kistérségekben is, ahol rendkívül kevés a munkalehetőség. Ezeken a területeken általában nincs más munkahely, az infrastruktúra hiányában beruházókra sem lehet számítani. A távmunkahelyhez viszont elegendő a jóval olcsóbban kiépíthető internetes kapcsolat is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!