MTI

Pályázat távmunka támogatásra

Az idei távmunka pályázaton ismét elnyerhető lesz majd támogatás a számítógépes eszköz- és programvásárláshoz, nem csak a távmunkában alkalmazott dolgozók keresetéhez és képzéséhez járul hozzá a Munkaerőpiaci Alap, mint az elmúlt néhány évben - derül ki a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján közölt tájékoztatóból.

A korábbi években a pályázók fő támogatása az volt, hogy a távmunkában alkalmazott dolgozók keresetét részben átvállalta a Munkaerőpiaci Alap. Általában dolgozónként 50-70 ezer forintos havonkénti összeget nyerhettek el fél éves időszakra, valamint ennek járulékköltségeit, de fél évig a támogatás nélküli továbbfoglalkoztatást is vállalniuk kellett. A távmunkában alkalmazott dolgozók képzéséhez általában 50-60 ezer forint körüli összeget lehetett elnyerni. A múlt évben például az 500 millió forint támogatási keretből 730 dolgozó távmunkában történő alkalmazásához kaptak támogatást a pályázók.

Az idei pályázaton a 2002-ben kiírt első pályázathoz hasonlóan ismét elnyerhető majd támogatás a számítógépes eszköz- és programvásárláshoz. A 2002-ben indított pályázatot még a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal közösen finanszírozta 500-500 millió forinttal. Az 1 milliárd forintból körülbelül 1.000 távmunkahely létesítését irányozták elő, de később a támogatási keret kiegészítésével 1.400 távmunkahely létesítéséhez kaptak segítséget a munkáltatók.

Az akkori kiírás szerint a pályázók egyrészt munkahelyenként és havonként fél éves időtartamra 50 ezer forintos kereseti támogatást és járulékait nyerhették el, valamint 60 ezer forintot képzésre. Ez körülbelül 500 ezer forint volt munkahelyenként. A másik munkahelyenként 500 ezer forint számítógép, számítástechnikai eszköz, szoftver beszerzésére, az internet-szolgáltatás igénybe vételére volt elnyerhető. Az ezt követő években a további pályázatokon már csak a munkaügyi tárca szerepelt kiíróként, és a támogatási keret is 500 millió forint körüli összegre csökkent. Általában pályázatonként mintegy 700 távmunkás alkalmazásához nyújtottak segítséget.

A múlt évben is 500 millió forint értékben írtak ki a távmunkahelyek támogatásához a pályázatot, az idén viszont 600 millió forint áll rendelkezésre. Ezen belül 283 millió forintból finanszírozható majd a távmunkások kereseti költségeinek részbeni átvállalása, 30 millió forintból képzésük, 90 millió forintból a számítógépes eszköz és programvásárlás, 17 millió forint fordítható a bonyolítási költségekre és az eredmények követését szolgáló monitoring finanszírozására. További 170 millió forintot a jövő évre áthúzódó kereseti támogatásra lehet majd felhasználni, illetve 10 millió forintot a jövő évi monitoring költségekre.

Az idei pályázatot a tervek szerint februárban teszik közzé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!