MTI

Dolgozófigyelő kémszoftver a Microsofttól

A vállalati számítógépek előtt ülő alkalmazottak teljesítményének folyamatos figyelésére és értékelésére alkalmas szoftvert fejlesztett ki a Microsoft, amely a londoni The Times értesülése szerint már szabadalmi engedélyt is kért találmányára.

A vezető brit napilap birtokába került 17 oldalas szabadalmi leírás szerint az amerikai informatikai óriáscég új terméke - amelyet a The Times "Big Brother-rendszernek" nevez - a számítógépekre telepített, drót nélküli távérzékelőkkel méri a dolgozók pillanatnyi élettani folyamatait, lehetővé téve a főnököknek az alkalmazottak munkateljesítményének értékelését.

A Monitoring System 500 nevű szoftver a szabadalmi folyamodványhoz csatolt termékleírás szerint figyeli a munkatársak pulzusszámát, úgynevezett galvanikus bőrreakcióját - vagyis a bőr elektromos vezetőképességét, amelyet egyébként a hazugságvizsgáló készülékek is mérnek -, elektromiográfiai jellemzőit, légzésszámát, agyuk elektromos jeleit, testhőmérsékletük változásait, arckifejezésüket és vérnyomásukat. Ha mindezek alapján a rendszer azt észleli, hogy a dolgozó stresszes állapotban van, értesíti a főnökséget arról, hogy az adott munkatársnak segítségre van szüksége, például más feladatot kell neki adni.
A The Times által idézett szakszervezeti illetékesek azonban inkább attól tartanak, hogy az alkalmazottakat egyszerűen kirúghatják a szoftver által folyamatosan végzett pszichológiai állapotfelmérés alapján. A rendszer a brit üzleti élet szereplői körében sem aratott osztatlan sikert. David Frost, a Brit Kereskedelmi Kamarák Szövetségének vezérigazgatója azt mondta a brit napilapnak, hogy a munkáltató és a munkavállaló közötti bizalmat ássa alá, ha az alkalmazottak folyamatos megfigyelés alatt érzik magukat.

A brit kisvállalkozói szövetség vezetője kijelentette: a szervezet arra kéri munkaadóit, hogy ne alkalmazzák ezt a szoftvert, mert használata "elmérgesítené a munkahelyi viszonyokat".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • god25 #4
  Cöh. Amikor kiadják a winfos 7-et. Küldjenek hozzá "hazugságvizsgáló kémszoftvert", hogy tudjuk mennyit hazudnak róla.!!! Ehh.
 • dez #3
  Korábbi munkahelyemen a fejlesztésvezetőcske (jóvá teendő korábbi fejlesztés-koordinációs és egyéb képtelenségét) új ötletekkel állt elő, visszaszerzendő a főnök bizalmát abban, hogy kézben tartja a dolgokat. Az egyik volt a folyamatos kötelező chatelés (lássa, hogy ott vagyunk a gép előtt), neten keresztül titkosított kapcsolattal. A kis titkosító programocska egyben keylogger is volt... (2 hónap múlva már nem voltam ott - azóta sem mentek semmire. De a főnök még mindig elhiszi, hogy az arc egy "ász".)
 • bvalek2 #2
  Ők is így gondolták. Nekik állatok vagyunk...
 • windoki #1
  Tipikus ügyes fejlesztés, de a gyakorlatban az emberi tényezők miatt nem használható... Figyeljenek meg vele állatokat.