15
-
haxy27 #15 hát az Intel szerintem még mindig be akarja az x86 alapu procikat szüntetni mint pár éve, de még nem jött össze neki. -
turul16 #14 " Up to 64GB of DDR2 667/533/400 DIMMs"
800 as-t nem visszi, Szerintem ez baj.
És ne feledd ez egy numa rendszer, programok tervezésekor is szem előtt kell tartani a maximális teljesítmény elérésének érdekében, ajánlott használni pl. set_mempolicy rendszer hívást, ill. numa manegelést segítő library-ket utility -ket. -
dez #13 Arról nem is beszélve, hogy főleg most lenne butaság több évre Intelbe fektetni, amikor 1 éven belül jönnek a Nehalem alapú cuccok, teljesen új tokozásokkal. -
GABOR16 #12 Nézted, hogy milyen alaplapot nézett ki?
Nem azért mert AMD, de az egy 4 magos szerver lap ami Opteronokat fogad..
Nem tudom, hogy mire kívánná használni pontosan (munkaállomásnak szánja írása szerint), de végső sávszélességben a memória felé az Opteronok győznek a Xeon rendszerei felett.. És sok mindenben jobbak a munkaállomásoknál a nagy memóriasávszélesség miatt (ezen a területen jön ki igazából a barcelona mag ereje is..)...
És ő ár/érték arányt nézet.. AMD nagyon sokáig használta a korábbi foglalatot az Intelhez képest (akinél bár a tokozás azonos volt, de az új procikat a lap akkor sem ette meg, mert változott valami a feszültségszabályzás körül... és ez többször is ellett játszva intel táján.. AMD-nél ahol a foglalat ugyan az abban garantáltan mennek az újabb procik is...)..
Ne otthoni gépet ajánljál neki :-) .. bár kétségtelen, hogy a szerverek és a munkaállomások között az intel nem áll olyan jól mint az otthoni gépeknél (ráadásul még nem tudni, hogy pontosan mire lesznek képesek a 45nm-es processzorok)... -
dez #11 Munkaállomásban gondolkodik, nem desktop gépben. Registered ECC ram, stb. -
RealPhoenixx #10 Rigidus: mar bocsi, a kovetkeoert> en ar ertek aranyban es fejleszthetoseg vonatkozasaban az intel cuccait latom, x38-as vagy x48-as chipsetes lapokat, amelyek ddr2-vel mennek.
Lap 50e + proci q6600 -most, ha nyar akkor 9650-es szinten 50e + 8G DDR2 50e
A ddr2-es ramok ara sztem mar csak folfele fog menni, mert a gyartast csokkentettek, reszben hogy ddr3-ra alljanak, reszben azert mert tul sok volt raktaron.
NB: jah es a konfig tuningolhato szepen es kellemes a teljesitmenye, de ha kevesebb osszeg all rendelkezesedre, akkor 2magos core2-es es akkor majd kesobb jon a 9xxx-es proci ugyanabba a lapba, es akkor 150 helyett csak 115-120, de ha tenyleg nem akarsz 8G ramot, akkor viszont 2 magos procival 4G rammal 90e-t erdemes kiadni, vagyis a markas lapot sztem erdemes megvenni, amibe tobb kartyat is tehetsz, bar en xarok a videokartyara, es van rendesen sata portod, etc, etc, etc
AMD: en jobban orulnek, ha amd termeket supportolnal, hogy erosodjenek :) -
#9 Koszonom mindenkinek. -
dez #8 Az AMD évértékelő "műsorában" elhangzott, hogy január elején megvolt a 45nm-es Shanghai tape-out, és indul a gyártás, kihozataljavítás.
Alaplapgyártói források szerint 2008Q4-ben jön a 45nm-es Phenom, az Opteronok meg meg legalább egy negyedévvel előbb szoktak jönni.
"Szóval 45nm-nél még nem lehet tudni mit hoz majd a jővő, remélhetőleg ott nem futnak hasonló fiaskóba, de persze kizárni sem lehet."
Kicsi az esélye... -
dez #7 Javaslom, próbálkozz ezzel inkább a Prohardver K10 topikjában. -
shabba #6 1. A 2 Ghz-et meghaladó órajelű Opteron változatok már javítottak lesznek. 2Ghz-ig lévőket lehet majd újrasorszámozzák, ha megérkeznek az új B3-as steppingek.
2. A TLB bug nem, bár az még nem lehet tudni milyen lesz a 45nm-es hisz nincs kész és 2008Q4 előtt aligha lesz még kapható. A Barcelonáról sem lehetett előre tudni hogy TLB bug lesz benne, ha tudták volna nem úgy csinálják. Ezek a dolgok mindig csak utólag derülnek ki. A Barcelona is szeptember elején startolt el és november felé lőtték le gyártását, amikor ez az egész TLB bug dolog nagyobb publicitást kapott. És 2008Q2-ig úgy tűnik elhúzódik a javított példányok megérkezése. Szóval 45nm-nél még nem lehet tudni mit hoz majd a jővő, remélhetőleg ott nem futnak hasonló fiaskóba, de persze kizárni sem lehet. -
pedrohsi #5 amire tudom a választ:
1. mostanában az Intel és az AMD is hajamos 50-el növelni a számot ha valamit javít vagy bővít, lásd ugye Phenom 9650 vagy Core 2 Duo 6750
2. 45-ösöket már nem, hiszen most javították. viszont eleve úgy vannak vele, hogy mivel asztali vonalon ritkán jön elő, lesz aki megveszi a simákat is.
3. kingston mellett van egy rakás jó minőségű és nem mind drága. saját tapasztalat, hogy aminek már van valamilyen márkája, azzal már nincs égbekiáltó probléma -
#4 Mivel a hardveripart elhagytam kb. 5 eve nem nagyon vagyok kepbe az uj vasakkal, szuksegem lenne ne'mi utbaigazitasra, ha mar elojott a tema. Kb. fel eve szeretnek beruhazni egy komolyabb tudomanyos munkaalomasra es ahogyan az ar ertekaranyokat nezegettem egyre jobban az Opteron fele hajlok. Nem rovidtavu beruhazasrol van szo, tehat pl. inkabb veszek kevesebb RAM-ot, processzort, mint sokat dragan es azt evek alatt szepen bovitgetem ahogyan az arak mennek lefele.
Ki is neztem az igenyeimnek megfelelo alaplapot, amihez eloszor az alapveto mukodeshez szukseges dolgokat vennem meg, majd folyamatosan fejlesztenem fel, akar egy evtizeden keresztul. Kezdetben beernem egyetlen 4 magos processzorral es 4GB RAM-mal.
Ime a kerdeseim:
1. Honnet lehet megallapitani a processzor kivalasztasakor, hogy a javitott valtozattal van dolgom?
2. Erinti a TLB bug a 45nm-es valtozatokat is?
3. Memoriabol Kingston fele hajlok, erdemes erte tobbet fizetni? (minosegre, teljesitmenyre egyarant gondolok)
4. Lehet a processzorokat vegyesen is beepiteni (dual/quad-core)? (az vilagos, hogy az FSB beallitas az globalis lesz)
5. Van vkinek a fenti alaplappal konkret tapasztalata? Erdemes ra beruhazni?
Koszonom elore is.
PS: Nagyon kerek mindenkit, hogy NE legyen belole flame. -
dez #3 Ritkán jön elő, de azért a PC-t sem csak komolytalan dolgokra használják, így nem kerülhették el a BIOS-os patcht, ami az esélyt is kizárja, de visszavesz a teljesítményből is egy ~10%-ot. Ezt hétköznapi felhasználó nem tudja könnyedén kikapcsolni. Számukra az új procik valóban nagyobb teljesímtényt jelentenek. -
1hengeresVmotor #2 hmm remélem X2 es 6000 procinak remélem lemegy az ára még lentebb :) -
waterman #1 eddig is átnevezgették a chipeket, ha steppinget váltottak? server vonalon még elmegy, de a sima desktop vonalon minek új jelölés? 1000ből ha egy felhasználónál előfordul az a hiba.
a 45 nanométer meg már igencsak kell, jó lenne ha nem szöszmötölnének a váltással. ha végre nem 90wattot fűtenének el a phenomok, akkor még ellenfél is lehetne intelnek.