Berta Sándor

Külföldi reakció a francia fájlcserélők elleni lépésre

Úgy tűnik Franciaországon kívül más állam nem kíván drasztikusan fellépni a fájlcserélőkkel szemben és inkább más utakat keresne a problémák megoldására.

"Ausztriában közel sem lenne ekkora egyetértés ebben a kérdésben és én a magam részéről nem tartom elképzelhetőnek egy hasonló megállapodás megszü­letését. Ráadásul egy ilyen egyez­mény ellentétes lehet az európai uniós irányelvekkel is, hiszen a hatályos európai jog­szabályok alapján az internet­szolgáltatók jelenleg nem kötelezhetők a háló­zatuk felügyeletére és ellenőr­zésére" - reagált a francia előter­jesztésre Kurt Einzinger, az Osztrák Internet­szolgáltatók Szövetségének (ISPA) főtitkára.

Mint ismeretes, Franciaországban a létrejövő új kalózellenes testület a szolgáltatókkal együttműködve végezné munkáját és lehetősége lesz az első figyelmeztetéseket követően az internetről is kitiltani a renitens felhasználókat. "Az eddig alkalmazott szűrőtechnológiák eddig sem vezettek eredményre, ezért nincs sok értelme ilyen szűrők alkalmazásának. Egy ilyen drasztikus lépéssel a franciák túllőhetnek a célon és végső soron az emberek internetes bizalma is megrendülhetne" - tette hozzá Kurt Einzinger.

"Amennyiben a gazdaság nem tudja megoldani a szerzői jogi problémákat és nem tud megfelelő üzleti modellt készíteni, amit a piac átvehetne, akkor a piac csődöt mondott. Ráadásul erre a helyzetre nem az emberi jogok elvonása vagy csorbítása a megfelelő válasz, hiszen a tudáshoz való hozzáférés joga nem csak emberi alapjog, de társadalmi követelmény is. Amennyiben a francia tervek valóban megvalósulnak, az akkor már a helyi politika csődje is lesz" - szögezte le Peter Rantasa, a music information center austria (mica) vezetője.

Az elképzelés Franciaországban is komoly vitákat váltott ki. Az UFC-Que Choisir fogyasztóvédelmi egyesület a gazdaság számára károsnak nevezte a terveket, míg az Association des Audionautes (ADA) technikailag megvalósíthatatlannak és idejétmúltnak, valamint emberi jogokat sértőnek és innovációgátlónak minősítette a javaslatot.

Szakemberek szerint egyébként a zeneipar újabb két évet el fog vesztegetni, mielőtt ismét rádöbbenne, hogy rossz irányba indult el. Holott ez idő alatt a felhasználókkal, a művészekkel, a kiadókkal és a producerekkel együtt kidolgozhatna egy új, működő modellt. Ám úgy tűnik, nem ez a cél...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • karcsi #2
    tais-toi putain
  • sathinel #1
    hehe a csigazabálók ugatnak demokráciáról, és amiket folyamatosan tesznek az közel sincs hozzá. A politikai elitjük mindent elbaszott a múltban is. Amerikára tudnak ugatni, de inkább ők ne tegyék. Ha annyira erősek lennének mint amerika akkor szerintem még gázosabban csinálnák mint most idióta bush. Bush is rossz országot támadott meg szerintem. Az olajembargó alatt az ELF olajtársaság csempészte ki az olajat, és adta el. Ebből volt pénzük, és Iraq is ebből ténykedett. Szép kis Embargó az ilyen. Ennyit arról hogy a csigazabálók mennyire tartják tiszteletben az ENSZ lépéseit is.