Berta Sándor

Bárhonnan hozzáférhető egy új fájlcserélő portál

A simfy nevű új német legális zenecserélő oldal mottója: discover, share, enjoy. Nos, az ide látogató felhasználók gyakorlatilag bárhol, bármikor meghallgathatják a feltöltött zeneszámokat.

A simfy csupán hétfő óta érhető el, a mannheimi egyetem két hallgatója, Christoph Lange és Steffen Wicker hozták létre. A honlap koncepciója egyszerű: bárki felteheti az internetre a személyes zenei gyűjteményét, akár másolt zenei CD-ket is. Az igazi érdekessége azonban abban rejlik, hogy ezekhez a dalokhoz bárki bárhonnan hozzá is férhet, üljön akár egy autóban vagy egy hajón.

A megoldás előnye, hogy bátran használhatja az is, aki csak szeretné egy helyen tudni a kedvenc zeneszámait és nem akar állandóan külső adattárolókat magával vinni, amikor elutazik valahová. De ugyanakkor lehetőség van a lejátszásra és a csereberélésre is. Ráadásul mindezt a jelenlegi német jogszabályok alapján legálisan teheti.

"Egy olyan helyet akartunk létrehozni, ahol a dalok legálisan hozzáférhetők bárki számára. Steffen Wickerrel tavaly több zeneletöltő szolgáltató árait hasonlítottuk össze és végül arra az elhatározásra jutottunk, hogy mi magunk alapítunk egy portált. Az alapgondolatunk egy ismert probléma megoldása volt. Biztos sokan találkoztak azzal a helyzettel, amikor valaki egy bulin vesz részt és a háttérben pocsék zene hallatszik. Milyen jó lenne ilyenkor, ha éppen nálunk lenne egy CD vagy egy külső merevlemez tele jó számokkal. Nos, a simfyvel az anélkül lehetséges, hogy ezeket az eszközöket állandóan magunkkal kellene vinnünk" - jelentette ki Christoph Lange, a simfy egyik alapítója és ügyvezetője.

"Egy sikeres regisztrációt követően, bárki azonnal megkezdheti a kedvenc dalai feltöltését. A rendszerünk támogatja az iTunes adatbázisával való szinkronizációt és bárki hozzáférhet mások által feltöltött zenékhez is. Lehetőség van új barátok megismerésére és az ő meghívásukhoz. Egyetlen kattintással közzétehetők az egyes nóták információi (előadó neve, dal címe és szövege stb.)" - tette hozzá a hallgató. A simfy kicsit olyan, mint a flickr, csak itt nem a fotók, hanem a zenék kerültek a középpontba.

A jelenlegi német szerzői jogi szabályozás szerint mind a magáncélú másolatok készítése, mind azok továbbadása meghatározott számú személyeknek legális. Persze kérdéses, hogy mit szól majd mindehhez a zeneipar. De Langénak erről is megvan a maga véleménye: "Nagyon szomorúnak tartjuk, hogy a zenehallgatást egyre inkább kriminalizálják és a pozitív példákat a háttérbe szorítják."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #7
    Ilyen erővel semmilyen külföldi hírt ne olvass, ha nincs közvetlen érdekeltséged...
    Azért csak németeket invitálnak, mert az említett törvények németekre vonatkoznak.
  • Yoshimitsu #6
    Achtung! :S

    Tud valaki segíteni hogy hogy kell megszüntetni a regemet ezen a lapon? :S
    Mert kíváncsiságból beregeltem, de nem akarom használni...
  • Yoshimitsu #5
    Arról nem is beszélve, hogy ha megkíséresz regisztrálni, akkor a lakhely témában csak német városok vannak. Szóval nem is szánták nemzetközninek a dolgot szerintem. Nem is értem ez a hír mit keres itt. Sajnos úgy néz ki semmi közünk hozzá... :(
  • Yoshimitsu #4
    MÉ? SG-nek van angol felirata?
    Különben is ez egy új nyelvtanulási alternatíva. :D Ha zenét akarsz hallgatni tanulj meg németül. :D
  • FoodLFG #3
    Ver is de inglis felirat ? :Ð
  • echo #2
    mindegy a helyi kiadó maffia majd nyom nekik egy kis reklámot úgy is a fenyegetéseikkel és akkor majd menni fog :)
  • Tobacco #1
    hát nem egy nagy duranás az oldal