Berta Sándor

Roamingdíj-csökkentés - új javaslatcsomag

Új fejezetéhez érkezett a nemzetközi barangolási mobiltelefonálási díjak mérséklésének hónapok óta húzódó ügye. Az európai uniós tagállamok kormányai és az Európai Parlament képviselői ugyanis egy új tervezetről állapodtak meg.

Mint ismeretes, az Európai Unió tagországainak távközlési minisztereinek tanácskozása után Viviane Reding európai uniós biztos még percenkénti nettó 50 eurócentes roamingdíjat említett, hozzátéve, hogy az Európai Parlament 42 centet tartana megfelelőnek. Michael Glos német gazdasági miniszter azonban a kisebb mérséklés mellett állt ki és ebben támogatta a GSM Association szakmai szervezet is. Az Európai Bizottság erre válaszul jelezte, hogy akár 70 százalékos csökkentést sem tartana elképzelhetetlennek.

A mostani brüsszeli tanácskozások eredménye viszont teljes új helyzetet teremthet. A legújabb javaslatcsomag szerint a külföldre irányuló beszélgetések díja ezentúl percenként legfeljebb 49 cent plusz áfa lenne, míg a beérkező beszélgetéseké 24 cent. Az új tarifa már idén júliustól érvényes lehet, azonban a változás igazán csak augusztustól lesz érezhető. A tagországoknak nem kötelező külön törvényt alkotniuk. A mobil szolgáltatóknak az ügyfelek tájékoztatására egy hónap áll majd a rendelkezésükre. Aki októberig nem dönt, hogy marad-e a régi tarifánál vagy az újat választja, az automatikusan az új csomagba nyer besorolást.

A szabályozás három évig érvényes. Addig a 49 centes ár folyamatosan csökkenni fog, előbb 46, majd 43 centre, míg a fogadott hívások percdíja 19 cent lesz. Brüsszelben azonban arra számítanak, hogy a mobil szolgáltatók akár még nagyobb mértékben is csökkenteni fogják a roamingdíjakat. "Ezek nagyon felhasználóbarát árak" - közölte Paul Rübig, az osztrák ÖVP európai parlamenti képviselője.

A tervezetről ma tárgyalnak a 27 európai uniós tagállam képviselői, majd ezt követi az Európai Parlament jövő heti ülése és egy júniusi miniszteri egyeztetés Luxemburgban. A tanácskozások után gyakorlatilag - a mobil szolgáltatók kivételével - minden fél elégedetten nyilatkozott. Michael Glos német gazdasági miniszter elmondta, hogy hosszas tárgyalások után vannak és szinte már elérték a céljukat.

"A szabályozás egy versenypiacon sosem jó" - hangsúlyozta Stefan Zuber, a T-Mobile szóvivője. A BITKOM német szakmai szervezet elhibázottnak és a piaci versenynek ártónak tartja a lépést. Nem osztja ezt a véleményt Giles Bryan Chichester brit konzervatív európai parlamenti honatya, aki szerint az új szabályozás új versenyhelyzetet teremthet.

A Passauer Neue Presse rámutatott, hogy a mobil szolgáltatóknak évente ötmilliárd eurós forgalmuk származik a roamingdíjakból, ez az összforgalmuk hat százaléka. A díjak mérséklése minden harmadik európai uniós állampolgárt érinti, ez körülbelül 147 millió előfizető. A roamingdíjak az Európai Bizottság becslése szerint évente 8,5 milliárd euró költséget jelentenek - elsősorban a vállalatoknak. Brüsszel tehát egyértelműen kiállt a mérséklés és ezáltal a cégek, illetve a felhasználók érdekei mellett.

Michael Bobrowski, a német Fogyasztóvédelmi Központok Szövetségének (VZBV) távközlési szakértője ugyanakkor korántsem volt felhőtlenül boldog és leszögezte: "Ez csak az első lépés. Nem vagyunk teljesen elégedettek. Ugyan nem valósultak meg a korábbi tervek és ez örömteli, azonban csak akkor örülhetünk majd, ha az új árak már idén nyártól érvényesek lesznek. Viszont nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy Viviane Reding 70 százalékos roamingdíj-csökkentési elképzelései nem valósultak meg. Szintén komolyan meglepődtünk azon az állásponton, amit a vitában több ország, köztük például Nagy-Britannia és Spanyolország kormánya képviselt, akik a saját cégeik érdekeit védték. Ez csupán nacionalista önzőség volt."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Punker #3
    nem is keveset
  • Cat #2
    roamingról van szó, szerintem most is fizetsz ha külföldön fogadsz hívást.
  • Akuma #1
    "míg a beérkező beszélgetéseké 24 cent."

    Mivan? Tán még nekem kell fizetni azért, ha engem valaki felhív??