Berta Sándor

Németországban zöld utat kapott az Ultra Wideband

A Német Szövetségi Hálózatfelügyelet kijelölte azokat a frekvenciákat, amelyeken a jövőben az Ultra Wideband (UWB) technológiákat lehet majd használni.

A hivatal döntése értelmében a vezetéknélküli USB és más megoldások a jövőben szabadon alkalmazhatók a 30 MHz-től 10,6 GHz-ig terjedő frekvenciatartományban. Az UWB technológiák lehetővé teszik, hogy az adatokat csupán néhány méteres távolságba nagy sávszélességgel, a vezetéknélküli USB (WUSB) esetében például maximum 480 Mbps sebességgel, továbbítsák a kompatibilis készülékek. Ezek a hálózatok és eszközök így ideálisan használhatók egy épületen, egy lakáson vagy egy emeleten belül az információk gyors továbbítására.

Ráadásul az UWB technológiák használatával végleg a múlté lehetnek a zavaró kábeltengerek és a szabad frekvenciáknak köszönhetően vezetékek nélkül kapcsolathatók össze egymással a számítógépek, a nyomtatók, a külső merevlemezek, a monitorok, a szkennerek, a billentyűzetek, az egerek, de akár a televíziók, a projektorok, az asztali DVD-lejátszók és -írók, valamint a HiFi-berendezések is. De felmerülhet a technológia alkalmazása az egészségügyi rendszerek közötti adattovábbításban, a különböző mérőműszerek összekötésénél vagy az objektumvédelemben, ahol eddig a kis sávszélesség volt a legnagyobb probléma.

A Német Szövetségi Hálózatfelügyelet ugyanakkor közölte, hogy a jövőben is figyelemmel kíséri ezt a területet és meg fogja vizsgálni az UWB technológiák alkalmazásának hatásait. A hivatal a döntésével eleget tett az Európai Bizottság tavaly február 21.-i határozatában előírt kötelezettségeinek. A felügyelet bejelentése rövid időn belül új lendületet adhat az Ultra Wideband technológiák fejlesztésének és így várhatóan hamarosan megjelennek a piacon az első kompatibilis eszközök is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #13
    Honnan tudod, hogy sejten belül milyen frekvenciák vannak, vagy mik zavarják.
    Újabb kutatások szerint (bár értelmesebbek korábban is sejtették) 1-1 idegsejt is "számol" épp eleget.
  • Tomasz Man #12
    Egyszerre mindent azért nem fog tudni ez sem fennakadás nélkül lekezelni valószínűleg, gondolok itt egy általános számítógép konfigra. Az persze jó lenne, ha nem kellene mindent össze drótozni mint most, de hogy monitort se fogok ezzel egyhamar összekötni vidkarivl az egyszer biztos, főleg hogy nemrégen jelent meg a displayport nevezetű csati, viszont még az sem terjedt el.
    Úgy gondolom a többire biztos beválik majd, de hogy én monitort összekötni 1-2 éven belül ezzel sem fogok, azt már most tudom.
    (Arról nem beszélve, hogy majd ha valaki ezen keresztül, fog sz.gép > moncsit összekötni és elindít egy játékot, akkor vajon bírja majd frame dobás nélkül?)
  • smv #11
    De ez nem azon a frekvencián megy

    Azt azért sajnálom, hogy rengeteg idő kell még ennek mire elterjed.
  • dez #10
    Egyébként nem feltétlenül csak a teljesítménytől függ a dolog. Az idegrendszer egy elég érzékeny dolog, bizonyos frekvenciákon minimális teljesítmény is elég lehet a zavarására.
  • dez #9
    Akarom mondani jelentős károsságra. Kicsi az ugye "elmegy".
  • dez #8
    Az üzleti szempontok sokszor megelőzik az egészségügyieket. Főleg ha nincs egyértelmű bizonyíték a károsságra.
  • matt taylor #7
    Köszi a válaszokta:D
  • picurmanoo #6
    Nem hinném, mivel nem elég nagy a teljesítmény hozzá, ha akkora lenne a teljesítménye, akkor valószínűbb, hogy káros lehet az emberekre.
  • tnm #5
    tudomásoms szerint nem, de már próbálkoznak olyan, azt hiszem mágneses tereken alapuló megoldáson, amivel megoldható lenne, sőt valamennyire működik is, de nagyon kis hatásfokkal. de pl. egy billenyűzetnél pont nem sok értelmét látom

    ez vajon az FM adásokba nem fog bezavarni??, vagy addigra mire ez elterjedne, már mindnekinek digitális rádiója lesz Németországban?
  • matt taylor #4
    UWB-vel lehetséges energia átadás is? (de h*j*n fogalmaztam meg:D)
    Pl: a billentyűzethez