Gyurkity Péter

Az MSI kidobná a BIOS-t az alaplapokból

Természetesen van utódjelölt, ez pedig a MicroStar International (MSI) esetében az EFI, vagyis az Extensible Firmware Interface. Több nyelv támogatásával és beépített játékokkal tennék népszerűbbé a megoldást.

Nem tévedés, még három kisebb játék is szerepel azon a listán, amely az MSI terveiben szerepel. A cég ugyanis hamarosan piacra dobja első olyan alaplapját, amely a jó öreg BIOS helyett már egy új interfészre épül. Ez végezné el az alapvető feladatokat, a rendszer elindulásához szükséges lépéseket, könnyebben érthető és több nyelven elérhető felületet nyújtva a felhasználóknak.

Az UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) felület tartalmazná mindazon funkciókat, amelyek szükségesek a rendszer bekapcsolása utáni, ám az operációs rendszer elindulása előtti periódusban. Az ígéretek szerint az UEFI egy letisztult interfészt nyújt majd a felhasználóknak az egy operációs rendszerek között, illetve az architektúrától független mechanizmust biztosít a különböző kiegészítő kártyák inicializálásához. Érdekes, hogy a platformot jelenleg is több 64 bites operációs rendszer támogatja, míg a hagyományos 32 bites változatok között még csak most van elterjedőben.

A platform fejlesztésében az Intel fontos szerepet vállalt, ám a partnerek között ott van az AMD is, illetve olyan cégek, mint az American Megatrends, a Dell, a Hewlett-Packard, az IBM, az Insyde, a Microsoft és a Phoenix Technologies. Az MSI elsőként a P35 Neo3 jelzésű alaplapon alkalmazza majd az EFI-t, amely nevének megfelelően az Intel P35 chipkészletre épül (ennek BIOS-szal szerelt változatát már most megtekinthetjük a cég weboldalán). A kereskedelmi forgalomban várhatóan februárban jelenik meg ez az alaplap, ám azt még nem tudni, hogy a BIOS lecserélésével drágább vagy éppen olcsóbb lesz-e a fejlesztés.

A részletes specifikáció és egyes teszteszközök a szervezet oldaláról letölthetők, egy gyors regisztrálás után.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #111
    (Persze nem teljes idle-ben, hanem fut a torrentkliens a háttérben.)
  • dez #110
    3. Van egy olyan, hogy RightMark CPU Clock Utility, AMD procikhoz. Külön méri az OS által közölt, és a valódi prociterhelést. Nos, miközben az OS (WinXP) ilyen néhány %-okat jelez, a valódi terhelés szép csendben 30+%. :)
  • rigidus #109
    > Valószinüleg nem kernel space driverek rágják a memódat, hanem userspace cuccok.

    Ezt honnan veszed?
  • rigidus #108
    Szo nem volt itt szerveriparrol, sem annak a felnivalojatol.
  • rigidus #107
    1. Hogy neked miert lesz jobb/rosszabb azt te tudod. Azoknak viszont mindenkeppen akik csak azert nem tudnak megvenni egy igenyeiknek megfelelo hardvert, mert nincsen a celfeladathoz valasztott OS-re driver. Ha te nem ilyen user vagy akkor nem neked valo.

    2. Szinten egyeni szoc prob.

    3. Akkor ha nincsen kardiologus a kozeledben NE szamolj utana (benchmark), hogy az OS-ed kerneljenek mekkora az overheadje. (min 30-40%)
  • dez #106
    Fejlesztettem már PC-vel USB-n kommunikáló hw-t ipari célra. Mikrokontrollerrel volt megvalósítva az eszköz oldali USB kezelés, és nem mondhatnám, hogy túl bonyolult volt a program. Persze egy egyszerű soros port-kezelésnél bonyolultabb volt. Na és? Viszont jól szervezett az egész, jópár féle eszköz-típust alapból ismer, szabványosított protokollok vannak, amik lekezelése eleve benne van az OS alatti driverben, stb. Nem kell 0-ról kitalálni mindent (mindenkinek máshogy, össze-vissza), OS alatti driverét 0-ról megcsinálni, stb.

    Abban a többszázezer(???) soros OS driverben nem csak egyszerűen az USB port lekezelése van, hanem jópár szabványosított eszköztípus lekezelése, protokollok, stb. Neked application-programozóként nagy részével nem kell foglalkoznod, készen kapod az adatokat. Ha valamilyen nem-szabványos eszközhöz kell is kiegészítő driver, az sem sokkal bonyolultabb, mintha egy sima soros interfészről lenne szó.
  • turul16 #105
    EFI drivert ugyan azok fogják irni akik winest.
    Valószinüleg nem kernel space driverek rágják a memódat, hanem userspace cuccok.

    AZ ELLEN NEM VÉD.
  • turul16 #104
    4GFC 4.25 Gbit/sec Fibre Channel.
  • waterman #103
    nekem spec megérne +2%-al több proci időt, ha a windóz nem 4+ gigán hanem csak másfélen terjeszkedne, mert az efi-driverek megoldják.
  • turul16 #102
    SAS

    Azért ne féltsd a szerver piacot, nem fognak desktop csatolókra átállni. Nem biznisz nekik.