Gyurkity Péter

A Foxconn lehet a legnagyobb alaplapgyártó

Az Asustek Computers három részre válásával a szintén tajvani Foxconn válhat az első számú alaplapgyártóvá, legalábbis a puszta számokat tekintve. Az újonnan létrejövő Pegatron kemény ellenfél lehet.

A szigetország gyártói igen fontos helyet foglalnak el az ágazatban, hiszen a ranglisták éllovasai szinte kizárólag innen kerülnek ki. Most azonban érdekes helycserére kerülhet sor az alaplapok szegmensében, mivel a korábbi Asustek Computers három különböző részlegre vált szélt, amelyek mindegyik saját területére koncentrál a jövőben. Ezt használhatja ki a Foxconn, amely megszerezheti az első helyet.

Január elsejével az Asustek kizárólag az Asus márka alatt megjelenő termékekre gyártására fókuszál, igaz itt számos különböző terméket találunk. Az alaplapok egy része mellett folytatják a bővítőkártyák, noteszgépek és okostelefonok előállítását, a szerverekbe és kommunikációs eszközökbe szánt megoldások fejlesztését, valamint a multimédiás és szórakoztatóelektronikai megoldások értékesítését. Az újonnan megalakuló Pegatron Technology viszont átveszi a partnereknek szánt alaplapok gyártásának feladatát, amely a nagy többséget teszi ki, az Unihan Technology pedig számítógépházak és a PC-n kívüli piacokra szánt termékek gyártására szakosodik.


A cég Quad SLI alaplapja

A cég tavaly összesen 59 millió alaplapot szállított le, ebből azonban mindössze 13 milliót adtak el az Asus márka alatt, a fennmaradó 46 milliót a partnereknek szállították le, amelyek azután többnyire a kész konfigurációk részeként értékesítették azokat. A Foxconn a második helyet szerezte meg a maga 45 millió darabjával, olyan gyártókat megelőzve, mint a számokban szintén erős ECS, illetve a Gigabyte és az MSI. A Pegatron - folytatva az Asustek eddigi eredményét - várhatóan erős vetélytárs lehet, ám a Foxconn megkaparinthatja az első helyet.

Az érdekes fejlemény révén tehát az itthon néhány évvel ezelőttig még egyáltalán nem is ismert gyártó válhat elsővé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #26
    Ventik azért rohadnak le, mert idióták rakják össze a cuccokat. A venti a tengelyen lóg(mert a videokártyákat ugye fejjel lefelé lehet beszerelni, ami nagyon ötletes megoldás azt nézve, hogy a meleg levegő száll fölfelé, és a hideg le...), és ezért szépen elkopik, mert fordítva kéne lennie. Örültem is amikor a márkás, nemolcsó tápom második ventije, ami szintén lefelé lóg a tengelyen először megszólalt (brutális zörgés), szerencsére ha benyúlok és fölfelé nyomom a ventit(mert kb már 1 centit tud csúszni föl meg le a tengelyén), akkor bekussol de ha meglököm a gépházat, újra lecsúszik a venti, és naponta egyszer a gravitáció is elintézi ezt. Persze a szokásos helyen is van ventije, aminek semmi baja, mert vízszintbe van így nem lefelé lóg a venti.
  • Bitman #25
    Nekem 3 MSI lapom volt/van itthon kb 4 éve. Sebességileg meg vagyok vele elégedve.
    Kb 2 éve volt egy gépcsere, és így a régi gépben lévő msi 845e-max átkerült anyum gépébe. Kb fél éve halt meg, de valami alkatrészt próbáltam ki benne, így ez saját hibámnak is mondható (pontosan nem emléxek, bár mintha a kipróbált alkatrész mégis működőtt volna ezekután, na mind1, különös halál).
    2 éve az új gépbe egy 915P Combo került, Prescott magos procival, meg voltam vele elégedve, amíg most nyáron egyszer csak azt mondta egy lefagyás után, hogy helló. Garis volt még, eprsze nagyker garilevél nem lett meg azóta se, pedig az összes papírt gondosan, egy helyre elteszem.
    Vettem bánatomban egy 945P Neo 2-t. Ezzel is meg vagyok elégedve, még semmi gond nincs vele, remélem még jó sokáig így lesz.

    Az utóbbi két szegény alaplap nonstop megy, amikor itthon vagyok úgy is mindig gépezek, felesleges kapcsolgatni.. Ahhoz képest sztem egész jól bírják... :D
    Passzív cpu hűtés (ninja scythe), házat normálisan szellőztetem 12, 8, 8 centis ventikkel (hátul, oldalt, elől). Rendszeresen karbantartom, mármint portalanítom, stb.

    Sztem jól bírják, bár a portalanítás és az "odafigyelés" sztem alap dolog, ha hossszútávó működést várunk. Rendszergazdánál melózok, sok ügyféltől fél-1 év után visszakerül a gép mindenféle hardver hibával: memória, alaplap, táp, processzor (kb ebben az előfordulási sorrendben). Igaz egy iylen bedöglött gép házának felnyitásakor nem is szoktam csodálkozni, hogy megdöglik benne valami. Cpu, táphűtőn áll a por, alaplap chipset hűtőbordán szintén rohad a dzsuva, videókártya hűtő természetesen áll egy helybe.

    OFF: Vga hűtésen szoktam kiakadni. Oké, hogy low-cost pár e ft-os vga kártyáknál bedöglik a ventilátor, de amikor valaki vesz egy 40-50-ezertől a csillagos égig kategóriájú kártyát, akkor azért elég gáz sztem, hogy hűtő meghal mindegyiken. Történt ez nálam is egy Gecube x700Pro-n, pedig én aztán havonta kifújom porpisztollyal, tehát nem elfogadható a poros volt, és beragadt, és így aztán persze tönkrement dolog. Nálam a 2 éves állandó működés teljesen kikoptatta a csapágyát, és megszorult a forgó rész... Ennyit erről, szervíz persze közölte, hogy nem cserélnek hűtőt, komplett kártyacsere.. Na itt mondtam, hogy valami gyárilag izmos passzív hűtésűt, ~ ugyanilyen teljesítményűt veszek, és teszek rá egy 8 centis ventit, és boldogan megy évekig..
  • RealPhoenixx #24
    Tinman: egyetertek veled.

    Ettol fuggetlenul Asus, MSI, GIAGABYTE lapjaim voltak szinte csak es kizarolag, bar masnak tettem ossze foxos lappal is gepet, a lenyeg, hogy en inkabb igy latom: az asztali felso kategorias (35e feletti erteku uj lapoknal, de sokkal inkabb ertem azt amit irok a 45-50e feletti uj lapokra) altalaban akkora gebaszok nem szoktak lenni.
    A GIGABYTE tenyleg kiba modon hajlamos a garancialis hataridon tuli tonkremenetelre, olykor meg a felso kategorias asztali lapok eseteben is :)
  • Mentrid #23
    Amugy alaplaptol eltávolodva... Tudjátok menyi nokiát legyárt naponta hazánkba foxconn és egybe sincs beleírva hogy foxconnba gyártoták, és a motorolák nagyrészét is ő gyártsa mondjuk azt nem magyarországon... Foxconn már a spájzba van, igazat bevalva már lasan ővé a spájz..
  • Inquisitor #22
    Hát mondjuk Apple cuccok pont Asustek szerintem.
  • Inquisitor #21
    A Foxconn "szar"? Persze, azért használják az alkatrészeit 1,5 évtizede a márkás gyártók az alaplapokhoz, meg ezért gyártja majd az összes GF8-at a "nagy márkáknak", mert szar??? Lol.
    Egyébként érdekes a cikk eleje, úgy tudtam már 2006 óta a Foxconn a legnagyobb alaplapgyártó ...
  • 2097 #20
    Én sosem csinálom win alatt föleg mióta haveromnál is kiakadt az MSI BIOS törlés után, csak neki még ment a gépe, de amikor megpróbálta újra elinditani a flash-elő prg-t akkor azt mondta nincs BIOS és ezzel a lendülettel ki is lépet. Sajna P5B Deluxe-omon nem volt kivehető a BIOS chip.
  • Yv@n #19
    Én a P5WD2 Deluxe-omban flasheltem félre vista alatt a biost, nem kevés vidám percet szerezve ezzel magamnak :)

    Teljesen hazavágta, crash free bios ide, EZ recovery oda. Mázli volt hogy volt ugyanilyen lap az ismeretségben így azzal egy hotswap után visszaflasheltem a hazavágott chipbe a jó biost, és azóta megy hibátlanul :)

    Az első bios reset előtt azonban dobott a lap egy olyan feature-t, hogy ha áramot kapott a gép, akkor felkapcsolt kb 5 másodpercre, midnent maxon megindított, majd lekapcsolt...ilyet előtte és azóta sem láttam.
  • 2097 #18
    Nekem eddig sok ASUS lapom volt. PL a P4B533-am még mindig üzemel akinek eladtam; P4C800-am hamar feladta a harcot; P4P800-am most halt meg uncsi tesomnál; P5WD2 na igen néha percekig tartott mire átléptük a BIOS képernyöt mikor beleraktam Pentium D 930-at, sima P4-el jó volt; P5B Deluxe (BIOS CRASH FREE EH!) BIOS törlése után kifagyott és mondanom se kell többet nem indult el (mondjuk volt valami gondja a déli hidnak AHCI-ben nem volt valami stabil); Commando ezzel jelenleg nincs semmi bajom.
    De sajnos a szerviz tapasztalataim szerint ASUS-ból adunk el a legtöbbet és arányos nézve ez a legmegbizhatóbb.
    Lehet a sors ironiája, hogy az enyém mindig valami hibás .... !
  • RecoPhile #17
    Nekem eddig ASUS lapom volt. Van is egy ami vagy 4 lassan 5 éves és kiválóan működik. Eddig csak vga és 1 winnyót kellett kidobni.
    Most a konfigomban (mert a régit apámnak adtam) ASUS M2N-E SLI. (AMD procival) Eddig nekem nem volt bajom, majd egy bios frissités után kiderül. :)
    Én mondjuk foxconn-t nem ismerem, de még hallani is most hallok. :D