Gyurkity Péter

AMD: nyílt BIOS Gigabyte alaplapon

Az AMD támogatásával első alkalommal mellékeltek nyílt forráskódú BIOS-t asztali gépbe szánt alaplaphoz, amely lehetővé teszi annak alapvető módosítását, jobban illeszkedve a fanatikusok igényeihez.

A jelentés szerint a processzorgyártó egyik mérnöke a Gigabyte M57SLI-S4 jelzésű alaplapját módosította, kicserélve az eredeti BIOS-t egy nyílt forráskódú változattal. A lépéstől elsősorban a Linux felhasználók, azok közül is főként a fanatikus modderek várnak előrelépést, hiszen megnyílt az út a hatékonyabb órajelhúzás, valamint a kompatibilitási problémák kiszűrése felé.

Jelenleg azonban még meglehetősen sok a kérdőjel a projekt körül, amely a Free Software Foundation jóvoltából LinuxBIOS néven indult még 1999-ben. A kísérleti példányként használt alaplappal nincs gond - nForce 570 SLI chipkészlet, AM2 foglalat, DDR2-támogatás, két PCI Express x16 illesztő, RAID és FireWire -, ám még a fejlesztéshez közel állók sem igazán tudnak választ adni arra, hogy a nyílt forráskód és az ezzel járó egyszerű módosítási lehetőségek mennyi előnnyel járnak. Néhányan kompatibilitási és stabilitási problémáktól tartanak, mások inkább azt emelik ki, hogy a saját - moddolt - BIOS-ok révén kiszélesíthetik a túlhúzási korlátokat.



Amint arról korábban beszámoltunk, az ingyenes BIOS az FSF szerint jobban kedvezne a számítógépek alapvető funkcióit kezelő alkalmazások fejlesztésének. Ezek ugyanis jelenleg néhány cég kezében vannak, akik óvatosak a licenceléssel és szigorú korlátokat állítanak fel a telepítéssel és használattal kapcsolatban. Többségük nem hajlandó információval szolgálni a felépítéssel és a működéssel kapcsolatban, így a problémák elhárítása is akadályokba ütközik.

A Linux platform fanatikusai éppen ezen korlátok megkerülésében reménykednek, a jobb órajelhúzásra és a hibásan kikerülő BIOS-verziók gyors javítására hivatkozva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MrPrise #14
    Nekem új a memóriadriver és a CPU driver fogalom. Hogy érted ezeket? Ha memóriadriver alatt az OS memóriakezelését érted, akkor ok, bár ebben az esetben nem túl szerencsés drivernek hívni, mert ugye a driver az sugalja, hogy nélküle használhatatlan a dolog. A memória pedig használható, mert ugye tudsz belőle olvasni és bele írni már boot közben is. A CPU driver-t viszont még ennyire sem tudom magyarázni...
    Egyébként meg a driver az OS és a HW között helyezkedik el. Ugyanis a drivert egy OS-re írják egy adott HW-hoz és a feladata, hogy az OS egy egységes felületen tudja elérni a különböző gyártmányú, de hasonló feladatra szánt eszközöket (absztrakció).
  • irkab1rka #13
    "Ugyebár most úgy néz ki a dolog, hogy az OS és a HW között helyezkedik el a driver."

    Hát ez azért elég durva volt :)) Attól, mert néhány drivert utólag raksz fel, attól még a driverek az operációs rendszer szerves részát alkotják. Ugyan, szedd már ki az oprendszerből azokat a drivereket, amik a prociért a memóriáért vagy a megszakításokért felelnek. Vagy tudod mit, ne is nevezd őket drivernek, mert akkor nem fér bele az elméletedbe.

    Az EFI-ről meg talán annyit, hogy nézzétek már meg, hogy mióta milyen sebességgel halad a fejlesztés, és milyen színvonalat sikerült elérni. Linuxon a Via chipseteknek soha nem lesz rendes támogatása, a SIS-sem ad ki semmilyen infó (még videodriverhez sem) és hát azért nem elhanyagolható részét alkotják a piacnak. Ha nagyon ráérsz, foglalkozz vele. Bár szerintem a fafaragásban több sikerélményed lesz :)
  • MrPrise #12
    Anno direkt a dualbios miatt vettem Gigabyte alaplapot, mert a LinuxBIOS-szal akartam szórakozni. Sajnos akkor még (szerintem még most sem) nem támogatták az alaplapomat (7vaxp) :-( Írtam nekik, de azt válaszolták, hogy a Via valószínűleg sosem adja ki a támogatáshoz szükséges infokat. Talán majd most változik a helyzet?
  • Athlon64 #11
    Ugyebár most úgy néz ki a dolog, hogy az OS és a HW között helyezkedik el a driver.
    Ha a drivereket nyílt forráskóduan készítenék akkor szerintem minden rendszerre alkalmazható lenne az.
    Viszont amenyiben az EFI alól lehet a drivereket úgy cserélgetni, hogy az OS-t nem kell elindítani, akkor az azért jó mert egy rossz driver esetén könnyebb annak cserje.
    Bár a WinXP-ben a hibás driverek okozta kellemetlenségeket könyen vissza lehet csinálni, ha nem kapcsolja ki a Rendszer-visszaállítás funkciót.
    Nekem ez a módszer épp a hétvégén mentet meg egy hosszas driver kigubancolástól. A problémát egy webcam drivere okozta, ami az USB-t hülyítette meg.
  • stain #10
    Hát az EFI egy sokat tudó alaplap esetén elég hasznos lenne. Most egy két videó kártyával ellátott, külön RAID vezérlő kártyás gépen már le kell tiltigatni eszközöket, mert nem fér be a shadowba. De ha csak én vagyok béna, hogy nem tudom mit kell átállítani, akkor szóljon valami :)
  • kvp #9
    "Te komolyan ugy akarsz letolteni drivert, hogy EFI -bol hajtodik vegre ? Az miert is jo neked ? Egyebkent az alaplapi program gyartojanak, mi koze kene lennie ahhoz, hogy en, hogy toltok le drivert?"

    Az efi arrol szol, hogy a teljes rendszer az osszes driver-rel elerheto mar a boot soran is. Ez azert jo, mert innentol nem os fuggo driver-ek szuletnek hanem az efi szabvany szerintiek. Ez foleg az alternativ operacios rendszereknek jo, mivel igy minden os ami efi kompatibilis kotelezoen kap driver-t mindenhez. A regi bios is ilyen volt, nem voltak driver-ek, csak a bios-t hivta mindenki. Az egyetlen ceg akinek nem erdeke az efi az a microsoft, ezert is van hogy mar csak a windows kompatibilis pc-kben van bios, minden mas mar efi-t hasznal. (pl. az apple is) Nem x86-os platformokon foleg az open boot szabvany terjedt el, ami az efi platform es gyartofuggetlen megfeleloje. (itt a driver-ek forraskodja van a kartyak rom-jaiban, es a rendszer inditaskor fordit vagy ertelmez) Ilyet hasznal a sun, az ibm, a regi ppc-ken az apple es meg az olpc project is.

    "Alpha munkalomasokon is , valmi igen mokas dolog figyel, parancsokkal mondhatod meg neki mit szeretnel :)"

    Igen, az openboot-ra is jellemzo az 'ok' prompt es a parancssor, de ilyen az efi is. Ha ennel tobbet akarunk az mar kulon programot igenyel, amit a felhasznalo vagy a gyarto valaszt ki. (tehat a bios kepernyok is egy rom-bol futo os-nek szamitanak, mint amilyen a regi ibm ps-esekben is volt)
  • turul16 #8
    En is lattam olyan biost, elsore mokas volt,neztem is hol tart mar a tudomany...:)
    De amikor gyakran akkartal benne turkaszni, felboszantot a sok egerezes. Ha meg megdoglott a patkany meg szarabb volt kezelni.
    Suli patkanyai sem voltak a legfittebbek :)
    Akkoriban azon is elgondolkoztam, hogy vajon mennyivel nagyobb eprom kell neki, es az mennyivel dragabb. Manapsag x megas flasek vannak, relative olcsoert, de akkor nem volt olyan olcso egy 64k eeprom.

    Alpha munkalomasokon is , valmi igen mokas dolog figyel, parancsokkal mondhatod meg neki mit szeretnel :)

    Te komolyan ugy akarsz letolteni drivert, hogy EFI -bol hajtodik vegre ? Az miert is jo neked ? Egyebkent az alaplapi program gyartojanak, mi koze kene lennie ahhoz, hogy en, hogy toltok le drivert ?
  • Athlon64 #7
    Na igen. Úgy lehet letölteni drivert, hogy az egész műveletet EFI-ből hajtom végre.
    De szerintem ezt is meg lehet oldani BIOS-al.
    Még a 486-os időkben volt egy AMI WinBIOS-os Shuttle alaplapom. Ebben nem a hagyományos BIOS-volt, hanem grafikus felületű és egeret is lehetet használni.
    Nekem nagyon tetszett, de mégsem terjedt el.

    De szerintem EFI nélkűl is meg lehet lenni.
  • turul16 #6
    "One of the stated goals of EFI is to protect hardware vendors "intellectual property"[citation needed]. This raises security concerns and notably makes creating a free software BIOS impossible."

    EFI fos. (es nem foss. foss!=fos) EFI a nagytestver eszkoze.

    Ugy tervetem, hogy a kov. alaplapom olyan lesz amire lehet linux/open BIOS-t tenni, ezek szerint mar gyarbol olyannal kaphatom :)
    Ez az alaplap szimpatikusnak tunik..
  • csorfab #5
    http://en.wikipedia.org/wiki/Extensible_Firmware_Interface#Services

    Csemegézz...
    Modernebb, több kényelmi funkció, stb