Gyurkity Péter

Veszteséges a HD DVD-lejátszók gyártása

Legalábbis az iSuppli szerint, amely ízekre szedte a Toshiba asztali üdvöskéjét. A vizsgálat eredménye: a HD-A1 jelzésű lejátszó előállítása 700 dollárba kerül, vagyis a cég 200 zöldhasút bukik minden egyes példányon.

A piackutató cég az elmúlt héten vette közelebbről szemügyre a Toshiba által elsőként megjelentetett HD DVD-lejátszót. Vizsgálatukban arra a következtetésre jutottak, hogy a vállalat nagyjából 700 dollárt, de valószínűleg még ennél is többet költ egy-egy példány legyártására, vagyis súlyos áldozatot hoznak a szabvány sikere érdekében. Mindez azért, hogy elhódítsák az elsőnek kijáró kitüntető címet, és a még PlayStation 3 megjelenése előtt bebiztosítsák előnyüket.


Toshiba HD-A1

Az iSuppli szakértői 674 dollárra becsülik a komponensek összértékét, amire még rájön az összeszerelés, a terjesztés, a marketing, a dobozolás és természetesen a szoftverfejlesztés költsége. A tengerentúlon azonban mindössze 500 dollárt kóstál egy ilyen készülék, vagyis a Toshiba közel 40 százalékot bukik minden egyes példányon, ami meglehetősen nagy ár a siker reményéért. Ezt az arányt szokatlannak tartják, pláne annak tudatában, hogy a PS3 nagy valószínűséggel sikeres debütálásra számíthat, vagyis a gyorsaság és az alacsonyabb ár nem biztos, hogy megoldást jelent a Toshibának.

Az optikai meghajtó egység 200 dollárt tesz ki, míg a legnagyobb hányadot, 366 dollárt, az integrált áramkörök és a beépített memória együttese teszi ki. E két fő összetevő mellett eltörpülnek az egyéb komponensek, ezek közül egyedül az elektromechanikus (40 dollár) és a tisztán mechanikus rész (21 dollár) képvisel értékelhető részarányt. Processzorként egy Intel Pentium 4 chipet alkalmaztak, míg az eltérő típusú memóriákat a Hynix (1 GB DIMM), az M-Systems (256 MB flash) és a Spansion (32 MB MirrorBit flash) szállította. Nem csoda, hogy az iSuppli egy belépő szintű PC és egy csúcskategóriás DVD lejátszó keverékének minősítette a masinát.


Panasonic DMP-BD10

A Panasonic időközben megerősítette, hogy szeptemberben jelentkezik saját fejlesztésű Blu-ray megoldásával, amelyet egy új házimozi rendszerrel és plazmatévével egy időben dobnak piacra a tengerentúlon. A DMP-BD10 1300 dollárt (mintegy 280 ezer forint) kóstál majd, vagyis vetélytársaihoz hasonlóan nem lesz olcsó játék. A Toshiba legnagyobb ellenfele azonban természetesen a PS3 lesz, amely beépített lejátszóval érkezik majd - ha végre elkészül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Neurotoxin #39
    Hiányolom a "holnap veszek kettőt" hozzászólásokat.
  • dez #38
    japán :)
  • dez #37
    Valószínű - már DivX-esből is volt HD-t bíró. (Hivatalos film csak pár japány nyelvű volt hozzá.)
  • dez #36
    Hol kellene lennie?
  • Neurotoxin #35
    Nade, hol van Bíró András?
  • turul16 #34
    Toshiba másik Tescoban vásárol, extra kedvezményes árakkal, törzsvásárlói kedvezményel...
    Az alkatrész árak erősen függnek attól ki kérdi, ill. menyit akkar venni.
  • shabba #33
    A HD-DVD és Blue-ray lejátszók eljövetelével az ilyen dekóder chipeknek új piaca nyílik a Set-top Box-ok után, nagy valószínűséggel tömegesen itt lesznek még felhasználva.

    Aztán majd ha az áruk még tovább mérséklődik akkor majd jönnek az olcsó kínai DivX lejátszók második korszaka, ahol már a HD H.264 és VC-1-es kódolás támogatása lesz a cél. Az ilyenek első szériáiba lehet még bele sem raknak majd HD meghajtót hanem marad a DVD játékos és az azokra HD-DVD, Blue-ray-ről,HDTV streamből kódolt 1 DVD-s RIP-ek amikből már most is lehet felelni a neten. Aztán majd ha az árak még tovább csökkenek jön egy újabb generáció amiben már a játékos is HD lesz.
  • shabba #32
    A Broadcom már 1.5-2 éve demozik és tesztrendszereket épített saját dekoder chipjével ami HD szinten vitte a H.264 vagy VC-1 szabványokat akár 40-50Mbps bitrátáig, hang dekódolással együtt. Ennek a chipnek folyamatosan jöttek ki az új reviziói, tavaly ősszel már olyan szinten véglegessé vált hogy a tömeggyártás is megindult belőle Set-Top Box-ok számára és más elektronikai eszközökhöz. Késő ősz után pedig a többi elektronikai gyártó is sorra jelentette be a saját dekóder chip megoldásainak megjelenését.

    A legújabb chip változatba idén tavasszal került bele több új hangszabvány támogatása, és finomhangolták az eljövendő HD-DVD,Blue-ray tartalmakhoz. Ez a kis dekóder chip elég sokat tud, hisz 27x27mm méretben 2.5w fogyasztás mellett remekül viszi a HD tartalmak dekódolását, és nagytételben 10ezer darabos rendelés esetén úgy emléxem 35 dolcsiért vesztegetik.

    BCM7411 PDF

    Azóta készültek újabb, komplexebb dekóder egységek, System on Chip formájában ahol a dekóder egység kiegészül egy komplett vezérlő elektronikával egy chipbe integrálva, kezelve a memóriát, sata meghajtót, usb-t, kis MIPS proci beleintegrálva a menükezelés és egyéb vezérlési feladatok ellátására, stb.

    Sőt ezek a System On Chipek, már két HD folyam egyidejű dekódolásával is megbírkóznak szóval ezek teljesítményben dupla annyit tudnak mint az előző szimpla dekóder chip.

    BCM7400 PDF

    BCM7038 PDF

    Hogy ezek mennyibe kerülnek arról nem láttam adatot de mivel jóval komplexebb egységek biztos elkérnek értük száz dolcsi körüli árat. Ezekből építik a gyártók az új H.264-es Set-top Boxaikat amiket a jelentősebb nagy tv társaságoknak kínálnak év eleje óta, mivel a nagy társaságok megkezdték a migrálást MPEG-4-re saját hálózatukban. Ezen kívül telekom fronton az IPTV szolgáltatást indított cégek is ugyanúgy veszik ezeket a Set-Top Boxokat és a nagy műhódas szolgáltatók is ugyanúgy térnek át HD H.264-re, itt Európában már helyből így is kedtek tavaly ősszel az első fecskék és azóta más országokban is hasonlóképp folytatták a többiek.
  • shabba #31
    Szerintem ez még egy ilyen demo termék, gondolom nincsenek letisztulva a dolgok ezért inkább beleraktak egy általános célú procit is ha minden kötél szakad akkor azzal még közbeavatkozhatnak bizonyos fokig egy új firmware keretében.

    Szerintem a későbbi végleges termékekből ez ki lesz herélve és csak a célchipek maradnak hisz úgy lehet igazán komplex és olcsó cuccokat gazdaságosan előállítani.
  • saba30 #30
    Hát akkor, meg nem értem, az osd menünek kell a P4, esetleg későbbi funkció bővítés esetére, az új firmware-t nem ARM kódban akarják programozni, hanem x86-ban, fene tudja, de van még 5letem.