Gyurkity Péter

31 hüvelykes OLED a Samsungtól

Kisebb meglepetést okozott a vásárlók és a gyártók körében a Samsung SDI, miután jelezte, hogy 31 hüvelykes kijelzőt mutatnak majd be a januári CES alatt. Sorozatgyártásba azonban csak a 14 hüvelykes változatok kerülnek.

A cég terveiről a Reuters cikkében olvashatunk, amelyből többek között kiderül, hogy a CES-kiállítás alatt egy 31 hüvelykes aktív mátrixos OLED-televízióval örvendeztetik majd meg az érdeklődőket. Ezzel elhódítják a legnagyobbnak kijáró címet, ám arról - sajnos - nincs szó, hogy a készülékek hamarosan a boltok polcain is megjelennek. Ahogy a riválisoknál ez már korábban kiderült, a Samsung számára sem éri meg jelenleg a nagyobb méretű példányok piacra dobása, így maradnak a kisebb változatoknál.

Ezek a kisebb változatok pedig a 14 hüvelykes kijelzők lesznek - ezek már jövőre legördülnek a cég futószalagjairól, amint azt Yoo Eui-jin, a Samsung SDI AM-OLED csapatának feje elárulta. Arról nem voltak hajlandók beszélni, hogy pontosan mely cégek érdeklődnek a megoldás iránt, ám annyit megtudhatunk, hogy több partner neve is felmerült, így nyilvánvaló, hogy a gyártók körében is nagy a kíváncsiság az új generációt képviselő készülékek iránt. Korábban egyébként a Sony számított elsőnek, hiszen 27 hüvelykes prototípusukat a 11 hüvelykes, kereskedelmi forgalomba szánt példányok követték.

A Samsung fejlesztői részlege saját prototípusukról annyit árult el, hogy a kijelző vastagsága mindössze 4,3 milliméter, ami alig egytizede a hagyományos LCD-nél megszokottnak. A 31 hüvelykes készülék élettartamát 35 ezer órára becsülik, ezzel szintén magukénak mondhatják a legjobb teljesítményt.

A költségekről nem szóltak, ám ezek nyilván horribilis szintet értek el, hiszen a Sony is havi 2000 példányban korlátozta a 11 hüvelykesek gyártását és még most is pénzt veszít minden egyes darabon. Egyedül a mobil készülékekbe szánt apró változatok nyereségesek, így még várnunk kell a nagyobb példányok megjelenésére.

Ez minden bizonnyal 2009-ben, vagy 2010-ben következik majd be, a gyártók szerint ugyanis 2-3 éven belül indulhat meg legkorábban az LCD és a plazma lassú felváltása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • archkoven #38
    Köszi. egy újabb nvidia lesz, 8800gt vagy jobb, azokon meg már úgy nézem már minden van dual link dvi.
  • dez #37
    Elég jó. Az Eizo-é számottevően jobb (többites színfeldolgozás és megjelenítés, stb.), de gondolom lényegesen drágább is. A többit nem néztem.
    (Vigyázz, ezeket a nagyképeseket nem lehet bármelyik kártyával full natív bontásban hajtani, dual-link DVI-s kell hozzá. Az újabbak többsége már ilyen.)
  • archkoven #36
    A samsung 305t szerinted jó, vagy van jobb? Csak otthoni felhasználás, semmi professzionális.
  • dez #35
    A Xerox is gyárt többfélét, szal a márka nem biztosíték.
  • dez #34
    Vannak elég jó LCD-k (igencsak eltérő működésmódú panelekkel), meg olcsó gagyik is. Találgass, a tömeg melyiket veszi.
  • dez #33
    1. Xerox? Inkább Relax. Vagy Xanax.
    2. És ugye az ablakból rád eső fény által megvilágítva nem is tükröződsz...
  • dez #32
    "Osszeilleszteni meg lehet, csak az illeszto aramkor jelenleg kb. 1 centi szeles csik, a keretnel is ilyenek vannak."

    Nem probléma, ha csak a panel 2 oldalán vannak ilyenek, mint pl. egyes LCD paneleknél.
  • dez #31
    "úúúúú de fogok röhögni, ha végre kijönnének a SED panelek az oled előtt, egy új teknológia szebb képpel mint amit az oled tud, olcsó megalósítás, nagyon nagy élettartam, 100000 : 1 kontrasztarány."

    Az OLED-nek is lehet 100000:1 kontrasztja, sőt nagyobb is.
    Színben sem lesz feltétlenül jobb a SED. Legalábbis nem annyival.
    A SED jóval drágább lesz.

    "Ha ezek kijönnek akkor oled nem fog kelleni senkinek sem."

    De, mert 1. olcsóbb, 2. könnyebb, 3. majdnem ugyanolyan jó.
  • dez #30
    "Az oled ugyanez csak kis meretben es integralt aramkorokbol."

    Plusz szervetlen helyett szerves anyagokból. Ez nem elhanyagolandó, lásd O, mint organic az OLED elején.

    "Egyebkent egy kinai ebresztooraban is talaltam oled panelt, persze csak 1 pixelnyi es 5 x 3 centis, de ugyanez a technologia."

    Találhatsz már MP3 lejátszóban, mobilban is kis pixel-mátrixos OLED paneleket.

    "Ugyanez kis pixelekbol, muanyag felvezeto tranzisztorokkal es huzalozassal adja az oled panelt."

    Plusz vannak ott aprócska ellenállások és kondik is. :) (Az aktív-mátrixos pixel-vezérlésnél valójában egy kondi "jegyzi meg" az adott szubpixel aktuális fényességét.)

    "A panelt ugy lehetne teljesen lapossa tenni, ha a meghajto aramkoroket is ranyomtatnak a hatlapra, amik jelenleg a keretben vannak es hagyomanyos szilicium alapu chipeket hasznalnak. Ugyanez felvezeto muanyagbol szelesebb lenne de vekonyabb es a hatlapon van eleg hely."

    Ezt tervezik is. (Csak nem a hátlapra, hanem hátra hajlítható széleken.)

    "A szilicium alapu led paneleknek szebb a szine"

    Miből gondolod?
  • Su0my #29
    3. xD

    az a baj, hogy .... áá mindegy, ha nem akarod megérteni, hagyjuk..