Berta Sándor

Samsung - problémákba ütközik a QD-OLED-kijelzők gyártása

A dél-koreai óriáscég egyelőre meg sem tudja megközelíteni a vetélytársai havi termelését.

A Samsung 11 milliárd dollárt fektetett be a nagy méretű Quantom Dot (QD) OLED-panelek fejlesztésébe és az azokra épülő képernyők gyártásába. A The Elec koreai portál névtelen forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a Samsung kijelzőrészlegénél nem zajlik zökkenőmentesen a QD-OLED-képernyők gyártása, mert nehézségek vannak az organikus anyagok szétválasztási folyamatában, ezért a termelés jelenleg csupán körülbelül 30 százalékos, vagy még alacsonyabb szinten van.

A problémát az jelenti, hogy a jelenlegi termelési kapacitás mellett a dél-koreai konszern egyelőre nem tudja eldönteni, hogy a jövőben érdemes-e vagy szükséges-e még több pénzt beruházni a QD-OLED-panelek fejlesztésébe és gyártásába vagy sem. Pillanatnyilag nem várható a helyzet javulása, ugyanis a nyilatkozó források szerint a jövőre is csupán 30 000 szubsztrátumos lesz a havi termelés. Összehasonlításul: az LG Display aktuálisan körülbelül 170 000 W-OLED-panelhez szükséges szubsztrátumot állít el havonta, amely közel hatszoros mennyiség. A dél-koreai vállalat menedzsmentje a közeljövőben hozhat döntést arról, hogy ha a helyzet nem javul, akkor folytatja-e a fejlesztést és a gyártást vagy sem. Az eddig invesztált rengeteg pénz miatt ez közel sem egyszerű kérdés.

A gyártónál egyébként is háttérbe kerültek a 4K-OLED modellek és az idei évben a 8K-Mini-LED-tévékre akarnak fókuszálni. A Mini-LED-ek csupán a hagyományos LED-ek méretének egy negyvened részét teszik ki és körülbelül akkora méretűek, mint egy homokszem. A Samsung első 8K Neo-QLED készülékei pár hónapon belül elérhetőek lesznek. A microLED-modellek így továbbra is luxustermékek maradnak, mivel e televíziók gyártása továbbra is rendkívül költségigényes.

A Samsung idén 3 millió 8K okostévét fog piacra dobni, a felbontásuk 7680 x 4320 képpont lesz, emellett a kereskedőkhöz kiszállításra kerül 2 millió 4K-OLED készülék is. Az elképzelések szerint az utóbbiak közül 500 000 televízióba szerelnék be a társaság által gyártott paneleket, míg a fennmaradó 1,5 millióba az LG Display által szállított paneleket. A vállalat tavaly mintegy 1,5 millió Neo QLED TV-t szállított ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #2
    az lg-é gagyisszimusz ez meg fogyisszimusz :D
  • kvp #1
    30%-os kihozatali rata. Tehat 70%-os a selejt. Ez valami iszonyat mennyisegu nehezen vagy egyaltalan nem ujrahasznosithato szemetet jelent, mar a gyartas soran. Ha ennyire magas a selejtrata, akkor maga a gyartastechnologia nem jo.