Alex

Informatikai szakállamtitkárt kap az ágazat

Az MDF képviselője, Pettkó András nyílt levélben fordult Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszterhez, hogy nevezzen ki informatikai és hírközlési szakállamtitkárt. Erre a miniszter szerint is szükség van.

A Magyar Demokrata Fórum Informatikai Kabinetjének álláspontja szerint a digitális esélyegyenlőség megteremtésének, az európai unió által kezdeményezet e-integráció, e-befogadás, e-esélyegyenlőség (te is legyél benne) elnevezésű 2008-as kampány hazai megvalósulásának; a digitális szakadék csökkentésének érdekében a kinevezéssel nem lehet tovább várni. Véleményük szerint a kormányzatnak nagy a felelőssége a digitális esélyegyenlőség, megteremtésében, a digitális írástudás elterjedésében, az informatikai, távközlési civil szervezetek megerősödésében.

"Sajnálattal láttuk 2006-ban, hogy az új Gyurcsány-kormány továbbra sem mondott le az informatikai programok széttrancsírozásáról. A megszűnt Informatikai és Hírközlési Minisztérium jogutódja a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium lett, de a feladatok egy része továbbra is a MEH-ben maradt, így ismét nem alakult ki hatékony struktúra. Ennek köszönhetően a területet ma is a többfejűség és a döntésképtelenség jellemzi." - állítja az MDF. Reményeik szerint a szakállamtitkár kinevezésével mintegy három év alatt elérhető lenne az információs társadalom három alappillérének megszilárdítása: a megfelelő infrastruktúra kiépítése az internet használathoz, az irodai funkciók alkalmazásához szükséges ismeretek átadása milliók számára, illetve - és ma talán ez jelenti a legnagyobb kihívást - az igény felkeltése.

Dr. Kákosy Csaba válasza szerint mint az informatikáért is felelős miniszter, kötelességének tartja, hogy a szakmai és politikai szereplők minél szélesebb körének véleményét ismerje meg az információs társadalommal kapcsolatos kérdésekről, és leszögezi, hogy a a jövőt illetően hasonlóan gondolkodik, mint az MDF.


December 5-én nevezték ki
"Megértem, hogy Önöknek ellenzéki pártként kritizálniuk kell az információs társadalom megteremtéséért tett kormányzati intézkedéseket. Mégis: ma, amikor a szélessávú internet egyre több ember számára elérhető, amikor két mobilszolgáltató tárgyalásaink eredményeképpen 20-20 milliárd forintot fordít a mobilszélessáv elterjesztésére hátrányos helyzetben lévő területeken, vagy amikor minden iskolában és önkormányzati intézményben szélessávú internetkapcsolat van, aligha mondható, hogy, mint Ön fogalmaz, "fantomizálnánk" e területet." - írja a miniszter.

"Ugyanakkor egyetértek azzal, hogy a mostaninál is több figyelmet kell szentelni az informatika kérdéskörének. Örömmel fogadtam, hogy számos szakmai szervezethez és több liberális politikushoz hasonlóan Önök is úgy gondolják, hogy önálló, informatikai szakállamtitkárra van szükség. Miniszterré történő jelölésemkor magam is ezt a véleményt fogalmaztam meg a kormányzat megfelelő fórumain. Kinevezése után az új szakállamtitkár, s jómagam is, szívesen tájékoztatjuk az MDF Informatikai kabinetjét további terveinkről, s hallgatjuk meg az Önök véleményét." - zárja levelét Dr. Kákosy Csaba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sathinel #4
    "Ugyanakkor egyetértek azzal, hogy a mostaninál is több figyelmet kell szentelni az informatika kérdéskörének. Örömmel fogadtam, hogy számos szakmai szervezethez és több liberális politikushoz hasonlóan Önök is úgy gondolják, hogy önálló, informatikai szakállamtitkárra van szükség"

    Ez igaz de a pártokat légyszíves hagyjuk ki belőle mert halálraítélik még azt is ami van. Inkább válasszanak az infós iskolák, és cégek egy vezetőt a posztra.
  • turul16 #3
    Még mindig nem engedheti meg magának mindenki.
  • Cat #2
    ebben annyi a különbség, hogy a számítógépet nem csak bámulni kell, mint a tévét, és nem nyujt semmilyen hátrányt, ha nincs tévéd - nekem sincs. Viszont ha nincs számítógéped, akkor kimaradsz lehetőségekből, ami az ország versenyképessége szoempontjából nagyonis számít.
  • gregor #1
    Akinek van igénye az internetre,az már netezik,mert olcsó már a hozzájutás!
    Akinek meg nincs igényeaz állami segitséggel se fog!A Rádió és a Televizió is elterjedt mindenféle segitség nélkül!