Berta Sándor

Minden információ Ausztriáról egy helyen

A Grazi Műszaki Egyetemen mutatták be azt az új portált, amelyen a tervek szerint a jövőben minden Ausztriával kapcsolatos adat megtalálható lesz. A projekt alig kap kormánytámogatást.

A honlap stílusosan az Austria Forum nevet kapta, a háttérszíne piros és fehér és egyaránt megtalálhatók lesznek rajta az Ausztriával kapcsolatos történeti és politikai információk, valamint más portálokra mutató linkek. Az elsősorban tanároknak és diákoknak szóló projekt részét képezi az aeiou.at címen elérhető Osztrák Lexikon is.

"Az Austria Forum adatbázisában jelenleg csupán 25 000 dokumentum található. A terveink szerint év végéig már 50 000 anyagot fog tartalmazni. Az egyes cikkek elkészítésére szakértőket kérnek majd fel és bárkinek lehetősége lesz ezeket a szövegeket kiegészíteni. Azonban miután ez megtörtént és a végső módosítások is elkészültek, már senki nem írhat majd bele a dokumentumokba. A Wikipedia jó, de nem hivatkozhatnak rá az emberek, hiszen nincs senki, aki felelősséget vállalna az egyes tartalmakért. Nálunk ez másként lesz, minden írás mögött ott lesz a szerző neve és önéletrajza" - közölte Hermann Maurer, a Grazi Műszaki Egyetem Informatikai Karának vezetője.

Az Austria Forum nem a Creative Commons licenszen alapul, hanem azon az egyszerű megkötésen, hogy csak a szerzői jogi megjegyzéssel ellátott művek felhasználása tilos, minden más fotóé és videóé szabad. Az egyes anyagoknál pedig előzetesen ki kell kérni a szerző engedélyét. A legfontosabb a biztonság és a megbízhatóság. Maurer szerint ez fontosabb, mint a gyorsaság és az aktualitás. Az oldal a tudás gyűjtőhelye lesz, a szövegek, fotók között bárki kereshet.

Maga a portál a Grazi Műszaki Egyetem által kifejlesztett WBT-Master nevű e-oktatási rendszerre épül és a létrehozását az osztrák közlekedési, innovációs és technológiai minisztérium 30 000 euróval támogatja az első két évben. A tervek szerint az Austria Forum 2010-től szöveges reklámokból befolyó bevételekből tartja majd el magát és ebben két nagy hirdetési cég is támogatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!