Berta Sándor

Átláthatatlanok a kormányoldalak

Az egyes országok hivatalainak weboldalai gyakran annyira áttekinthetetlenek, hogy a rajtuk való kiigazodás nemcsak a látogató állampolgároknak, de az adott szervek munkatársainak is komoly gondot jelent.

Ez derült ki a brit Nemzeti Auditálási Iroda (NAO) most nyilvánosságra hozott jelentéséből. A NAO szerint a legnagyobb problémát az embereket érdeklő fontos információk megtalálása jelenti, de komoly gond a weboldalak külalakja, kialakítása, felépítése is. A megkérdezett hivatali munkatársak egynegyede nyilatkozott úgy, hogy neki is komoly problémái vannak egyes weboldalakkal. Mindez csak azért elgondolkoztató, mert Nagy-Britanniában a kormányzati portálokra és fejlesztésükre évente 307 millió eurót költenek.

Az átláthatatlan jelzőt nem véletlenül használták a NAO szakemberei. Egy európai uniós ország kormányzati portáljának átlagosan 17 000 aloldala van, ez pedig jelentősen megnehezíti az információk keresését és a különböző témakörök és kérdések közötti eligazodást. Ráadásul a brit honlapoknak alig az egyharmada teszi lehetővé a tájékozódást a vak vagy a gyengénlátó emberek számára.

"Már az 1990-es évek óta léteznek olyan nemzetközi szabványok, amelyek célja a weboldalak akadálymentessé tétele volt. Ausztriában a vonatkozó európai uniós irányelvre épülő elektronikus kormányzati törvény kimondja, hogy kötelező minden oldalt akadálymentessé alakítani, vagyis a vakok vagy a gyengénlátók számára is hozzáférhetővé tenni. Ezt rendszeresen ellenőrzik és az új honlapokat tesztelik is a szakemberek. 2008. január elsejétől egy új kiegészítő európai uniós irányelv lép hatályba, amit az Európai Unió testületei öt éven keresztül dolgoztak ki" - jelentette ki a NAO jelentésére reagálva Stephan Lauringer, az Osztrák Szövetségi Kancellári Hivatal internetkoordinációs részlegének munkatársa.


Az elektronikus ügyintézés terén messze az EU átlag alatt vagyunk

A problémák ellenére egyre több európai embert érdekelnek hazája kormányának honlapjai. A leggyakrabban az izlandiak keresik fel a kormányzati portálokat, a helyi lakosság 55 százaléka látogat el az izlandi kormány weboldalaira. A svédeknél ugyanez az arány 52, Nagy-Britanniában 24 százalék, Magyarországon pedig csupán 18%, de a szervezet szerint komplett elektronikus ügyintézés terén is van még mit behoznunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • birge #19
    Nem is vagyunk mindenben sereghajtók. Nézzük csak meg az öngyilkosságokat, vagy az alkoholizmust, rögtön az élen járunk:)
  • Vorpal #18
    Lol - hát ez jó volt,D
    Mit mondjak - egyetértek.
  • M2 #17
    Egyik kedvencem a NYENYI (nyugdíj egyéni nyilvántartó) lap kitöltő program volt, amit le lehetett tölteni a netről. Örültem, letöltöttem.
    Indításkor közölte, hogy csak azonosítóval indul, na akkor nézzük hogyan kell azonosítót szerezni: postai levélben kell a szintén postán megérkező floppy-lemezt megigényelni.
    Csak azt nem tudom mit kezdtem volna vele, évek óta nincs olvasóm, ennyit az e-ügyintézésről.

    Adalék a dologhoz, hogy az MDF-es Herényi Károly vetette fel, hogy felesleges a vállalkozásoknak NYENYI lapot is kitölteni, mikor az APEH-nek már többször beküldtek minden adatot a bevallásukban, adja át az APEH a szükséges információkat a Nyugdíj Intézeteknek. Csakhogy nehezen tudják keresztülvinni, mert minden politikus a népszavazás, Horn kitüntetés meg egyéb életbe vágóan fontos dolgokkal foglalkozik.
    Ez van, bohócok csinálják nálunk a politikát...
  • phoenix1 #16
    Valahogy nagyon időbben jött ez a hír. Már a tudat, hogy mennyit időt kell rápazarolni arra, ahogy pl. petruszvaldesz megtaláljunk egy A4-es oldalnyi számunkra fontos szöveget vagy éppen űrlapot; egyszerűen elriasztja az embereket és ezért inkább meg sem látogatják azt a webhelyet.
    Nem is beszélve a nagyon sablonos szöveg. Hogy is írják a "keresőoptimalizálást oktató oldalak?", ne a keresőgépeknek készítsünk weblapot hanem az embereknek akik azt olvassák.
    Egy másik nagyon ronda dolog amikor az akadálymentes oldal teljessen különbözik a "nem akadálymentes" változattol. Ezek az emberek nem "hülyék", és nem értem, hogy miért ne lenne joguk ugyanazt olvasni mint mink is tesszük. Például, keresni egy akadálymentes oldalon és most nem a Ctrl+F az oldalon belüli keresést gondolom, hanem a webhelyen.
    :S
  • sathinel #15
    Ebből is látszik hogy akik pl ugattak a kormányban hogy Pl Kóka semmit nem ért az informatikához, hogy ők még gép közelében sem voltak. Nem tudom elképzelni hogy ezek az emberek bármit is csinálnak a honlapon. Valsz megcsinálták hogy van már ilyen is és utánna nem érdekli őket. Ugatni persze lehet csinálni semmit nem csinálnak. Ebből is látszik hogy amikor leugatnak valakit, akkor az politikai majomkodás szakértelem 0. Talán nem jogászok kellenének informatikus, közgazdász helyekre...

    Azért az orbán honlapon borultam. Jobboldal mennyit zsidózik? és hogy hívják a lányát? a másik hogy az átkosban oxfordban tanulni csókosnak kelett lenni... vagy nem is volt átkos korszak..
  • who am I 7 #14
    Itt csak az a kérdés, hogy az adott pártban mennyi a pénzéhes féreg, ha SOK akkor a korrupció is nagyobb.Ha becsületesebbek akkor inkább harcolnak a korrupció ellen (ilyen politikus/vezető szinte nincs).Hát ez van...ha valakinek a kezébe hatalom"kerül".Senki sem önzetlen..
  • petruszvaldesz #13
    elég csak ellátogatni az om.hu-ra!!! pl a részletes érettségi követelményrendszert 15percig kerestem aztán végül a jogszabályoknál találtam meg
  • valaé valaé ná #12
    "Es ugyan mi az amiben nem vagyunk az atlag alatt ?"
    Éppen egy pár nappal ezelőtt volt itt egy hír, hogy IT szektorban a régióban az elsők vagyunk. Nem érkezett hozzászólás a hírhez, gondolom nem illett a koncepcióba.
  • valaé valaé ná #11
    Nem kontraproduktivitás, hanem kontraszelekció.
    Magyarországon senki nem azt a munkát végzi, amihez ért.
    Ez azért van, mert az uram-bátyám kapcsolatok sokkal többet számítanak a szakmai hozzáértésnél.
    Azonkívül itt mindig mindenért lázasan keresik a felelősöket, de valahogy sohasem találják meg őket.
  • rolika #10
    szerintem nálunk a világon egyedülálló módon bonyolultabb lett a számítógépes ügyintézés, mint az offline...