Berta Sándor

Újra fel kell találni a HTML-t

Hibás volt az az elgondolás, hogy a világot gyorsan át lehet állítani az XML használatára. Éppen ezért a HTML-t csak kis lépésekben szabad ezentúl továbbfejleszteni - állítja Tim Berners-Lee.

A szakember Reinventing HTML címmel közölt egy írást a blogjában. A szakember szerint a különböző szabványok fejlesztése nagyon kemény és hosszú munka és ezek a megállapítások a HTML esetében különösen igaznak bizonyultak. Szinte mindenkinek, aki már készített legalább egyszer egy weboldalt, lenne egy ötlete arra, amivel szerinte jobbá lehetne tenni a HTML-t. A HTML kora pedig csak nem akar lejárni, annak ellenére sem, hogy ez a World Wide Web Consortium (W3C) legrégebbi szabványa és már megvannak lehetséges utódai is.

Sokan nem értettek egyet a W3C szakembereinek munkájával és ez vezetett a WHAT WG nevű független munkacsoport létrehozásához, amelynek tagjai többek között az Opera és a Mozilla böngészők fejlesztői is. Tim Berners-Lee szerint ebből le kell vonni a konzekvenciákat és ideje, hogy egy új HTML-munkacsoportot állítsanak fel egy új vezetővel a W3C égisze alatt. Ebben a csoportban egyaránt képviselni kell a fejlesztők, a böngészők készítőinek, a tartalomszolgáltatóknak és a felhasználóknak az érdekeit.

A szakember úgy véli, ugyan már használható lenne az XHTML azonban mégis az emberek többsége inkább a régi szabványt választja. Az új csoportnak mind a régi, mind az új szabvánnyal foglalkoznia kellene és célszerű lenne egy átfogó HTML-nyelv létrehozása, amely mind a jelenlegi HTML-nyelvvel, mind pedig a XFormmal kompatibilis lenne. Ezenkívül létrejöhet majd egy az XHTML2-n dolgozó munkacsoport is.

Az SGML-n alapuló HTML fejlesztésével 1997 decembere óta, amikor a W3C Consortium a 4.01-es változatot megjelentette, nem foglalkozott senki. Tim Berners-Lee figyelmeztetése talán az utolsó pillanatban érkezett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nenad #18
    Ki kell tanulni a css-t. Nagy részt ha float-ot használsz, és width-et akkor semmi problémád nem lesz. Elég primko, de jól müködik.
  • pepe003 #17
    Azért itt kicsit másról van szó :)
    De az tény és való, hogy szabványok terén nagyok a problémák
    Viszont, amióta valid XHTML-t írok a régi HTML4 helyett, azóta kevesebb olyan dolog van, ami FF_ben meg IE-ben nem egyforma.
  • zoozoo #16
    Köszönöm, végéignézem őket :)
  • Dj Faustus #15
    "Nem tudtok valami emulátort, vagy valamit, amin legalább tesztelésre futtathatok Safarit?"
    - ingyenes, de lassú szolgáltatás.
    Swift - sajnos weboldaluk nem működik.
    Weblabor-cikk róla
    WebKit is an open source web browser engine. WebKit is also the name of the Mac OS X system framework version of the engine that's used by Safari, Dashboard, Mail, and many other OS X applications.
  • Wiz4rd #14
    Én is mikor weboldalt csinálok - mint például most is az sg.hu mellett - én is mindig párhuzamosan nézem a három főbb böngészőben (ugye ez az ie, ff és opera).

    Általában én is megúszom egy két anyázással vagy 10 perc többlet kódolással, hogy mindenhol ugyanúgy vagy nagyjából ugyanúgy nézzen ki, mint ahogy én azt kitaláltam.

    Egyébként meg használjatok Lynxet!
  • zoozoo #13
    Tényleg elkészítetek egy jól kinéző css csodát egy alternatív böngészőre és utána optimalizáljátok IE-re? Talán fele annyi munka egyből létrehozáskor folyamatosan csekkolni a böngészőkben. Bennem már kialakult az, hogy mit szabad és mit nem, illetve, hogy hogyan kell, és egy-két anyázástól eltekintve már nincs problémám íráskor. Nem tudtok valami emulátort, vagy valamit, amin legalább tesztelésre futtathatok Safarit?
  • beef #12
    Szerintem meg térjünk át az interaktív AVI-ra ;)
  • irkab1rka #11
    böngészőket a zúzdába, éljen a rich client.

    (pedig én aztán rühellem a flash-t)
  • lazly #10
    Bezony bezony... Ebbol engem a pngs gond idegesit a legjobban, lehet vele szivni rendessen... Uj IE mar nemcsinalja, legalabb valamit javitottak rajta.
  • Anotino #9
    Gondolom nem sok honlapot csinaltal meg, de akkor nem kene hulesegeket mondani.
    Tenyleg nem kell minden bongeszore kulon kod, altalaban csak ketfele kell. Egy IE -re es egy minden masra.

    Az IE olyan "aprosagokat" sem tamogat rendesen, mint a hover (ha nem anchoron van, egyszeruen figyelmen kivul hagyja), js-el kell hackelgetni az oldalt, hogy jo legyen. Nem kezeli jol az auto margint, igy meg egy szimpla kozepreigazitashoz is trukkozni kell (meg mazli hogy a text-align-t felreertelmezi ;) ). Atlatszosagra szarik ra png-k eseteben, igy nem lehet rendesen hasznalni az egyik legjobb kepformatumot. stb stb

    Ez csak nehany kiragadott dolog, ami szinte mindig elokerul, de szinte hemzseg a hibaktol az egesz. A legtobb weblapkeszito elkesziti az oldalt, hogy jol nezzen ki valami ertelmes bongeszon, aztan megprobalja ugy hackelni, hogy IE-n is hasonlo legyen.