Berta Sándor

Egyetemi távoktatás mobiltelefonon

A japán Cyber Egyetemen bárki hozzájuthat az előadások anyagaihoz, az egyetlen korlátozás, hogy ezt csak az intézmény tulajdonosának, a Softbank internetes konszernnek a rendszerében teheti meg.

Európában a mobil készülékekre általában mint veszélyforrásra, a figyelemelvonás eszközére, vagy mint az erőszakos tartalmak terjesztőire tekintenek az oktatási szakemberek, jobb esetben pedig csak az jut eszükbe róla, hogy a mobiltelefonok kiválóan alkalmasak elektronikus puskázásra. Japánban viszont hagyományosan másképpen, inkább hasznos mindennapi segítőként tekintenek a mobil készülékekre. Nem véletlen, hogy a mobilos egyetemi távoktatás is itt valósult meg először.

"A telefonos tanítás semmiben sem különbözik a hagyományos oktatástól és annak minőségétől. Sőt, nagyon is kielégíti az emberek igényeit, hiszen sokuknak nem lenne idejük felkeresni az órákat, így viszont részt vehetnek rajtuk. Nekünk kötelességünk teljesíteni hallgatóink kívánságait, ráadásul így automatikusan ellenőrizhetjük is őket. A hagyományos oktatásban erre nem nagyon van lehetőségünk" - hangsúlyozta Sakuji Yoshimura, a Cyber University igazgatója.


Az első, kifejezetten a mobiltelefon-tulajdonosok számára kiírt kurzusokat a Cyber University-n tartják. Az tananyagok és előadások meglehetősen egyszerűek, a grafikákat és más multimédiás anyagokat még szinte teljesen mellőzik. A készülékek képernyőjén csak az előadás címe és legfeljebb egy Powerpoint-prezentáció látható. A tananyag szövege a fejhallgatón keresztül hallgatható meg. A bevezetett távoktatási rendszer egyetlen korlátozása, hogy az ingyenes előadások jelenleg csak a Softbank hálózatában olvashatók, illetve hallgathatók, vagyis más előfizetők kénytelenek lemondani erről a lehetőségről.

Ez nem is meglepő annak fényében, hogy az egyetemet a Softbank alapította idén áprilisban. A cég többek között online játékokkal és DSL-csomagok árusításával foglalkozik. A vállalat idén vetette meg a lábát a japán mobil piacon: márciusban átvették a Vodafone helyi üzletágát és ezzel a lépéssel egycsapásra a szigetország harmadik legnagyobb mobilszolgáltatójává váltak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FoodLFG #2
    Én sem látok túl nagy újítást a dologban. Jó lenne itthon is valami ilyesmi és nem kéne bejárni, ami időt takarítana meg. Nekem tök mindegy, hogy egy teremben tanulok, vagy a képernyőn nyomja valaki az agyamba a tudást :D És olcsóbb is, csak "nehogy" kiszivárogjon az anyag torrentre xD
  • Corthezz #1
    Nalunk Brunbe a Cseh muszaki fosulin mar 2 eve letolthetok az eloadasok, azzal a kulombseggel, hogy meg nincsenek atkonvertalva mobilos formatumba ami szinten kicsinyseg...