Berta Sándor

Egyre nagyobb gond a mobil puskázás

A hallgatók előszeretettel alkalmazzák a különböző mobil készülékeket puskázásokhoz és ez egyre komolyabb problémát jelent az oktatók számára.

Angliában nem minden tekintetben fogadják kitörő örömmel a tanárok a technika fejlődését. Egy friss brit tanulmány szerint az oktatási intézményekben elkövetett puskázások 25 százalékában mobiltelefonokat, PDA-kat és más mobil készülékeket használnak a diákok. Előfordul, hogy egy hallgató a barátaitól kér segítséget SMS-ben vagy közvetlenül felcsatlakozik a világhálóra, hogy ott keresve találjon rá az adott feladatra adandó helyes válaszra. A tanulmány készítői kimutatták, hogy csak tavaly 4500 puskázási esetből 1100 esetben használtak mobil segítséget a brit fiatalok.

"A mobiltelefonok és más hordozható eszközök elősegítik a puskázást és más szellemi tulajdonának az ellopását" - jelentette ki Jean Underwood professzor, a nottinghami Trent Egyetem kutatója, aki a Qualifications and Curriculum Agency nevű szervezet megbízásából elkészítette a dokumentumot. Ráadásul a szakember szerint megszűnik úgymond az esélyegyenlőség is, hiszen akinek peche van és csak egy kisebb osztályba fér be ahol jobban felügyelik a diákokat, annak kevesebb alkalma nyílik puskázni, míg a nagyobb osztályokban erre sokkal több a lehetőség.

Az illegális segítségek egyre nagyobb problémát jelentenek Nagy-Britanniában és így számos megoldási javaslat felmerült. Az egyik szerint például fémdetektorokkal ellátott szkennereket szerelnének fel az osztályok ajtajában és mindenki köteles lenne leadni mobil készülékét. Egy másik ötlet pedig a Natural Nano cég különleges festékmegoldását helyezi előtérbe, amellyel lehetővé válik az osztályokból kimenő, illetve oda bemenő mobil adatátvitel blokkolása. Az Ofcom, vagyis a brit távközlési felügyelet azonban egyelőre elvetette a Natural Nano megoldásának alkalmazását, így a brit tanárok továbbra is kénytelenek eltűrni a mobilok jelenlétét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Molnibalage #60
    Bocs, gimmnáziumot akartam írni. Érdekes, mert mellesleg én is gimnázumból jöttem és nem vágtak ki a BME gépész karról, pedig nem sok gépész tantárgyat oktattak gimiben elhiheted. Az alap fizikán túl amit az első félév után márt régen túlhaladsz. Első félévben volt egy általános géptan nevezetű tárgy, az olyan volt kb, mint egy nagyon kicsit durvíott gimáziumi fizika. Nehogy azt mond már, hogy aki gimiben tanult abból nem lehet jó mérnök, vagy hasonló végzettségű ember, mert még hülyének néznek..
  • assdf #59
    Már ne haragudj ez marhaság. Aki nem tudja hogy mit akar később lenni az elmegy gimibe és tanul általános müveltséget... (nálunk a bmf-en első körben kirúgták szinte az összes gimiset, mert hiába az istenitett általános müveltség, villanytanból programozásból elektronikából meg infóból úgy elhasaltak a kitünő gimis tanulmányaik ellenére hogy csak na. mig a középsuliból jöttek többsége megmaradt). Aki viszont tudja az olyan középiskolába megy, majd olyan fősulira.
    Ráadásul azt hogy magyarázd meg amikor 50 éves elavult tudást tanitanak indulva a 2. világháborútól és csak a félév utolsó két hetében tanulunk a mai technikákról...? És az is nyilvánvaló hogy mire van igény a valós életben, nem kell ezt misztifikálni, ma például teljesen nyilvánvaló hogy bölcsészekből meg ügyvédekből akkora túlkinálat van amekkora csak lehet. Tehát akik ezekre a szakokra mennek, azok kemény fába vágják a fejszéjüket. Innentől kezdve pedig felesleges azért jogi ismereteket tanitani mert hátha majd ügyvédnek mész, főleg úgy hogy egy számitástechnikai szakközépiskolába jársz... Vagy menedzseri ismereteket tanitani rendszergazda szakirányon müszaki főiskolán... Nyilván azért jelentkeztem oda és arra a szakirányra mert az szeretnék lenni és nem azért mert biológus akarok lenni...
  • Molnibalage #58
    Sajnos sok fiatal nem érti az oktatás lényegét. Mivel SENKI nem tudja előre megmondani, hogy te hova fogsz felvéteizni, mikor bekerülsz egy középsuliba és mit fogsz tanulni a jövőben azért kénytelenek az iskolában mindent oktatni.

    Külfödön egy-két helyen már a középiskolában is úgy veszik fel a tantárgyakat, mint egyetemen a kerditrendszerben. Vannak ott is közelező szonten oktatott tárgyak, de aki hardcorabbra vágyik az vehet fel plusz órát abból ami neki kell/tetszik. Nálunk ennek a butított változata a fakultációk.
  • bardocz #57
    Amúgy meg én sem fogom megtanulni azt amit fölösleges tudnom kit érdekel hogy a rohadt jód miben oldódik és miben nem?:D biztos ez lesz az első kérdés mindenütt meg hogy soroljam fel a másodrendű kötéseket:D oké hogy fel tudom sorolni nagyából de nem tanultam egy percet sem,se hetedikbe se nyolcdikba kémiát és 4-es meg 5-ös voltam xD
  • bardocz #56
    mi kémián beleírunk mindent a mobilba meg sms-ezünk bár idén még nem kellett puskáznom eddig eléggé egyszerű és én különben is jobban szeretem kib***nia könyvet az asztalra kinyitni kiírni belőle az okosságokat és viszarakni a padba tanár nem vesz észre xD
  • lee56 #55
    És ha miután kiraktad a szarabbikat megkérnek mennyél át ujra a kapun szopóka nyalóka
  • kuci06 #54
  • PíszLávJuniti #53
    a képről a kétcsajt dugnám.
  • Chrystopher #52
    hehe.. detektor..

    viszek 2 telefont. egymás mellé teszem a zsebemben. a szarabbikat kirakom, ha ellenőriznek a 'barátom'-at pedig hagyom..
  • Su0my #51
    Amúgy én első (fél)éves Közlekkaros hallgató vagyok a BME-n, szinte semmit nem tanultam. Most tartok 2 gyakIV-nél(puskát sem írtam:D, lusta voltam hozzá), a többi tárgyam elég jó lesz(kb 2 tantárgy volt + az előbbi kettő, ahol nem puskáztam, 9 tantárgyunk van). És elég szarul érzem magam.. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem a puskázással járó stressz és lelkiismeretfurdalás, plusz az emögött álló nulla tudás engem arra ösztönöz, hogy tanuljak, és 6 év óta először rendszeresen kinyitom a könyvet. Na persze nem arról van szó, biztos vagyok benne, lesz még, amikor puskázok, de az én esetemben volt egy (erkölcsileg)talán kicsit pozitív vetülete is a dolognak. Jut eszembe: November Rain!