MTI

Bíróság előtt egy pécsi rendőrségi informatikus

Az ügyészség a baranyai rendőrség volt rendszergazdáját és egy újságírót vádol közokirattal való visszaéléssel és szerzői jogok megsértésével abban a büntetőperben, mely a Pécsi Városi Bíróságon kezdődött.

A bíróság az első tárgyalási napon a vétség elkövetésével vádolt informatikust és társát, Fóris Béla Gábort, a Blikk tudósítóját, továbbá tanút és szakértőt hallgatott meg az ügyben. (Az újságíró hozzájárult ahhoz, hogy neve jelenjen meg.) Ha a vádlottak bűnössége bebizonyosodik, az ítélet akár két év szabadságvesztés is lehet. Az ügyészség szerint a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság rendszergazdája korábban bűncselekményekkel kapcsolatos dokumentumok, fotók, tanúvallomásokról készült jegyzőkönyvek másolatait juttatta el elektronikus úton a vele baráti kapcsolatban álló újságíróhoz, aki ezek egy részét cikkek készítéséhez felhasználta.

A rendszergazdának a "védett információk" átadására úgy nyílt lehetősége, hogy munkájából adódóan hozzáférése volt a rendőrség összes fontos programjához, adatbázisához, nyilvántartásához. A visszaélésre azt követően derült fény, hogy a Blikk egyik tavaly tavasszal megjelent számában olyan fotókat közölt, melyeket maguk a rendőrség munkatársai készítettek, s biztosak voltak abban, hogy azok belső adatbázisukból kerültek ki.

Az informatikus és Fóris Béla Gábor ellen ezt követően indult vizsgálat. Házkutatást tartottak náluk, számítógépeiken több rendőrségi dokumentumon túl illegálisan használt szoftvereket is találtak, ezért szerzői jogok megsértése miatt is eljárás indult ellenük. Amikor a gyanú alapossá vált, a rendszergazda közös megegyezéssel távozott a rendőrségtől. A tárgyaláson mindkét vádlott tagadta bűnösségét. Az informatikus azzal védekezett, hogy semmilyen hivatalos dokumentumot nem küldött az újságírónak, a tudósító pedig bár elismerte, hogy kapott bűncselekménnyel kapcsolatos információkat, azok viszont megítélése szerint nem minősültek közokiratnak.

Fóris Béla Gábor védője azzal érvelt: a per tárgyát képező iratok akkor számítottak volna közokiratnak, ha azokat aláírják, lepecsételik és "beszkennelve" küldik tovább. Erre azonban nem került sor, ezért kérte, ejtsék a vádat az újságíró ellen. Az illegális szoftverek használatára vonatkozó vádak ellen azzal érveltek, hogy a vizsgált programokat munkáltatóik biztosították számukra, illetve olyan "demók" voltak, melyeket az internetről legálisan letölthettek. A tárgyalás januárban folytatódik a Pécsi Városi Bíróságon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rigidus #6
    Kilencvenes evekben nekem is volt rendorseg az ugyfeleim kozt, nem tudok egyetlen legalis szoftverukrol sem.
  • Komolytalan #5
    Biztosra mennek: ha a rendőrségi információk kiszivárogatásáért véletlenül nem sikerülne ráhúzni a vizes lepedőt, majd jól lecsukják másolt windowsért. Grat, nagyon elegáns.
    Ez a pecsételős dolog nem fog bejönni, akkor se ha ez a szabályozás, ilyen apróságokat mint a jogszabályok ma Magyarországon nem igazán szoktak figyelembe venni a bíróságokon, ha a rendőrség a másik fél - rendőrségnek mindig igaza van és kész.
  • Riddick #4
    Warezol a rendőrségen mindenki! Ezért hányok ,ha mosolyogva mennek házkutatásra másolt szoftwarek miatt! Undorító álszentség....
  • PíszLávJuniti #3
    A rendszergazda is ember :()
  • OliApa #2
    He-He! Pont a pécsi rendőrség nyomozott ellenünk több házkutatással megspékelve a kilencvenes évek elején (Piszkos 12) "szerzői jogok megsértése" címén és ítélt a pécsi bíróság többszázezer forint megfizetésére és gépem elkobzására (CD-ket rendeltem a gyerekeimnek az internetről. A későbbi sztárügyvéd, Magyar György látta el védelmünk). Már akkor mondtam, hogy ha a rendőrségen körbenéznénk, lehet, találnánk illegális szoftvert, de hogy a rendszergazdájuk warezol?! . . .
  • aaaaa #1
    Ha már más nem jön be, majd ráfogják a szinte mindenkire ráfogható szerzői jogsértést. Ez kb. az emberek 99,5 %-ra ráfogható, akik használják is valamire a számítógépüket... Jó hogy így el kell titkolni mindent a sajtó elől. Éljen a szólásszabadság...