MTI

Tinédzser internetes szélhámos

Három év alatt 250 ezer fontot (mintegy 90 millió forintot) csalt ki hiszékeny "ügyfeleitől" egy 13 éves brit internetes szélhámos.

A tetteit beismerő fiút egy londoni bíróság figyelmeztette: mivel már betöltötte 16. évét, börtönbüntetésre ítélhetik - írta a Daily Mirror című brit napilap. A behízelgő modorú, találékony legényke az online üzlet személytelenségét használta ki: nagymenő tőkésnek állítva be magát cégeket alapított az interneten, amelyekkel kitalált dolgokat forgalmazott (például nem-létező plazmatévéket leszállított áron), s mikor a bolt beindult, sofőrös limuzinon furikázott, személyzetet fogadott (akiket rendre nem fizetett ki), a leghíresebb divattervezők kollekcióit hordta, "üzleti utakra" utazott Skóciába és Párizsba, és ládaszám rendelte a pezsgőt.

Csalássorozata során többször lebukott, ám mindannyiszor azzal hencegett: "Nem kaphattok el, mert kiskorú vagyok!" Példaképe a karizmatikus csaló, Frank William Abagnale volt, akinek életéről Steven Spielberg a Kapj el, ha tudsz! című filmet forgatta Leonardo DiCaprióval a főszerepben. A kamasz édesanyja halála után kimaradt az iskolából, és öröksége egy részét autodidakta szélhámosképzésre fordította: 16 ezer fontért (mintegy 5,8 millió forintért) rendelt bűnügyi könyveket és szorgalmasan tanulmányozta a sikeres csalók módszereit is - ily módon felvértezve látott neki áldozatai megkopasztásának az internet segítségével.

A személyiségi jogai miatt az újságcikkben meg nem nevezett siheder a bíróság előtt 16 rendbeli csalást vallott be, 50 ezer font (mintegy 18 millió forint) értékben. A dél-londoni fiatalkorúak bírósága azonban további 105 bűntettet is a számlájára írt, amelyekkel 135 ezer fontot (közel 49 millió forintot) csalt ki. A rendőrség szerint a végösszeg elérheti a 250 ezer fontot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • quentit #13
  tudom-tudom, "nem-e lenne" helyett "nem lenne-e" de az sg.hu-n nincs szerkesztés :)
 • quentit #12
  Sóhaj...
  Szövegértésből egyes! Már válaszoltak a kérdésedre. Nincs joga.
  De szerintem te nem tudsz fogalmazni, és azt akartad kérdezni, hogy nem-e lenne jogos...
 • Jötün #11
  Sóhaj...
  Akkor ismét a gyengébben szöveget értelmezők kedvéért:
  "Az áldozatainak nincs joga megismerni őt?
  Vagy esetleg ezzel elkerülhetnénk a további csalást, hiszen ismerté vállna a pofatúrája."
 • saco #10
  Ügyes a srác
 • robertone #9
  "az online üzlet személytelenségét használta ki: nagymenő tőkésnek állítva be magát cégeket alapított az interneten, amelyekkel kitalált dolgokat forgalmazott"

  Eddig sem látták az áldozatok a pofázmányát...

  Nem az áldozatoknak nincs joga megismerni őt, velük találkozhat a tárgyaláson. A médiában nem lehet gyanúsítottakat vagy bűnözőket megnevezni, ez kortól függetlenül veszélybe sodorná őket, egyes őrültek önbíráskodására adna lehetőséget a korrekt bírósági tárgyalások helyett. És akkor még nem is beszéltünk az ártatlanság vélelméről...
 • Jötün #8
  Még mindig nem értem az összefüggést!
  Ezért megismétlem az érvemet:
  "Az áldozatainak nincs joga megismerni őt?
  Vagy esetleg ezzel elkerülhetnénk a további csalást, hiszen ismerté vállna a pofatúrája."
 • Bradley #7
  Tud valamit a srác. :D
 • Cat #6
  18 év alatt van, ezért a médiában nem lehet megnevezni, még a monogrammját sem.
 • Csaba42 #5
  És ha kiskorú? Majd ha büntethető lesz, elítélik. Ilyen egyszerű.
 • 1488 #4
  Nagy fasz a gyerek... :D:D:D