Berta Sándor

Nem váltak be a videokamerák a berlini metróban

Koránt sem csökkentették a bűnözést a német főváros néhány metróvonalán tavaly április óta alkalmazott kamerás biztonsági rendszerek.

A szakemberek a videokamerákat kísérleti jelleggel három metróvonalon (U2, U6 és U8) szerelték fel és azt remélték, hogy a 24 órás ellenőrzés miatt jelentősen csökkenni fog az állomások területén elkövetett bűncselekmények száma. Később az illetékesek úgy döntöttek, hogy a kamerákat az idei év végéig mind a 170 berlini metróállomáson felszerelik.

A Humanista Unió nevű német civil szervezetnek azonban sikerült elérnie, hogy a közlekedési társaság hozza nyilvánosságra a kamerák működéséről készült részletes jelentést, amelyből világosan kiderült: a rendszer használata óta, nem hogy csökkent volna, még kis mértékben nőtt is a három metróvonal állomásainak területén elkövetett bűncselekmények száma.

A több ezer bűnesetből ráadásul csupán 78-ban sikerült a kameráknak olyan képet rögzíteniük, amelyek segítségével később azonosítani lehetett az elkövetőt. A szakemberek szerint a gyenge eredmény többek között annak tudható be, hogy idővel a bűnözők kitapasztalták a rendszer gyenge pontjait, felkészültebbek lettek és így kijátszották az ellenőrzéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csaba42 #1
    "A szakemberek szerint a gyenge eredmény többek között annak tudható be, hogy idővel a bűnözők kitapasztalták a rendszer gyenge pontjait, felkészültebbek lettek és így kijátszották az ellenőrzéseket." - nem mondják! Ezt sztem egy laikus is ki tudta volna következtetni, sőt, akár előre is lehetett volna ilyenre számítani.