Gyurkity Péter

Még nem halott az írógép

Bármilyen hihetetlennek is tűnik, a gyorsan fejlődő számítástechnika és az internet korában még mindig van kereslet az ősrégi írógépek iránt, még ha ez folyamatosan csökken is. A megoldást azonban még nem kell temetni.

A Reuters hosszabb cikk­ben ír ar­ról, hogy még a tengerentúlon is mér­he­tő a keres­let, igaz a legtöbb for­galmazó szerint ez igen kicsi, a forga­lom piciny­ke ré­szét teszi csak ki. Mindazonáltal az író­gép még mindig több terü­leten hasz­nos lehet és azok­ból sincs hiány, akik a számítógép finom billentyűi helyett a hagyományos készülékek kemény gombjait csapkodják.

A cégek egy része ugyanis még napjainkban is talál helyet az irodában a régi masináknak, és bár a forgalmazóknak ez általában évi 1-2 tucat készülék értékesítését jelenti, néhányan nem hagynak fel a szegmens támogatásával. A vásárlók között ügyvédi irodák és egyéb vállalatok is megtalálhatók, amelyek szerint az (elektronikus) írógépekkel néhány olyan feladatot is el tudnak végezni, ami számítógéppel nehezen, vagy egyáltalán nem menne.

Az írógép meglehetősen hosszú múltra tekinthet vissza, hiszen az első szabadalmat még 1868-ban jegyezték be és a kézifegyvereiről ismert Remington cég hat évre rá kezdte forgalmazni a készülékeket. A népszerűsége igazán a 20. század elején ugrott meg és kitartott egészen a nyolcvanas évekig. Ekkor rövid időre megjelentek a memóriakártyával szerelt változatok, amiket a személyi számítógépek váltották le, az irodákban és az otthonokban is elfoglalva az írógépek helyét. A régi gyártók és forgalmazók jó része - már amelyik állva maradt - most már inkább modern irodai felszereléssel foglalkozik, ám néhányan még a mai napig gyártanak elektronikus változatokat.

A legtöbben egyébként már a kilencvenes években kiszálltak az üzletágból és manapság nyomtatókat, fénymásolókat, illetve egyéb kiegészítő készülékeket gyártanak/forgalmaznak. A kevés kitartó úgy véli, hogy a jövőben is megmarad a szegmensben, és folytatja tevékenységét, amíg még némi kereslet mutatkozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • maestro85 #21
    Lol, ha már azt vitatjuk, hogy helyesen írja be, akkor már azon is vitázhatunk, hogy az igazat vallota-e a tanu. De ez nem az a hely. :)
  • exac #20
    "Szóval rakjanak minden terembe egy laptopot és egy nyomtatót, egy darab írógép helyett."

    Csak azzal ne jöjjön valaki, hogy szegény ügyvédeknek nem futja rá :)

    "ráadásul nincs karakterenkénti nyomtatás."

    Már nem azért, de szoftver kérdése minden! Amúgy minek is karakterenkénti nyomtatás? Az elektronikus írógépek soronként nyomtatnak.

    "Ha már beírtad az egészet kinyomtathatod, de az alatt sok szünet van. Ki biztosít arról, hogy szünetben nem változtatták meg a file-t?"

    Ennyi erővel ki biztosít arról, hogy a gépíró nem másképp gépelte le az elhangzottakat? A helyszínen kinyomtatott és a megfelelő kezekbe leadott jegyzőkönyv semmivel sem számít hiteltelenebbnek mint egy géppel írott...

    Igen, addig lesz írógép, amíg lesz Gizike generációja. És miattuk lesz.
  • Walaki #19
    Azért azt se feledjük el, hogy az adminisztráción dolgozó 60 éves Gizike nem fogja Worldel belenyomtatni az adatokat egy kész űrlapba, de pillanatok alatt kitölti írógéppel. Van egy generáció aki nagyon jól használja az írógépet, de nehezebben boldogul egy szamítogéppel.
  • atlagember #18
    Az ügyvédi irodákat megértem. Azok nagyon hülyék tudnak lenni. Azt hiszik, hogy ők a legokosabbak, de valójában baromi sötétek.
  • kvp #17
    Tartaleknak jo, de annak viszont szigoruan a tisztan mechanikus valtozat. Ahol szukseges, ott megbizhato adatrogzitesre lehetoseg van lezeres nyomtatokkak is, jobb tipusokon minden beirt sort ki lehet nyomtatni azonnal. A regebbi tus nyomtatok kepesek voltak betunkent nyomtatni. (akar szamitogep nelkul is, csak egy centronics csatolos ascii billentyuzetet kotve rajuk)

    Az oka, amiert egyes cegek jelenleg is hasznaljak, az az hogy minden irogepnek jol azonosithato ujjlenyomata van, tehat barmikor megallapithato hogy az adott dokumentum melyik gepen keszult. Ez nyomtatoknal a digitalis vizjel lenne, mar ha minden esetben mukodne es nem lehetne hamisitani. Az irogep barmilyen mas celra mar elavultnak tekintheto, es kb. a gramofon kategoriajaba tarozik.
  • mad mind #16
    Szóval rakjanak minden terembe egy laptopot és egy nyomtatót, egy darab írógép helyett. Bármilyen kicsik lennének, sokkal nagyobb helyet foglalnak, ráadásul nincs karakterenkénti nyomtatás. Ha már beírtad az egészet kinyomtathatod, de az alatt sok szünet van. Ki biztosít arról, hogy szünetben nem változtatták meg a file-t?
  • echo #15
    lol, és mennyivel rosszabb, ha a bíróságon egyből kinymotatják a szöveget. A kinyomtatott verzió sacc ugyan az lesz mint a gépelt, módosíthatóság szempontjából. SZóval ez nem nyert.
  • smv #14
    De erre akár a margarétafejes nyomtatók is megfelelőek lennének, és akkor még helyesírásellenörző is van.
  • jasszka #13
    nekem egy '98as casiom van, ami lcdn kijelzi a sor szövegét
  • HUmanEmber41st #12
    Annak tényleg van jövője, ami egy kis LCD panelen először soronként kiírja, majd enter után nyomtat. Nem titntasugárral, hanem a hagyományos "kész" betűkkel, jelekkel.