Specker Balázs

Az internet miatt nő a ritka állatok fenyegetettsége

Az IFAW állatvédő szervezet felmérése szerint mintegy kilencezer élő állatot vagy belőlük készített terméket kínáltak eladásra egy hét leforgása alatt a különböző aukciós weboldalakon.

Az interneten folytatott állatkereskedelem a világ legveszélyeztetettebb fajait sodorhatja a kihalás szélére. Úgy vélik, a legtöbb kereskedő az internet adta anonimitásból húz hasznot. A brit kormány ugyan azt nyilatkozta, kiemelt fontossággal kezeli az esetet, ám a IFAW azonnali intézkedéseket sürget. A szervezet, az elmúlt három hónap nyomozása során azt találta, hogy a legveszélyeztetettebb fajok közül jó néhányat áruba bocsátanak internetes árveréseken.

A tanulmány kimutatta, hogy sok állatot kifejezetten a tehetős vásárlók igényeihez alkalmazkodva ejtetenek el. A 9000 állat és állati eredetű termék mintegy 70%-a nemzetközi jog által védettnek minősített fajokból került ki. A feltárt esetek között szerepel egy gorilla Londonban, egy szibériai tigris és négy kölyökcsimpánz. Állati testrészek között akadt álcserepes teknőspáncél, tibeti antilopból készült sál, valamint a brit törvények által védett oroszlánokból és különleges sólymokból készült preparátumok - írja a BBC News. Az elefántcsontból készült tárgyak és a veszélyeztetett tigrisek, illetve orrszarvúak testrészeiből származó Ázsiából származó orvosságok szintén kelendő áruknak számítanak. "Megvan a törvény adta keret arra, hogy a jogszerűtlenül használt kommunikációs csatornákat szabályozza az állam, ám ehhez együtt kellene működnie a hivatalokkal, hogy világméretű változásokat hozzanak" - nyilatkozta William Dutton professzor, az Oxfordi Internet Intézet igazgatója.

A brit állatvédelmi törvény minden Nagy-Britanniában vadon elő élő emlős vagy madár kereskedelmét tiltja, ám a kutatásból kiderült, sokak nem jól értelmezik. A IFAW azt kérte a brit Környezetvédelmi, Állat- és Vidékügyi Minisztériumtól, hogy szolgáltasson közérthető tájékoztatást weboldalán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Adam II #41
    Na igen ezek a "szentírások" baromi sok ellentmondást tartalmaznak. Ne ölj de Sámson és Isten elég sokakat tett el láb alól és hát Ádám és Éva csak vérfertőzés útján tudta volna benépesíteni a földet deee ez eltér a témától.

    A kisállatokra való mérhetetlen pénzköltés valóban baromság mivel a kutya nem igényli a pedikűrt és a fodrászt illetve a bon-bont meg a ruhácskát ,de ha csak egyszer bemész egy ilyen helyre és megnézed a kedves gazdikat rájössz mekkora is Isten állatkertje és ,hogy miért virágzik ez az "iparág".
  • dez #40
    Ohh, mert a Biblia azt mondja? A Korán meg azt írja (állítólag), hogy le kell mészárolni, aki a Bibliát követi...
  • dez #39
    Szerintem is az elmebajt súrolja - ha el nem éri - az, ha valaki vagyonokat költ a kiskedvencére. De itt is az ember a hibás, nem az állat...

    Az megjól látszik, hogy neked viszont sosem volt semmiféle állatod (na jó, pl. valami ékszerteknősöd esetleg lehetett)... (A többit most hagyjuk.)

    Ha - sokakhoz hasonlóan - másban nem tudsz gondolkodni, mint abban, hogy mi emberek mit profitálunk a dolgokból: a házziállatok bizonyítottan hozzájárulhatnak (ha normális a kapcsolat állat és gazdája között) az ember lelki-szellemi fejlődéséhez is.

    És még jó, hogy inkább az állataimra költöm a pénzem egy részét, mint lezüllött alkoholistáknak szórom szét.
  • torjoz #38
    Az internet megjelenése előtt is ment a "téma", nem az internetet kéne okolni, hanem a gazdag sznobokat, akik nem tudják hova tenni a pénzüket!!! Meg ugye a nők: nerc bunda, tigrincs bunda, stb, még mielőtt felháborodnának a női olvasók, férfiak: krokodil-,kígyó bőrcsimmák. Ezek nélkül is ugyan annyit érnek az emberek, ha nem többet! De gazdagékná nem így megyen :(. Ahelyett, hogy bundát meg trófeát gyűjtenének segítenék a szegény országokat!! Nagyjából ennyi.
  • h4x0r #37
    Edd meg oket >:-)
  • jefferson83 #36
    A kutyakozmetikusoktól hányni tudnék
  • Garfield #35
    NEM VAGYUNK ISTENEK! NEM SZABAD MÁS ÉLŐLÉNYEK ÉLETE FELETT BÍRÁKODNUNK!
    (büdös paraszt, aki msáképp cselekszik!)


    <KÖTÖZKÖDÉS & CINIZMUS>
    ... ezt elolvasva pedig mindenki elment és evett egy adagot a tegnapi paprikás csirkéből...
    </KÖTÖZKÖDÉS & CINIZMUS>

    -aki egoista, beképzelt módon többre tartja saját emberi undorító létét, mint egy szerencsétlen macskáét/kutyáét/egyéb állatét.

    <KÖTÖZKÖDÉS & DEMAGÓGIA>
    El lehetne moralizálgatni azon, hogy a fejlett nyugaton vajon hány milliárdos biznisz a házikedvencek ipara a kifejezetten a kisállatoknak kifejlesztett tápoktól kezdve a különböző felszerelési tárgyakig; továbbá azon is, hogy az egyszeri nyugatit vajon mi foglalkoztatja jobban: emberek százezreinek éhenhalása távol otthonától, vagy a házikedvence tápláltsága.
    </KÖTÖZKÖDÉS & DEMAGÓGIA>
  • jefferson83 #34
    Az is egy megoldás :)
  • h4x0r #33
    Megeszem a macskat... :-)
  • jefferson83 #32
    Ideje lenne otthon odacsapni az asztalra